Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék"— Előadás másolata:

1 Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
Földművek gyakorlat #2 Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék

2 Gyakorlatok ütemterve
#1: Bevezetés, Rankine-féle földnyomás #2: Rankine fny., felúszás ZH: márc óra (K.mf26. és K. mf79.) PZH: ápr óra (K.mf26.-előadáson!) #3: HF1 Támfal #4: HF1 Támfal, konzultáció #5: HF2 Rézsűállékonyság, feladatbeadás #6: HF2 Rézsűállékonyság, konzultáció #7: Konzultáció, feladatbeadás PPZH: máj óra (K.mf26., K. mf79.)

3 Földnyomások - ismétlés
Függőleges földnyomás Vízszintes földnyomás Nyugalmi (0) Aktív (a) Passzív (p)

4 Földnyomási szorzók - ismétlés
Nyugalmi Aktív Passzív

5 A földnyomás és az elmozdulások kapcsolata - ismétlés

6 Határozza meg az A-B függőleges falra ható nyugalmi, aktív és passzív földnyomási ábrák értékeit és azok eredőjét! Felszíni teher nélkül illetve abban az esetben is, ha a térszínen q=30 kN/m2 egyenletesen megoszló teher működik. A homok jellemzőinek karakterisztikus értékei: γk=18 kN/m3, φk=32º és ck=0 kPa.

7 Felszíni terhelés

8 Számítsa ki az A-B síkra ható aktív földnyomást és víznyomást, ha a talajvízszint a jelölt helyzetben (-3,0 méteren) van. A homok jellemzőinek karakterisztikus értékei: γk= 18 kN/m3, γs,k= 20 kN/m3, φk=32º és ck=0 kPa.

9 Rajzolja fel a vázolt rétegzett talajban az A-B síkra ható aktív földnyomási ábrát és határozza meg rétegenként az eredőjét. A kavics jellemzőinek karakterisztikus értékei: γk= 18 kN/m3; φk=40º és ck=0 kPa. A homok jellemzőinek karakterisztikus értékei: γk= 20 kN/m3; φk=30º és ck=0 kPa.

10 Határozza meg a vázolt rétegzett talajban az A-B függőleges síkra ható Rankine-féle aktív földnyomás és víznyomás értékét! Az iszap jellemzőinek karakterisztikus értékei: γk= 19 kN/m3; φk=24º és ck=30 kPa. A homok jellemzőinek karakterisztikus értékei: γk= 18 kN/m3; γs,k= 20 kN/m3; φk=30º és ck=0 kPa. A felszínen q=20 kPa egyenletesen megoszló teher hat.

11 Odafigyelni: Ea<E0<Ep Felszíni teher: nem nulláról indul
Talajvíz: hatékony+semleges feszültség, Eh-t csak a hatékonyból számítjuk, a víznél törik az ábra Rétegzett talaj: Más K tényező, az ábra ugrik a réteghatáron Kohéziós talaj: kohéziós tag „hozzáadása”, akár negatív is lehet az ábra

12 Karakterisztikus érték
A geotechnikai tervezés legkritikusabb feladata A mért talajfizikai paraméterekből (f,c, cu,g,Es) a tervezés során alkalmazandó érték. Statisztikai módszereket alkalmaz

13 Karakterisztikus érték meghatározása
Xm: várható érték Kn :statisztikai paraméter Vx: relatív szórás

14 Felúszás vizsgálat (UPL) EC7 alapján
Archimédesz törvénye („kisangyalom”) Felúszás=felhajtó erő miatti tönkremenetel A szerkezet állékonyságát a felúszással szemben az állékonyságnövelő állandó hatások (önsúly, oldalfelületen működő súrlódás), ill. a vízből származó állékonyságcsökkentő állandó és esetleges hatások összehasonlításával kell ellenőrizni.

15 Akkor teljesül, ha: A vízből származó állandó és esetleges hatások: Állékonyságot növelő állandó hatások: Bármely járulékos ellenállás tervezési értéke: A kihasználtság:

16 Parciális tényezők

17 Példák


Letölteni ppt "Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék"

Hasonló előadás


Google Hirdetések