Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Romániában, Torda közelében van Európa egyik legjelentősebb, légúti panaszok orvoslására szakosodott kezelési központja. 2008 január - 2010 januárja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Romániában, Torda közelében van Európa egyik legjelentősebb, légúti panaszok orvoslására szakosodott kezelési központja. 2008 január - 2010 januárja."— Előadás másolata:

1

2

3 Romániában, Torda közelében van Európa egyik legjelentősebb, légúti panaszok orvoslására szakosodott kezelési központja. 2008 január - 2010 januárja között a Tordai Sóbánya jelentős korszerűsítésen ment keresztül. Ennek nyomán nagymértékben kiterjesztették a létesítmény kihasználásának lehetőségeit. A korszerűsités során nem csak a funkcionalitás, hanem a létesitmények nyújtotta látvány is megújult. A korszerűsítés és állagmegóvás költségeit Európai Uniós forrásokból (4,8 millió Euro) valamint Torda Város Tanácsa és a Kolozs Megyei Tanács hozzájárulásából (egy millió Euro) fedezték.

4

5 A Torda-Nagydörgői (Durgau Turda) Sóbánya főbb létesítményei: Kezelőbázis és utókezelés (légúti megbetegedésben szenvedőknek) Templom a sóbányában Minigolf pálya Bowling pálya Földalatti csónakkikötő Ultramodern lift (80 m. mélyre ereszkedik) Koncertterem Ezek csak a főbb attrakciók! Kedves vendégeink sok érdekes látnivalóval találkoznak a sóbányászat eme monumentális emlékművének bebarangolásakor.

6 Crivac – a kitermelt só felszinre juttatására szolgáló lift. A „hajtóerőt” négy ló biztosította.

7 A Ferenc József Galéria, (1853-ban kezdték ásni, 1870- ben fejezték be) a só felszinre juttatásának megkönnyítését szolgálta – 917 m. hosszú.

8 Az 1948 - 1992 közötti időszakban a galériát túró és sajt raktározására használták.

9

10 A tordai só kitermelésének története a római korra nyúlik vissza. Az értékes sókristályokat a rómaiak piramis alakú üregeket ásva termelték ki. A XIII. századból fennmaradt dokumentumok még massziv kitermelésről tesznek említést. A kitermelést 1932-ben beszüntették de a bányát 1992- ben újból megnyitották, turisták és légúti megbetegedésekben szenvedők számára. A sóbánya tárnáinak mikroklímája, levegőjében az aeroszolok optimális koncentrációja gyógyító hatású, nagymértékben enyhíti a tüdő- és légúti megbetegedések tüneteit.

11

12 A Tordai Sóbánya korszerűsítésének munkálatai 2008 januárjában kezdődtek Dumitru Iosif építészmérnök vezetése alatt. A munkálat több szakaszban zajlott. A Nagydörgő tó közelében egy hatemeletes balneológiai kezelőközpont épült. Ezt a Rudolf bánya felújítása követte, ebben egy 80 férőhelyes, koncertteremnek használható amfiteátrum épült. Ugyancsak a Rudolf bányában kapott helyet a minigolfpálya és egy sportpálya.

13 A sótelep felszínén a só tiszta állapotban, nagyszemcséjű kristályokban található. Mélyebben agyagpalás rétegekkel, finom homok és kavicsrétegekkel váltakozik.

14 Sózuhatag

15

16 Urak lépcsője

17

18

19

20

21 A Rudolf bánya belső tere trapéz alakú, alapja 80 x 50 m., magassága 40 m.

22 A lépcsők 13 emeletnyi mélységbe ereszkednek le, mindeniken megjelölve a kiásás éve.

23

24 A Rudolf bánya északi falán a beszivárgó víz hatására sósztalaktitok keletkeznek. Növekedésük üteme 2 cm/év. Amikor elérik a 3 méteres hosszúságot, saját súlyuktól leszakadnak.

25 A Rudolf bánya létesítményei: - játszótér, gyermekek számára, - bowlingpályák, - futballpálya Utah-ban gyártott műgyepszőnyeggel - hangszigetelt, multimédiás eszközökkel felszerelt és elektromos fűtéssel ellátott székekkel rendelkező konferenciaterem. Minigolf és tollaslabda pálya, asztalitenisz és biliárdasztalok, templom.

26 Golf Golfpálya

27 Golf

28

29 A 40 m. magas Rudolf bánya szenzációja az ultramodern lift amelyből megcsodálhatjuk a sóbánya e hatalmas termének panorámáját.

30 A lift

31

32 A koncertterem látványa a lift gondolájából.

33

34 Az asztalitenisz terme.

35 A munkálatok egy másik szakasza a Teréz bánya felújítása volt. Ebben a bányában a kirándulók a földalatti sóstó vizén csónakázhatnak. A tavon egy miniatűr csónakkikötőt is építettek.

36 A Teréz bánya tava – 8 m. mély. Közepén a sziget. A szigetre vezető híd

37 A Teréz bánya tava, futurisztikus berendezéseivel

38

39 A szigeten padok és egy sószoba található. A kirándulók csónakot bérelhetnek és fél órás váltásokban csónakázhatnak a tó 5-8 méter mély vizén. A csónakok üvegszállal erősített műanyagból készültek, a só okozta korrózió elkerülése érdekében.

40

41

42 A csónakkikötő A Mária Terézia bánya tavának látképe a Rudolf bánya erkélyéről

43

44

45 Avatóünnepség miniszterelnökkel, 2010. január 22.

46 Koncert szünetében

47

48 A Gizella bánya a tulajdonképpeni kezelés szinhelye. A szakfelügyeletet orvosi rendelő biztositja. Egy sóslevegő-kúra időtartama 7 - 12 nap, naponta legkevesebb 30 percnyi kezeléssel. Az orvos a beteg állapotától függően akár napi négy órányi kezelést is javallhat. A sóbánya belsejében a hőmérséklet csak 10-12 Celsius fok, a levegő áramlási sebessége maximum 0,2 m/s (0,02 m/s a Rudolf bányában).

49

50

51 A 2008-ban elkezdődött munkálatok során a sóbányában levő egészségügyi és turisztikai objektumok jelentős mértékben korszerűsödtek. A két különleges technológiával készült liftet Spanyolországban gyártották. A gondolákkal ellátott óriáskerék egyedi darab földalatti létesítményben, Magyarországon készült. A befektetés összértéke 6.000.000 Euro. Az illemhelyek és mosdók különleges kiképzésűek. Légterüket nagyteljesítményű pumpák tartják tisztán.

52 Az óriáskerék

53 A látogatások programja 13:00 órakor zárul, a felnőttek belépődija 15 lei. A konferenciaterem bére 250 lei/óra, a sportpálya bérlése 100 lei óránként, a megfelelő öltözet és felszerelés kötelező. A bánya egyik érdekessége, a „visszhangok terme”. A visszaverődés hússzoros! Sajnos, ez a zóna még nincs belefoglalva a felújítás tervébe. VÉGE Magyar fordítás: Sz.V.


Letölteni ppt "Romániában, Torda közelében van Európa egyik legjelentősebb, légúti panaszok orvoslására szakosodott kezelési központja. 2008 január - 2010 januárja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések