Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásvány- és kőzettan. Mik a magmás kőzetek? A kőzetek olyan ásványok keverékei amelyekben más anyagok, üvegszerű komponensek, szerves anyagok és folyadékok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásvány- és kőzettan. Mik a magmás kőzetek? A kőzetek olyan ásványok keverékei amelyekben más anyagok, üvegszerű komponensek, szerves anyagok és folyadékok."— Előadás másolata:

1 Ásvány- és kőzettan

2 Mik a magmás kőzetek? A kőzetek olyan ásványok keverékei amelyekben más anyagok, üvegszerű komponensek, szerves anyagok és folyadékok is jelen lehetnek. A magmás kőzetek a magmából képződnek, mely a szilárd földkéreg alatt elhelyezkedő, folyékony halmazállapotú szilikátolvadék. Ha a magma a felszín közelébe jut a nyomás- és hőmérsékletcsökkenés miatt a relatív homogenitása megszűnik és anyaga frakcionált kristályosodás révén differenciálódik.

3 Hogyan lehet felismerni? A magmás kőzeteknek számos különböző fajtája van, épp ezért több féleképpen csoportosíthatók: szövet, SiO2 tartalom, SiO2 telítettség, alkália tartalom, kristályossági fok, kőzetüveg szerkezete, kristályméret, szemcsealak, a szemcsék kölcsönös illeszkedése illetve üregkitöltés alapján. Ezekből mutatnék be néhányat a következő diákban.

4 Kristályossági fok szerint Holohialinos: Ebben az üveg tartalom nagyon mint 90% Vitrofíros: Itt az üveg tartalom körülbelül 75% Intergranuláris: Itt kb 20% és 50% közötti az üvegtartalom Holokristályos: Ebben nem található üveg A kristályossági fok megmutatja, hogy a magmás kőzetben mennyi az üvegtartalom.

5 Kőzetüveg szerkezete szerint Összesült horzsakő Karéjos héjtöredékes Átalakult fluidális Friss fluidális A kőzetüveg szerkezete lehet Fluidális, Karéjos héjtöredékes és Horzsaköves

6 Kristályméret szerint FanerokrostályosMikrokristályos Kriptokrostályos / afanitos Ekvigranuláris Kristályméret alapján beszélhetünk Fanerokristályos, Mikrokristályos, Kriptokristályos, Ekvigranuláris, Inekvigranuláris, és ezen belül még folytonos és porfíros fajtákról.

7 InekvigranulárisFolytonos Porfíros A kristályméretnél az inekvigranuláris alcsoportban kiemelt fontosságúnak számít a folytonos és a porfíros kristályméret

8 Szemcsék kölcsönös illeszkedése Ennél a csoportnál az ekvigranuláris szövetekről beszélhetünk amelyeknek az alábbi alcsoportjai vannak: Pánidiomorf szemcsésAllotriomorf szemcsés Hipidiomorf szemcsés

9 FolytonosPorfíros Glomeroporfíros Másik említésre méltó csoportja a szemcsék közös illeszkedésének az Inekvigranuláris szövetek melynek számos alcsoportja van: Folytonos, Porfíros, Glomeroporfíros, Poikilites, Ofitos, és az Intergranuláris.

10 Poikilites Ofitos Intergranuláris Az előző dián említett Inekvigranuláris szövetek Többi csoportja, név szerint: Intergranuláris, Poikilites és Ofitos

11 Üregkitöltés Vezikuláris Mandulaköves Az Üregkitöltéses csoport nem sok alponttal rendelkező csoport, csupán kettővel de ezek mégis lényegesek a magmás kőzetek szempontjából. Beszélhetünk Vezikuláris és Mandulaköves Üregkitöltéses lehetőségekről.


Letölteni ppt "Ásvány- és kőzettan. Mik a magmás kőzetek? A kőzetek olyan ásványok keverékei amelyekben más anyagok, üvegszerű komponensek, szerves anyagok és folyadékok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések