Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Franciaország Barkóczi Zsófia IFO II. nappali

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Franciaország Barkóczi Zsófia IFO II. nappali"— Előadás másolata:

1 Franciaország Barkóczi Zsófia IFO II. nappali 2009.12.09.

2

3 Néhány adat Terület: 551 602 km2 (Korzikát is beleértve)
 Népesség: 62,886,171 (2006) Népsűrűség: 109 fő/km2 A népesség összetétele: 0-14 év: 18.4% év: 65.2% 65 év felett: 16.4% Népességnövekedés: 0,37 %/év Születési arány: 12.15 születés/1000 fő Halálozási arány: 9.08 haláleset/1000 fő Csecsemőhalálozás: 4,26 haláleset/1000 élveszületés Születéskor várható élettartam: Teljes lakosság: 79 év Nők: 83 év Férfiak: 75 év

4 Éghajlat: Franciaország éghajlatát óceáni, enyhe telek, viszonylag meleg nyarak jellemzik. A déli partvidék keskeny sávja mediterrán éghajlatú. Idő: Greenwich-i idő + 1 óra télen és Greenwich-i idő + 2 óra nyáron Fizetőeszköz: Euró; 1 Euró= francia frank Nyelv: francia, regionálisan: baszk, breton, elzászi, flamand, katalán, korzikai Vallás: Római katolikus: 83-88% Protestáns: 2% Mohamedán: 5-10% Felkezeten kívüli és egyéb: 4% Régiók: Franciaország fővárosa Párizs ( lakos) Főbb városok és azok népessége: Lyon: fő; Marseille: fő Lille: fő A legjelentősebb gazdasági központ az Île-de-France ( lakos).

5 Az ország 22 körzetre (région) oszlik:
Aquitaine, Auvergne, Basse-Normandie, Bretagne, Burgundia, Centre, Champagne-Ardenne, Elzász, Franche-Comté, Haute-Normandie, Île-de-France, Korzika, Languedoc-Roussillon, Limousin, Lotaringia, Midi-Pyrénées, Nord, Pays de la Loire, Picardie, Poitou-Charentes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Rhône-Alpes. Ehhez jön még a 4 tengeren túli megye: Francia Guyana, Guadaloupe, Martinique, Réunion; a tengeren túli társult területek: Mayotte, Saint-Pierre és Miquelon; valamint a tengeren túli területek: Francia Déli Területek; Francia Polinézia; Új-Kaledónia; Wallis és Futuna.

6 Gazdaság  A legértékesebb szántóterületek: Flandria, a Párizsi-, Loire- és a Garonne-medence –búza termesztés Európa legjelentősebb búzaexportőre, de exportál árpát, zabot, kukoricát és rozsot is. A legismertebb francia borokat Champagne, a Loire és Garonne völgye adja. Az állattenyésztés a csapadékos partvidékeken és a magasabb hegyekben a legfejlettebb. Az ipar (főleg gép- és járműgyártás, textil-,(Gobelin) vegy- és bőripar) leginkább a Párizsi-medencében, az északi megyékben, Lotaringiában, valamint Lyon és Marseille vidékén összpontosul. A tengeri kereskedelmi flotta világviszonylatban a 9. helyen áll; Legjelentősebb kikötők: Marseille, Le Havre, Bordeaux, Calais.

7 Politikai rendszer A legfontosabb közjogi méltóságok, minisztériumok és vezetőik Államfő: Nicholas Sarkozy Miniszterelnök: Francois Fillon Külügyminisztérium: Bernard Kouchner Gazdasági és pénzügyi Minisztérium: Christine Lagarde Igazságügyi Minisztérium: Rachida Dati Munkaügyi Minisztérium: Xavier Bertrand A kormány májusában lépett hivatalába.

8 Eiffel-torony / Tour Eiffel
Építője, Gustave Eiffel 2006-ban közel 7 millió ember - megépítése óta több, mint 200 millió „öreg hölgy” - villám csapott bele, szélhámos ócskavas-kereskedők többször is eladták, Hitler le akarta bontatni, és fegyvereket akart gyártatni belőle . 324 méter magas-1930-ig a világ legmagasabb építménye 7300 tonna – nagy szélben is, max. 6-7 centimétert leng ki kivilágítása 292 ezer wattos. 1-2. szintjére lépcsőn, és lifttel, míg a 3. szintre kizárólag a 2. szintről induló lifttel mehetünk fel – akár 70 km-re is ellátni. Éjszaka minden óra elején 10 percig a sárga kivilágítású, fehér fényekben villog. Belépő (2010. március 26.-ig): Felvonóval a 2. emeletre 8, a míg a legfelső szintre 13 Eurót kell fizetni éveseknek 6,40 ill. 9,90 Euró. 4 és 11 év közötti gyermekeknek pedig 4 ill. 7,50 Euró. Lépcsőn az 1-2. szintre 4,50 Euró, évesek 3,50 Euró, míg 4-11 éveseknek 3 Euró a belépőjegy. Nyitva tartás: Június 13.-augusztus 31.: 9:00-0:45, más időpontokban 9:30-23:45 (a lépcsők ezekben a nem nyári időpontokban csak 18:30-ig tartanak nyitva, utána csak lifttel lehet menni)

9

10

11 Louvre múzeum / Musée du Louvre
- Több, mint 350 ezer műtárgyat tartalmaz Pl.: Mona Lisa, Delacroix festménye, Szabadság vezeti a népet, Milói Vénusz. ben -666 üveglapból álló, 21 méter magas piramis erődítmény században I. Ferenc reneszánsz stílusú palotává alakította, majd Napóleon felújíttatta->múzeum. - Belépő (2009): 9 Euró, szerdán, és pénteken 18 óra után 6 Euró. Múzeumbérlet érvényes. 18 éven aluliak számára mindenkor ingyenes. 26 éven aluli fiatalok számára péntek esténként 18 óra után ingyenes. Mindenki számára ingyenes minden hónap első vasárnapján. - Nyitva tartás: 9:00-18:00-ig. Szerdán és pénteken 22 óráig tart nyitva. Keddenként zárva.

12

13 Montmarte A Montmartre egyik kedves kis zuga egy kis zsákutca, a Villa Léandre, ahol angol stílusú, növényekkel befuttatott házakat találhatunk. A világhírű film, az „Amélie csodálatos élete” a Montmartre-on játszódik. 130 méter magas Montmarte hegy pl. Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh. Pigalle negyedben található a Moulin Rouge, Erotika Múzeum. A XVII. század végére a Montmartre virágzó település lett, búzával, borral és gipsszel látta el a párizsi házakat. A kőfejtőket végül a XVIII. században bezárták és ugyanekkor a Montmartre-ot Párizshoz csatolták.

14

15 Sacré-Coeur bazilika római katolikus székesegyház 234 lépcső
Siklóval is megközelíthető francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült Építése: 46 évig tartó ben fejeződött be. különlegessége a kupola, mely Párizs második legmagasabb pontja

16

17

18

19 Pompidou Központ - A Pompidou Központot Georges Pompidou, korábbi francia miniszterelnök, után nevezték el. A múzeumot hivatalosan Pompidou nyitotta meg. - Megnyitásakor, január 31-én, valóra vált Pompidou álma: Egy hangadó modern művészeti múzeum, ahol mindenki részt tud venni kulturális aktivitásokkal. - A Pompidou Központ épülete modern, high-tech stílusa miatt Párizs legnagyobb nevezetességei közt tartják számon - A művészeti központban található többek közt a Modern Művészet Nemzeti Múzeuma, egy mozi, egy interaktív könyvtár, valamint számos könyvüzlet és divatbutik.

20

21

22 Pompidou-ból

23

24

25 Champs-Élysées Legszélesebb sugárútján, a 2 km hosszú
Egy 1000 négyzetméteres üzlethelyiség bérléséért évi 1,25 millió dollár Tour de France-nak a befutója Július 14-én Bastille ünnepe, katonai parádé I. Napóleon itt ünnepelte Mária Lujzával kötött házasságát.

26

27 Notre Dame A Notre Dame alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor, ezután 170 évig építették francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között újjáépítették. 113 regiszteres, és 5 manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják. 402 lépcsős túrán 2 pihenőhely is van - vízköpő szörnyek A Notre Dame előtti téren -Franciaország 0-ás kilométerköve. Belépő (2009): A katedrálisba ingyenes a belépés. A toronytúra 7,5 Euró, év közötti fiataloknak 4,8 Euró.

28

29 Loire-völgye - királyi nyaralók épültek a partján (VII. Károly korától kezdve I. Ferencig) - A híres vidék körülbelül 200 km hosszú. Chambord Franciaország harmadik legnagyobb kastélya. Hófehér épület tetejét gyönyörű tornyocskák és kémények díszítik. - Leonardo da Vinci adta a tippet a kettős csigalépcső ötletére - 440 termét sosem tudták kifűteni. Chenonceau-kastély a legkecsesebb. Valójában folyóra épült ez az ékszerdoboz, a parton csupán egy korábbi várkastély öregtornya áll. - II. Henrik Diane de Poitiers-nak ajándékozta, aki hosszú éveken át kegyencnője volt. - A király halála után Medici Katalin tartotta fenn magának.

30 Chambord kastély

31 Mont-Saint-Michel - A Mont-Saint-Michel-apátság Bretagne és Normandia határán emelkedik ki a környező síkságból. - A legenda szerint az apátságot a 8. században alapította Avranches érseke, akinek álmában megjelent Mihály arkangyal, és azt kérte tőle, hogy építsen a tengerből kiemelkedő szigetre egy kápolnát. - Az évszázadok során a kápolna köré egész erődítmény épült. A X. században Benedek-rendi szerzetesek alapítottak itt kolostort, majd a francia forradalom után az épület börtönként funkcionált ben pedig az UNESCO-világörökség része lett. - 1 km-re fekszik Franciaország normandiai partjaitól. - Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, Dagálykor azonban valódi szigetté válik. Ennek következtében a Mont-Saint-Michel szigetén épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt.

32 Mont-Saint Michel

33

34

35 - Miért pont Franciaország?
- Amiért érdemes utazni: Turisztikai célország. Párizs, a kastélyok, a kultúra, a világszínvonalú síterepek, a fényűző tengerparti üdülőhelyek, a rusztikus falvak, a gasztronómia és a borkultúra kedvéért. - Franciaország nyugati mércével mérve is biztonságos ország. - Helyi közlekedés: A vonatok kényelmesek és pontosak, de autóbusszal közlekedni olcsóbb. A kerékpár gyakori közlekedési eszköz a nagyvárosokban is, mindenütt kiépített kerékpárutak vannak. - Helyi ételek, italok:A véres steak, a croissant, a baguette, a Camembert. A vörös bordeaux-i Médoc-ból, a desszertbor Sauternes-ből. - Érdemes vásárolni: Borokat, sajtokat, divatcikkeket, parfümöket, fazekas termékeket, porcelánokat, kristályokat.

36 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Franciaország Barkóczi Zsófia IFO II. nappali"

Hasonló előadás


Google Hirdetések