Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pokol kapui… AAAA vulkánok, avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pokol kapui… AAAA vulkánok, avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka."— Előadás másolata:

1

2 A pokol kapui…

3 AAAA vulkánok, avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka. AAAA magma felszíni tevékenysége a vulkanizmus: ebből keletkeznek világszerte a vulkáni kúpok, s a vulkáni hegységek. OOOOlyankor, amikor a magma a mélységben megreked, és ott kristályosodik kőzetté, magmatizmusról beszélünk.

4 Egy vulkán fő szerkezeti elemei: mmmmagmakamra – olvadt kőzetekkel teli üreg a Föld szilárd kérgében; vvvvulkáni csatorna – egy olyan nyílás a földkéregben, amelyen a magma a felszínre tör; vvvvulkáni kráter – a felszínnek az a tölcsér alakú mélyedése a kürtő felszíni végénél, amelyen a törmelékanyag és a láva a felszínre jut; vvvvulkáni kúp – a felszínre hozott törmelékanyag és láva építi fel; kkkkaldera – a robbanásos kitörések eredménye.

5

6 leghíresebb A leghíresebb tűzhányók

7 MAUNA KEA, Hawaii

8

9 MAUNA LOA, Hawaii

10

11 STROMBOLI, Olaszország

12

13 ETNA, Olaszország

14

15 VEZÚV, Olaszország (Barabás Miklós festménye)

16 KRAKATAU, Indonézia

17 PINATUBO, Brazília

18 KKKKészítette: Siska-Szabó Lehel FFFForrás: hu.wikipedia.org www.google.hu ZZZZene: Ian Boddy – Times End


Letölteni ppt "A pokol kapui… AAAA vulkánok, avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések