Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tömörítő programok Készítette: Pető László. Tömörítés Az információ méretének olyan csökkentése, amely az információ tartalmát nem változtatja. redundancia:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tömörítő programok Készítette: Pető László. Tömörítés Az információ méretének olyan csökkentése, amely az információ tartalmát nem változtatja. redundancia:"— Előadás másolata:

1 Tömörítő programok Készítette: Pető László

2 Tömörítés Az információ méretének olyan csökkentése, amely az információ tartalmát nem változtatja. redundancia: olyan információrészlet, amelynek hiánya nem okoz problémát az információ értelmezésekor.

3 Tömörítés Veszteségmentes: az információ megfelelő eljárással visszaállítható eredeti állapotába. Veszteséges: az eredeti állapot nem reprodukálható (BMP >> JPEG, AVI >> MPEG, WAV >> MP3)

4 LZW módszer Lempel - Ziv - Welch Az adatfolyamot bitsorozatnak tekinti Az új bitmintákat táblázatokba foglalja A tömörített állomány a bitmintákat és azok táblázatbeli sorszámát tartalmazza

5 LZW módszer hatásfoka

6 Tömörítő programok feladata tömörítés kicsomagolás a tömörített állomány tartalmának megtekintése törlés a tömörített állományból hozzáadás a tömörített állományhoz

7 Önkicsomagoló állományok Olyan futtatható állományt készít, amelynek futása az eredeti állapot visszaállítását eredményezi. Olyan futtatható állomány is készíthető futtatható állományokból, amely közvetlenül a memóriában csomagolja ki magát.

8 Röptömörítés A lemezen az állományok tömörítetten helyezkednek el. A memóriába való beolvasáskor csomagolódnak ki. „Lemeztömörítés” Gyakran használják ritkán használt állományok tömörítésére.

9 Formátumok PKZIP, PKUNZIP (ZIP) PKARC, PKXARC (ARC) LHARC (LHZ, LZH) ARJ (ARJ, A01, A02, …) RAR (RAR, R00, R01, R02, …) TAR (TAR)

10 WinZip

11 WinRAR

12 Total Commander

13 Lemeztömörítés Látszólag megnövelik a merevlemez kapacitását 1,5 - 2-szeresre. (manapság már elég nagyok a merevlemezek e nélkül is) A memóriát és a processzoridőt használja, lassulás is megfigyelhető. Lemezhiba esetén a helyreállítás nehezebb.

14 VÉGE


Letölteni ppt "Tömörítő programok Készítette: Pető László. Tömörítés Az információ méretének olyan csökkentése, amely az információ tartalmát nem változtatja. redundancia:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések