Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyéni védőeszközök kiválasztása, használata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyéni védőeszközök kiválasztása, használata"— Előadás másolata:

1 Egyéni védőeszközök kiválasztása, használata
EVE Fejvédelem Egyéni védőeszközök kiválasztása, használata

2 A fejvédelem nemcsak a fejnek vagy valamely részének védelmét jelenti, hanem az egész szervezetét, a fejet érő káros intenzitású, illetve időtartamú ingerek csökkentésével vagy elszigetelésével. Az adott munkakörülmények között az egyidejűleg jelentkező kockázatokat együtt kell vizsgálni, mérlegelni a várható együttes hatásokat e komplex szemléletmód alapján meghatározni a védekezés módját, majd kiválasztani az optimális fejvédő eszközt.

3 A sisak kialakításánál azt kell figyelembe venni, hogy egy ütődés esetén a keletkezett energiát a fejtető vagy a gyám nyeli el, ami részleges károsodást eredményez. A felhasználók figyelme azokra a veszélyekre irányul, ami a sisak lényeges elemeinek egyikét módosítja, vagy megszünteti, ami nem esik egybe a gyártó ajánlásaival.

4 A FEJ VÉDELMÉNEK EURÓPAI SZABVÁNYAI
EN397 : ipari védősisak EN802 : ütésálló sapka (fejbőrt védő)

5 EN 397 SZABVÁNY IPARI VÉDŐSISAKOK
Az EN397 szabvány, amely az "ipari védősisakokra" vonatkozik, a következőkben leírtakat követeli meg a jelölést illetően: Minden sisaknak rendelkeznie kell matricázott vagy nyomtatott jelöléssel, a következő jelöléseket tartalmazva: jelen európai szabvány száma a gyártó neve vagy azonosító jele a gyártási és negyedév a sisak típusa a méret vagy méretfelület Az olyan kiegészítő útbaigazítások, mint utasítások vagy szabályozási, szerelési, felhasználási, tisztítási fertőtlenítési, karbantartási, felülvizsgálati, raktározási javaslatok a használati jegyzékben kerülnek specifikálásra.

6 EN 812 SZABVÁNY ÜTÉSÁLLÓ SAPKA
Az EN812 szabvány az iparban (fejbőrt védő) általánosan használatos ütésálló sapkákra vonatkozik, a fej védelme érdekében, amikor az olyan kemény testekkel ütközik, melyek károsodást vagy egyéb felületi sérülést okozhatnak a viselőjüknek, vagy meg is ölheti őket. Főként belső térben való használatra tervezték ezeket. Az ütésálló sapka nem zuhanó tárgyak hatása elleni védelemre szánt termék, és semmilyen esetben nem kell helyettesíteni ipari védősisakkal erre az alkalmazásra az EN397 szabvány szerint.

7 IPARI VÉDŐSISAKOK RÉSZEI:
a bordázat, amely merevíti, a sisakperem (azaz a kerületét övező karima), a csatorna (karima vízlevezető kiképzése), az ellenző (az arc és a szem védelmére), a szellőzőnyílások.

8 A FEJ VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI:
ipari védősisakok sapkák, kalapok, kendők kámzsák, csuklyák kombinált fejvédő eszközök

9 IPARI VÉDŐSISAKOK Az ipari védősisakok szerkezeti felépítését két fő részre lehet bontani: A sisakhéj a külső szerkezeti elem, amely a fejet veszélyeztető hatást közvetlenül felfogja, pl. az ütés energiáját elsődlegesen veszi át.

10 VÉDŐSISAKOK RÉSZEI: A sisakbetét a belső szerkezeti elem, amely a koponyára illeszkedik. A héjat ért ütés erejét egyrészt maga a héj csillapítja, másrészt a betétet és a héjat összekötő szerkezeti elemek. A sisakbetétnek a maradó ütési energiát kell egyenletesen eloszlatnia a fejen.

11 A SISAKBETÉT RÉSZEI a fejszalag (a homloktól a koponyaalapig körbefutó rész), az izzadságszalag (a fejszalagon a homlokkal érintkező puha, nedvszívó anyag), a keresztheveder (a fejtetőn átívelő tartószalag), a védőpárna (rugalmas, ütéstompító anyag a fejszalag külső kerületén).

12 A SISAK SZERKEZETÉVEL KAPCSOTOS FOGALMAK
biztonsági távolság: a keresztheveder és a sisakhéj közötti függőleges szabad távolság, oldalsó mozgástér: a fejszalag és a sisakhéj közötti vízszintes szabad távolság.

13 A védősisakot a munkatevékenységhez szükséges különleges felhasználási lehetőségekkel, illetve védőelemekkel egészítik ki: pl. állszíj, tarkóvédő az erdészsisakon, lámpatartó. Különböző munkahelyeken különböző kockázatok ellen kell védeni a dolgozók fejét, de alapvető követelmény bármely munkaterületen használt védősisaknak teljesítenie kell, nevezetesen:

14 Képes legyen megállítani a tompa vagy hegyes, leeső tárgyat anélkül, hogy a sisakhéj vagy a tárgy a koponyával érintkezne. A körülményekhez képest minél kisebb erőt adjon át a fejnek. Megfelelő komfortérzetet biztosítson a dolgozóknak.

15 A védősisakokon kötelezően fel kell tüntetni:
A gyártó nevét és jelét. A gyártás időpontját. (év, hónap.) A nagyságot. (A fejméretet cm-ben, pl.: Ez azt jelenti, hogy ilyen fejméretek között állítható a fejkosár.) A sisak típusát a sisakhéjon és a fejkosáron egyaránt.

16 „-20 ºC” -20°C környezeti hőmérsékletig használható
Az előbbiek közül a legfontosabb a gyártás időpontja, hiszen a védősisakokat 3 évig lehet használni, ettől az időponttól. (már vannak 5 évig használhatók is) A védősisakokon alkalmazható egyéb jelölések: „-20 ºC” -20°C környezeti hőmérsékletig használható „-30 ºC” -30°C környezeti hőmérsékletig használható „150 ºC” +150°C környezeti hőmérsékletig használható A fenti jelölések hiányában a védősisakok -10°C és +50°C közötti környezeti hőmérsékleten viselhetőek.

17 További jelölések „440 V” rövid ideig tartó érintkezés megengedett 440 Volt váltakozó áramnál. „1000 V” rövid ideig tartó érintkezés megengedett 1000 Voltig. „MM” védelmet biztosít fröccsenő fémolvadékok ellen. „LD” nagy oldalirányú terhelés veszélye esetén is használható.

18 SAPKÁK, KALAPOK, KENDŐK Forgó, mozgó alkatrészek mellett dolgozók esetében elengedhetetlen viselet a haj beakadásának megelőzésére. Por és a hideg elleni védelmet is képesek biztosítani, miközben nem keltenek kényelmetlenséget.

19 KÁMZSÁK, CSUKLYÁK Olyan esetekben szükségesek, amikor nedvesség, izzadság, vér (például húsfeldolgozó ipar) szennyezheti a fejet, illetve a vállat.

20 KOMBINÁLT FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK
Olyan munkavégzésnél javasolt, ahol sugárzó hő, fröccsenő vegyszer vagy egyidejűleg fellépő kockázat hatásával kell számolni. A védelemnek ezen hatások ellen a szem és az arc fedésére is ki kell terjednie.

21 FEJVÉDELEM ALACSONY SZINT

22 EGYSZERŰBB SISAKOK

23 KOMBINÁLT FEJVÉDELEM

24 VÉGE Összerakta, módosította: Munkamédia Somogyi Gábor


Letölteni ppt "Egyéni védőeszközök kiválasztása, használata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések