Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerepi Imréné, november 16.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerepi Imréné, november 16."— Előadás másolata:

1 Szerepi Imréné, 2012. november 16.
HITRE NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁBAN A DAJKA SZEREPE A NEVELÉSI FOLYAMATBAN Szerepi Imréné, november 16.

2 Rácsodálkozás A teremtett világ szépségeire
Szerepi Imréné, november 16.

3 Külső jegyek a katolikus óvodákban
Rendezett, esztétikus környezet Dekoráció Feszület, Zöld növények, Képek, Gyermekmunkák Vallásos témájú eszközök Szerepi Imréné, november 16.

4 „A katolikus iskola kimondatlan, de elengedhetetlen feltétele, hogy a tanárok szükségét érezzék a keresztény elkötelezettségnek. … A katolikus oktatás mindenekfölött arra való, hogy Krisztust kinyilvánítsa, hogy segítsen Krisztust megalkotni mások életében.” (II. János Pál: Minden napra egy ima 309. o.) Szerepi Imréné, november 16.

5 (A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola,
„A gyermek nem a vele szemben támasztott szóbeli követelmények nyomán lesz olyan, amilyennek szeretnénk, hanem az őt nevelő felnőttek példáinak hatására.” (A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Pedagógiai Programja 43. o.) Legyünk imádságos lelkületűek, és használjuk ki az életfogytig tartó tanulás lehetőségeit! Szerepi Imréné, november 16.

6 A katolikus óvodák jellege:
Elengedhetetlen, hogy a gyermeket az óvodában érzelmi biztonság, otthonosság, derűs, kiegyensúlyozott, szeretetteli légkör vegye körül. A katolikus óvodák jellege: Köszönési mód Imádságok, Csendes percek, áhítat… Alapvető erkölcsi normák elsajátíttatása A fegyelmezés kérdése A komplexitás megvalósítása Ünnepek, hagyományok ápolása Ismerkedés a plébániával, a templommal, a szentmisével Valamilyen szinten bekapcsolódás az Egyházközség életébe Szerepi Imréné, november 16.

7 Dadusok a katolikus óvodákban
A hit, a katolikus élet terén egyenlőség van az óvoda minden dolgozója között. Szerepi Imréné, november 16.

8 A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA
Elfogadja a szellemiséget, amit az intézmény képvisel. Elkötelezett intézménye iránt. Jó gazda módjára ügyel az intézmény tulajdonára, becsületes, megbízható. Munkavégzésében pontos, lelkiismeretes. Részt vesz a munkaidőn túli közös programokon, munkájával segíti annak sikeres megvalósulását. Az intézményről kialakult pozitív képet erősíti. Szerepi Imréné, november 16.

9 A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA
Ismeri és elfogadja az intézmény dokumentumait. Erre irányuló ismereteit folyamatosan frissíti, bővíti. Feladatait a munkaköri leírásnak megfelelően végzi, de szívesen vállal egyéb plusz feladatot is. Figyeli és megbeszéli a csoport nevelési-gondozási tervét, tevékenységét ahhoz igazítja. Folyamatos önképzés jellemzi szakmailag és lelki életben egyaránt (hozzájárul a pedagógiai program sikeres megvalósításához). Szerepi Imréné, november 16.

10 A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA
Megjelenése, viselkedése, beszéde a lelkiségnek megfelelő pozitív képet sugároz. Hozzájárul közössége szakmai, lelki fejlődéséhez. Elérhető, megszólítható a dolgozók, a gyerekek és a családok számára (kommunikációja tiszteletet sugároz) Magatartása (stílusa) kiszámítható, derűs, kiegyensúlyozott személyiség. Munkatársaival együttműködő, segítőkész. Csoporton belüli munkáját egyezteti az óvodapedagógussal. Titoktartás kötelezi. Szerepi Imréné, november 16.

11 A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA
Szeretettel, elfogadással, empátiával fordul a gyerekek felé. Törekszik a személyes bánásmód megvalósítására. A gyermekeket érintő intézkedései méltányosak, igazságosak. Gyermekeknek szóló elvárásai egyértelműek, a kialakított és elvárt normákat képviselik. Bevonja a gyermekeket a rájuk vonatkozó döntésekbe (véleményüket figyelembe veszi). Rendszeresen visszajelzéseket kér a gyermekektől a nekik való megfeleléséről (tempó, a terhelés). Szerepi Imréné, november 16.

12 A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA
Tisztelettel fordul a családok felé. A kialakított szokás szerint, csak adott területről (gondozási tevékenységek), korrekt, pozitív kicsengésű tájékoztatást nyújt a családok számára. Véleményformálása nem megengedett. (pl.: MÁR MEGINT…! - mondja hangosan, a jelenlévő családok előtt). Lehetőség szerint bekapcsolódik a családoknak szervezett programokba. Szerepi Imréné, november 16.

13


Letölteni ppt "Szerepi Imréné, november 16."

Hasonló előadás


Google Hirdetések