Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat (ősmaradványokat)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat (ősmaradványokat)"— Előadás másolata:

1 Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat (ősmaradványokat) keresgélve. 1770-ben, 21 évesen orvosnak kezdett tanulni Londonban, majd két év múlva szülővárosában Berkeley-ben (Gloucestershire) kezdett praktizálni.

2 Ekkoriban az embereket egy szörnyű betegség, a fekete himlő tartotta rettegésben. Aki himlőben megbetegedett, annak bőrén hólyagok, majd maradandó hegek jelentek meg, s többen bele is haltak a betegségbe. Edward Jenner orvosként azt is meghallgatta, hogy mit beszélnek a vidéki emberek a himlőről: úgy tartották, hogy aki elkapta a tehenétől a tehénhimlő nevű, enyhe fertőzést, az nem kapja el a fekete himlőt!

3 Jenner elhatározta, hogy egy kísérlet segítségével fogja eldönteni, vajon igaz-e a tehénhimlőre vonatkozó megfigyelés. 1796-ban egy Sarah Nelmes nevű fejőlány kereste fel Jennert a kezén levő kiütések miatt. A kiütéseket tehénhimlő okozta, s Jenner vett egy kicsit a Sarah kezén levő tehénhimlős kiütés váladékából. A váladékból egy keveset kertésze 8 éves fiának, James Phipps-nek a karjába karcolt: James megbetegedett tehénhimlőben, de hamarosan meg is gyógyult.

4 Ekkor Jenner egy fekete himlős beteg veszélyes váladékából is vett egy keveset, s azt is belekarcolta a kis James karjába. A fiúnak heges lett a karja – de nem lett fekete himlős! Vagyis beigazolódott Jenner feltevése! Jenner ekkor beoltotta az összes helyi fiút tehénhimlővel, hogy ne kaphassák el a sokkal veszélyesebb fekete himlőt. A latin vacca: tehén szó nyomán a felfedezés vakcináció néven vált ismertté.


Letölteni ppt "Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat (ősmaradványokat)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések