Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat."— Előadás másolata:

1

2 Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

3 Az internet megtervezésénél nagyon fontos volt, hogy megbízhatóan m ű ködjön akár egy ellenséges atomcsapás után is. Ezért nincs központi számítógép. Ha valamelyik számítógép kiesik, az adatok másik úton haladnak tovább. A gépek közötti kommunikáció kisméret ű adatcsomagok formájában valósul meg. Ezek a csomagok tartalmazzák a feladó és a címzett adatait, de az útirány mindig az adott helyzett ő l (például az útvonal terheltségét ő l) függ ő en, az egyes hálózati csomó- pontokhoz érkezve d ő l el.

4 Ahhoz, hogy a hálózat gépei együtt tudjanak m ű ködni,szabványosítani kellett a kommunikáció módját. Az internet által összekapcsolt gépek kommunikációs nyelve a TCP/IP protokoll. A TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) protokollt 1983-ban vezették be, ma is avilágháló alapprotokollja. Legfontosabb alkalmazás rétegei: a HTTP, az FTP, az SMTP, a DNS.

5 Az Internet m ű ködését protokollok (szabványok) irányítják, amelyek folyamatosan fejl ő dnek, tökéletesednek. Az Internet tehát egymással teljesen szabálytalanul összekapcsolt számítógépekb ő l illetve forgalomirányítókból áll, melynek segítségével elérjük a kiszolgáló számítógépeket és az ezeken elhelyezett adatokat, tartalmakat (weboldalakat). Otthoni számítógépünk Internethez kapcsolásához telefonos vagy kábelmodemes, esetleg ADSL kapcsolatra van szükség. Egyre gyakrabban használunk vezeték nélküli kapcsolódási lehet ő séget.

6 Az Internet egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a W orld W ide W eb (www), a világméret ű hálózat. Röviden: web, vagy világháló. Ma már bárki rendelkezhet saját WEB oldallal az interneten, így a World Wide Web óriási mennyiség ű információt tartalmaz minden té­ makörben. A legtöbb intézménynek, cégnek, vállalatnak saját webhelye van, melynek segítségével olcsón és naprakészen tudják tájékoztatni ügyfeleiket. Napjainkban a webhely címe a telefonszámmal egyenrangú helyet kap a cégek elérhet ő ségében.

7 A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (link, hypertext) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra (esetleg az adott lap egy másik részére) jutunk. Ilyenkor az egérmutató megváltozik: egy mutató ujj lesz bel ő le.

8 A böngész ő programok és a webszerverek is sokfélék lehetnek. A tartalom egységes kezelésére szabályokat alkottak. A weblapok leírását a HTML szabvány (HyperText Markup Langauge) rögzíti. Minden webszerver által kezelt weboldalhoz tartozik egy HTML-kódú állomány, amely leírja, hogy az adott lapon hogyan jelenjenek meg az adatok (szövegek, képek, stb.).

9 Az egyik legveszélyesebb vírus a trójai. Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Az elnevezés a görög mitológiában szerepl ő trójai falóból származik, utalva Odüsszeusz cselvetésére, hogy a görögök megnyerjék a trójai háborút. A közhiedelemmel ellentétben egy trójai nem feltétlenül tartalmaz rosszindulatú programkódot, azonban a többségük tartalmazza az ún. hátsó kapu telepítését, ami a fert ő zés után biztosítja a hozzáférést a célszámítógéphez. A vírusokkal ellentétben általában nem többszörözi önmagát, terjedése f ő ként egyedi támadásoknak és az emberi hiszékenységnek köszönhet ő.

10 Az egyszerűbb trójai programok csak kívülről tűnnek hasznos programnak, míg fejlettebb változataik a kémkedés mellett valóban képesek az ígért funkciók elvégzésére is – így csökkentve a lebukás veszélyét.Trójaival való megfertőződésnek forrása lehet egy e-mail üzenet csatolmánya vagy azonnali üzenetküldő program, de megkaphatjuk CD-n vagy egyéb adattárolón is. A leggyakoribb fertőzési módszert azonban a letöltések és a veszélyes honlapok jelentik.

11 Google Wikipedia Az internet világa Gyakori kérdések Mire jó az internet? Kérdezz


Letölteni ppt "Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések