Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra. Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra. Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR."— Előadás másolata:

1

2

3 Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra. Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra.

4 A számítógép egyik legfontosabb beviteli (input) eszköze, a billentyűzetről történő adatbevitelt helyettesítheti, és teszi kényelmesebbé bizonyos esetekben. A számítógép egyik legfontosabb beviteli (input) eszköze, a billentyűzetről történő adatbevitelt helyettesítheti, és teszi kényelmesebbé bizonyos esetekben.

5 Az egér segítségével a monitoron egy kurzort lehet mozgatni. Ha azt rávisszük a megfelelő helyre, és az egéren lévő gombokkal kattintva vezérelhető a programok többsége. Az egér csak relatív elmozdulást érzékel. Tehát az egeret felemelve és máshol lerakva a számítógép nem érzékel helyzetváltozást

6

7 mechanikus egér - a mozgást potenciométer érzékeli. mechanikus egér - a mozgást potenciométer érzékeli. opto-mechanikus egér - a golyó és a fogaskerekek mozgását (ezért "mechanikus") fénydiódák fogják fel (ezért "opto-"). opto-mechanikus egér - a golyó és a fogaskerekek mozgását (ezért "mechanikus") fénydiódák fogják fel (ezért "opto-"). optikai egér - nincs belső golyó, az elmozdulást fénydiódák és tranzisztorok érzékelik. Előnye, hogy pontos és nehezebben romlik el, mint a más típus. optikai egér - nincs belső golyó, az elmozdulást fénydiódák és tranzisztorok érzékelik. Előnye, hogy pontos és nehezebben romlik el, mint a más típus.

8 "A lézer idővel kiszorítja a piacról a mai optikai egereket. Az egér szenzora nem tud reagálni arra, amit nem lát, amit szó szerint nem képes látni. A lézeres technológiával viszont az egér mikroszkopikus részleteket is felfog. A lézerfény természete lehetővé teszi, hogy az eszköz elképesztő pontossággal kövesse a jeleket, sokkal többféle felületen és sokkal érzékenyebben, mint korábban." A koherens, csaknem egyvonalú hullámhosszban futó lézerfény sokkal nagyobb felületet tud részletesen leolvasni, mint a vörös fényt kibocsátó dióda, amely az optikai egerekben található. A Logitech partnerénél, az Agilent Technologiesnél végzett kísérletekben a lézeresegér húszszor akkora érzékenységet mutatott a felületi részletek iránt, mint a LED-del működő optikai egér. Bebizonyosodott, hogy a lézer bonyolultan polírozott vagy szemcsés felületen is megbízhatóan követi a részleteket. A Logitech nemrégiben egy felmérést végzett több mint 2000 ember részvételével, akik mind LED-es optikai egeret használtak. A felmérés szerint a válaszolók több mint kétharmada jobbnak találta volna, ha az egere még több felületen működik. Mivel a lézeres egerek nagyobb részletességgel képesek megvilágítani a felületet, ez az új típusú eszköz olyan felületeken is használható, amelyeken a LED-es egerek teljesítménye akadozik. Lézeres egér - Lézeres egér -

9 A mechanikus egérnél egy mechanikus szerkezet közvetíti a mozgást. Az első egereknek két görgője volt, amelyek kilógtak az egér alján, és a tengelyei derékszöget zártak be. Amikor az egeret a főtengellyel párhuzamosan mozgatták akkor az első görgő mozgott, amikor a főtengelyre merőlegesen akkor a másik mozgott. Mindkét görgő mozgatott egy potmétert A mechanikus egérnél egy mechanikus szerkezet közvetíti a mozgást. Az első egereknek két görgője volt, amelyek kilógtak az egér alján, és a tengelyei derékszöget zártak be. Amikor az egeret a főtengellyel párhuzamosan mozgatták akkor az első görgő mozgott, amikor a főtengelyre merőlegesen akkor a másik mozgott. Mindkét görgő mozgatott egy potmétert

10 A mechanikus egér működése. 1: Az egér mozgatása elforgatja a golyót. 2: Az X és Y hengerek tartják a golyót, és továbbítják a mozgást. 3: Fényáteresztő résekkel rendelkező korongok. 4: Az infravörös LED átvilágít a korongok résein. 5: A szenzorok érzékelik a fényimpulzusokat. A mechanikus egér működése. 1: Az egér mozgatása elforgatja a golyót. 2: Az X és Y hengerek tartják a golyót, és továbbítják a mozgást. 3: Fényáteresztő résekkel rendelkező korongok. 4: Az infravörös LED átvilágít a korongok résein. 5: A szenzorok érzékelik a fényimpulzusokat.

11 A 2 egymásra merőleges hengeren ülő görgő a golyó mozgását érzékeli. A 2 egymásra merőleges hengeren ülő görgő a golyó mozgását érzékeli. Ezt a kódtárcsa optikai, majd a processzor elektromos jelekké alakítva ’’közöl információt a géppel.” Ezt a kódtárcsa optikai, majd a processzor elektromos jelekké alakítva ’’közöl információt a géppel.”

12

13 Az általában gumiból készült golyó elmozdulását továbbítja a görgő a tárcsán át a processzornak Az általában gumiból készült golyó elmozdulását továbbítja a görgő a tárcsán át a processzornak

14 Gumigolyó Processzor Görgő Kódtárcsa Áramköri kártya Gomb

15 Az optikai egérnek se golyója se görgője nincs. Ehelyett LED van benne és egy fényérzékelő. Régebben egy speciális műanyag padon használták, amely sűrű négyzetrácsot tartalmazott. Ahogy az egér mozgott a négyzetrács felett, a fotóérzékelő érzékelte a vonalakat úgy, ahogy a fénynyalábok a padról visszaverődtek. Ma már egy sima felület is elég. Az egérben lévő elektronika kiszámítja az elmozdulásnak nagyságát a padon.

16 A golyó elhelyezkedése szerint A golyó elhelyezkedése szerint A gombok száma szerint A gombok száma szerint A jelek továbbítása szerint A jelek továbbítása szerint A mozgás érzékelésben nyújtott szolgáltatások alapján A mozgás érzékelésben nyújtott szolgáltatások alapján Alakja szerint Alakja szerint Csatlakozásuk szerint Csatlakozásuk szerint

17 lent: fent: hagyományos egér hanyatt egér (trackball)

18 kettő három kettő három

19 vezetékes vezeték nélküli vezetékes vezeték nélküli

20 vertikális-horizontális vertikális vertikális

21 Formai megjelenésében igen változatos lehet, alkalmazkodva az egyéni elvárásokhoz. (pl. szögletes, kerekített) (pl. szögletes, kerekített)

22 Mint minden beviteli eszköznek, az egérnek is kapcsolódnia kell valamilyen módon a számítógéphez, hogy a beolvasott pozíció adatait átküldhesse. Általában az egerek egy vékony elektromos kábelt használnak erre a célra, mely RS-232, ADB, PS/2 vagy USB Inter- fészen keresztül kapcsolódik a számítógéphez. Mint minden beviteli eszköznek, az egérnek is kapcsolódnia kell valamilyen módon a számítógéphez, hogy a beolvasott pozíció adatait átküldhesse. Általában az egerek egy vékony elektromos kábelt használnak erre a célra, mely RS-232, ADB, PS/2 vagy USB Inter- fészen keresztül kapcsolódik a számítógéphez. A vezeték nélküli egerek az adatokat többnyire Bluetooth, WiFi vagy infravörös sugár zás segítségével küldik át. A vezeték nélküli egerek az adatokat többnyire Bluetooth, WiFi vagy infravörös sugár zás segítségével küldik át.

23 Az egér a kéz meghosszabbításaként a síkban úgy mozog, ahogy a képernyőn a szemmel követett kurzort akarjuk mozgatni. Mivel a képernyők felépítése, tartalma igen változatos, az azon való kurzormozgatás hasonlóképpen, az egérrel végzett mozdulatok nem memorizálhatók és nem köthetők össze a képernyőn végzett műveletek sorrendjével és/vagy eredményével. Más szóval a motorikus készség nem kapcsolódik, nem koordinálódik össze az észlelési, gondolkodási műveletekkel – ami egyébként normális velejárója az emberi megismerésnek és tanulásnak. Az egér a kéz meghosszabbításaként a síkban úgy mozog, ahogy a képernyőn a szemmel követett kurzort akarjuk mozgatni. Mivel a képernyők felépítése, tartalma igen változatos, az azon való kurzormozgatás hasonlóképpen, az egérrel végzett mozdulatok nem memorizálhatók és nem köthetők össze a képernyőn végzett műveletek sorrendjével és/vagy eredményével. Más szóval a motorikus készség nem kapcsolódik, nem koordinálódik össze az észlelési, gondolkodási műveletekkel – ami egyébként normális velejárója az emberi megismerésnek és tanulásnak. Tehát míg a billentyűzeten végrehajtott leütések memorizálhatók voltak, és esetleg egy program utasításainak vagy egy adatlap kitöltése során vakon is lehetett tájékozódni, az egér szabadsága ezt a tanulást segítő, a manuális készség és az emlékezetet bővítő szellemi munka koordinációját, összerendezett, összekapcsolt működési lehetőséget megszüntette, a látvány nélküli pontos célzást (cselekvés sor összekapcsolást) lehetetlenné tette. Tehát míg a billentyűzeten végrehajtott leütések memorizálhatók voltak, és esetleg egy program utasításainak vagy egy adatlap kitöltése során vakon is lehetett tájékozódni, az egér szabadsága ezt a tanulást segítő, a manuális készség és az emlékezetet bővítő szellemi munka koordinációját, összerendezett, összekapcsolt működési lehetőséget megszüntette, a látvány nélküli pontos célzást (cselekvés sor összekapcsolást) lehetetlenné tette. Hátrányként említhetők az egér fogása, mozgatása és a kattintások miatt kialakuló ujj-, csukló- és kézfájdalmak is. Hátrányként említhetők az egér fogása, mozgatása és a kattintások miatt kialakuló ujj-, csukló- és kézfájdalmak is.

24

25

26

27

28

29


Letölteni ppt "Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra. Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések