Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szőrnövési és hajrendellenességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szőrnövési és hajrendellenességek"— Előadás másolata:

1 Szőrnövési és hajrendellenességek

2 A szőrnövési rendellenességeket két nagy csoportra osztjuk:
A lanugószálak változásaiból származó rendellenességek, melynek során megváltozik a lanugószálak: Hossza Színe Vastagsága Hajrendellenességek: A hajszálat létrehozó mátrix sejtek osztódása lelassul, vagy megszűnik A hajszál szerkezetében történik változás.

3 A lanugoszálak változásaiból származó rendellenességek
Hypertrichosisban - a szőrzet eloszlásának feminin jellege megtartott, a szőrszálak azonban vastagabbak és hosszabbak. Körülírt hipertrichosis Lehet naevoid jellegű (naevus pigmentosus pilosus, mongolfolt, stb) Keletkezhet irritáció hatására (zsákhordók vállán, súrolóasszonyok térdén) Tartós gyulladásos ingerekre (tartós napozástól) Generalizált hipertrichosis Nőkön familiárisan már a pubertáskor megkezdődik. Hormonális eltérést többnyire nem sikerült kimutatni. Klimaxban a felső ajkon és az álltájon gyakori a pamacsszerű bajusz és szakállnövekedés.

4 Hirsutismus- férfias típusú szőrzetnövekedés nőkön (alhason a köldökig háromszög alakban húzódó fanszőrzet, erőteljesebb szakáll, bajusz). Egyéb férfias jelleggel kombinálódhat, pl. mély hang, péniszszerű clitoris, visszafejlődő mell, stb., amit az androgén hormonok fokozott szintézise okoz. Enyhe hirsutismus előfordulhat a terhesség alatt a hipofízis elülső lebenyének hiperfunkciója miatt, ez szülés után spontán visszafejlődik.

5 Szőkítés = Blans-por +H2O2 Depiláció Mechanikai Borotva, olló Csipesz
Helyi kezelés Szőkítés = Blans-por +H2O2 Depiláció Ideiglenes szőreltávolítás, a szőrszálakat a bőrfelszínről vagy a szőrtüszőből távolítjuk el, a mátrixsejtek osztódása nem szűnik meg. Mechanikai Borotva, olló Csipesz Gyanta- hideg, meleg Vágás Koptatás Vegyi Lúgos kémhatású anyag Elektromos Epiláció Végleges szőreltávolítás, megszűntetjük a mátrixsejtek működését Elektrokoaguláció   Rövidhullámú Diatermiás Lézeres Elektrolízis Galván Általános kezelés Gyógyszerek Hormonkezelés

6 Hajrendellenességek A hajrendellenességek több csoportba oszthatók:
A fejbőr faggyúmirigyeinek rendellenessége A zsírhiányos (alipikus) fejbőr A fejbőr olajos szeborrhoeája A fejbőr korpás szeborrhoeája Hajszálelváltozások Hajhullás (alopecia)

7 A fejbőr faggyúmirigyeinek rendellenessége
Ha a fejbőrön a faggyúmirigyek működése a normálistól eltér, a fejbőr kozmetikai rendellenességei alakulnak ki. A zsírhiányos (alipikus) fejbőr Tünetei: A fejbőr és a hajszálak száraz tapintásúak A haj fénytelen A hajszálak töredeznek Zsírhiányos fejbőrt okozó tényezők: Külső tényezők Belső tényezők Öröklött tényezők Vegyi anyagok Tartós hullámosító szerek Hajfesték Ösztrogén hormonok túltermelődése Pajzsmirigyzavar Recesszív öröklődés

8 Kezelés célja a zsírhiány pótlása hámképző, jól felszívódó növényi zsírokból, olajokból álló, hidratáló hajápoló kozmetikumok segítségével, amelyek jelentős mennyiségű zsírkísérő anyagot tartalmaznak. A fejbőr olajos szeborrhoeája Tünetei: A haj csillogó, zsíros fényű Hajmosás után a hajszálak gyorsan ismét zsíros tapintásúvá, tapadóssá válnak A fejbőr korpás szeborrhoeája Száraz korpás fejbőr A korpalemezek nem zsíros tapintásúak A korpalemezek állandóan hullanak, a ruházatot is befedik.

9 Zsíros korpás fejbőr Korpalemezek zsíros tapintásúak Tapadnak a fejbőrhöz Viszkető érzés alakul ki A korparéteg alatt a bőr gyulladt Ha a zsírral átitatott korparéteg hosszabb ideig a fejbőrön marad, a bőrlégzés lelassul, amely a hajnövést gátolja.

10 Hajszálelváltozások Trichoptilosis – a hajszálak szárazak, törékenyek, végükön felrostozódtak. Trichorrhexis nodosa – hajszálakon fehér vagy sárga pontként feltűnő megvastagodások láthatók. Ezeken a helyeken a szőrszál felrostozódott, törékeny, gyakran letörik.

11 Öröklött hajszálelváltozás:
Monilethrix – a szőrszál vastagsága 0,5 - 0,5 mm periódusokban változik, így vékonyabb és vastagabb részek gyöngyfüzérszerűen követik egymást. Pili anulati – a hajszálon ráeső fényben világos és sötét csíkok váltakoznak, alapja egy sajátságos keratinizációs zavar, a keratinrostok között kisebb-nagyobb léghólyagok vannak. A keratinképződés során valamilyen egynemű anyag termelődik, amely a haj növekedése folyamán megszárad, és zsugorodása miatt keletkeznek levegővel telt hólyagok. Ezek látszanak világosnak a ráeső fényben.

12 Trichorrhexis invaginata (bambuszhaj) – puhább és keményebb keratinból álló hajrészletek váltakoznak, innen a hajszálak bambusznádra emlékeztető alakja.

13 Őszülés (canities) Általában évek között jelentkezik a halántékon, és innen terjed tovább. Őszüléssel együtt csökken a hajszál vastagsága, rugalmassága, szakítási szilárdsága és nyújthatósága. A melanociták a fehér hajszál mátrixából csaknem teljesen eltűntek, a tirozináz aktivitás csökkent. A hajváltások következtében a működő melanociták száma egyre csökken, a pigmentgranulátumok is finomabbak és kisebbek.

14 Egyéb hajrendellenességek
Olyan elváltozások, amelyeket gombás fertőzések, és hajtetű okozhat: Microsporia A hajas fejbőr illetve a piheszőrös bőr felületes gombás betegsége. 1-3 cm átmérőjű, kerek vagy ovális, finoman hámló, szürkésfehér színű plakkok keletkeznek, melyen a hajszálak letöredeznek. Heget, maradandó kopaszságot nem hagy hátra. Favus (fejkosz) A hajas fejbőr maradandó kopaszsággal járó, felületes gombás betegsége. Gyermekkorban kezdődik, de spontán nem gyógyul meg, hanem felnőttkorban is megmarad. A hajszálak tövén sárga színű, lefelé konvex, fölfelé a szőrtüszőbe nyomuló, pajzsra emlékeztető „képletek” láthatók, melyek gombafonalakból, spórákból, szarupikkelyekből és leukocitákból állnak. A hajszálak nem töredeznek le, szürkés színűek, fénytelenek. A jellemző egérvizeletszag a gomba által képzett acetamidtól származik. A szőrtüszőt a képletek tartós nyomása és a gomba által termelt toxinok elpusztítják, atrophia és maradandó kopaszság a következménye.

15

16 Mycosis Mycosis capitis superficialis Gyerekek hajas fejbőrének felületes fertőzése, kórokozói a trichophytonok. A fejbőrön 1-2 cm átmérőjű területen mérsékelt hiperaemia és finom hámlás látható. A hajszálak nem egyenlő magasságban törnek, az elváltozáson belül maradnak ép hajszálak is. Mycosis barbae profunda Férfiak szakálltájékán, ritkábban a bajusztájon vagy a tarkón folliculáris pustulák keletkeznek, amelyek összefolyhatnak és lividvörös, gennyet ürítő csomók képződnek. A szőrszálak részben kihullanak. A folyamat heggel gyógyul. Kórokozói a trichophytonok. Állatgondozók foglalkozási betegsége, régen „borbély” betegség volt, nem fertőtlenített borotvával terjesztették.

17 Pediculosis (tetvesség)
Óvodai, iskolai közösségekben gyakrabban, rossz higiénes körülmények között élő felnőtteken ritkábban fordul elő. Az occipitalis és a fül mögötti területen lehet a rovarokat a hajszálak között megtalálni. Könnyebb a kórjelző serkéket (szürkés, tojásdad alakú, fél mm hosszú képletek) megtalálni, amelyeket a tetvek a hajszálakra ragasztanak.

18 Alopecia Az alopecia a haj illetve a test szőrzetének kihullását vagy hiányát jelenti. Lehet: Veleszületett – a szőrtüszők hiányoznak Szerzett Irreverzibilis – a szőrtüszők elpusztulnak Reverzibilis – a szőrtüszők átmenetileg tevékenységüket beszüntetik Diffúz Foltos

19 Irreverzibilis alopeciák
Hegesedő alopeciák – zúzódás, égés, forrázás, savmarás eredményeként alakulnak ki. Férfiak androgén alopeciája – androgének hatására genetikusan bekövetkező hajvesztés, nem betegség, az alopeciák 90-95% tartozik ebbe a csoportba. A folyamat felnőttkorban kezdődik a halántékon, és folyamatosan terjed hátrafelé. Nők androgén típusú alopeciája – ritkán alakul ki, komoly pszichés problémát okoz. Míg férfiakban az androgén alopecia nem nevezhető betegségnek, addig ugyanez a kórkép nőknél kórosnak tekinthető, mivel a megszaporodott androgén hormonoknak egyéb, rendellenes endokrin hatása lehet.

20

21 Reverzibilis alopeciák
Diffúz alopecia Hematogén úton odakerült toxikus anyagok okozzák. Ilyenek lehetnek: Cytosztatikus (sejtosztódást gátló) kezelés gyógyszerei Baktériumok, vírusos betegségek toxinjai (tifusz, influenza, szifilisz) Mérgek (Tl) Hosszú ideig kontroll nélkül szedett A-vitamin és származékai Kialakulhat: Szülés után. Fogamzásgátlók szedését követően (progeszteron túlsúlyú szereknél). Krónikus betegségekben (diabetes, AIDS). Fe hiányban. Ismétlődő stressz esetén.

22 Alopecia areata A hajas fejbőr területén bárhol megjelenő kerek, reakciómentes, kopasz folt. Általában fájdalmatlan, szubjektív panaszt nem okoz. Az esetek legnagyobb részében gyulladásos góc található a szervezetben (pl. fog, orrmelléküreg, prosztata, stb.) A szakálltáji és a szemöldökre, szempillára is kiterjedő alopecia nehezen befolyásolható, megléte rossz prognosztikai jel.

23


Letölteni ppt "Szőrnövési és hajrendellenességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések