Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás."— Előadás másolata:

1 Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás

2 Tömörítés előnyei Tömörítés hátrányai
Helymegtakarítás Nagyobb fájl elküldésének gyorsítása interneten Tömörítés hátrányai Ha az adat megsérül, nem állítható vissza Tömörített fájl használata lassabb

3 Két tömörítést különböztetünk meg:
Veszteségmentes: A tömörített fájlból teljes mértékben visszanyerhető az eredeti fájl.(Pl.: szöveges dokumentumok, programok) Veszteséggel járó: Tömörített fájlból nem állítható tökéletesen vissza az eredeti, csak jó közelítéssel (Pl. kép- és hangfájlok esetén)

4 Adat vesztéssel járó tömörítések
Képek lehet konvertálni (minőségromlás) lehet kicsinyíteni is (képszerkesztőkkel) Több kiterjesztést ismerünk (vannak amik már eleve tömörítettek: jpeg, tif, png stb.)

5

6 Adat vesztéssel járó tömörítések
Hangok Legjobb minőséget az „Audio” hangok adják, viszont nagyon sok helyet foglalnak. MP3: Digitalizált tömörített hang WMA: Windows Media Audio

7 Legismertebb tömörítőprogramok
Veszteségmentes: Arj (arj) WinRAR (.rar) WinZIP (.zip) Veszteséges: IrfanView (jpg) Lame (mp3)

8 Hogyan tömörítünk? A Sajátgépben a tömöríteni kívánt fájlt jelöljük ki, kattintsunk a jobb egér gombbal. Majd a helyi menüből a 1. Küldés / Tömörített mappa parancsot válasszuk. Ekkor kapjuk a ZIP tömörített mappát. vagy: 2. Hozzáadás ehhez:”archívum neve.rar”

9 Betömörítés („Hozzáad” gomb)

10 Kitömörítés („Kibontás ide” gomb)


Letölteni ppt "Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések