Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOGLALKOZÁSOK The Blazing World (1668) „A Medveemberek lesznek a kísérleti filozófusok, a Madáremberek a csillagászok, a Légy-, a Kukac- és a Halemberek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOGLALKOZÁSOK The Blazing World (1668) „A Medveemberek lesznek a kísérleti filozófusok, a Madáremberek a csillagászok, a Légy-, a Kukac- és a Halemberek."— Előadás másolata:

1 FOGLALKOZÁSOK The Blazing World (1668) „A Medveemberek lesznek a kísérleti filozófusok, a Madáremberek a csillagászok, a Légy-, a Kukac- és a Halemberek a természetbölcselők, a Majomemberek a vegyészek, az Orángutánok az orvosok, a Békaemberek a politikusok, a Pók- és a Tetűemberek a matematikusok, a Csóka-, a Szarka- és a Papagájemberek a szónokok és a logikatanárok, az Óriáskagylók az építészek” (146. o.).

2 AZ „ÚJ EMBER” (J. ZAMJATYIN: MI) „az, hogy ‘ember’, nem a legmegfelelőbb kifejezés: nem a lábuk, hanem valamilyen nehézkes, bilincsbe vert, láthatatlan áttétel mozgatta kerekek viszik őket: nem emberek, hanem ember formájú traktorok” (176. o.).

3 SZÉP ÚJ VILÁG „Mi előre meghatározzuk sorsukat, és kondicionáljuk őket. Mint társadalmasított lényeket, úgy fejtjük le csecsemőinket, Alfákként vagy Epszilonokként, csatornatisztítókként vagy …leendő keltetőigazgatókként.” (Aldous Huxley).

4 DIGITÁLIS EMBERKÉPEK EMBER MINT SZÁMÍTÓGÉP –AGY EMBER MINT CYBORG –ember-számítógép szimbiózisa EMBER MINT ADAT –vö.: society of mind, reserve engineering (nanotechnológia) EMBER MINT PROGRAM –globális agy, „az ember mint biológiai lény programmozott, mint civilizatorikus lény adatgyűjtemény” vö.: Richard Dawkins: River out of Eden „ Az élet egyszerűen digitális információ bytejaiból és bytjaiból és bytjaiból áll. A gének tiszta információk … Túlélő gépek vagyunk, akiket arra programoztak, hogy a digitális adatbankot, amely bennünket programozott, átörökítsük.” UTÓPIA DIGITALIZÁLÁSA BIOLÓGIAI UTÓPIA – DESIGNERMUTÁNSOKBIOLÓGIAI UTÓPIA – DESIGNERMUTÁNSOK –in vitro megtermékenyítés –fizikai kiborgizálás (embergép- testiség) CIVILIZATORIKUS UTÓPIACIVILIZATORIKUS UTÓPIA –‘REAL TIME’ MIGRÁNSOK „MENTAL COMPUTER” „SELF-PROGRAMABLE” –MULTIVIDUUM VIRTUÁLIS MEMÓRIA VIRTUÁLIS GÉP  DIGITÁLIS EMBERISÉG

5 EMBERGÉP-TESTISÉG

6 KLASSZIKUS MODELLEK FUNKCONÁLIS MODELLEK HOMO INFORMATICUSHOMO INFORMATICUS HOMO UTOPICUSHOMO UTOPICUS ENS POSTHUMANUMENS POSTHUMANUM

7 HOMO INFORMATICUS

8 HOMO UTOPICUS - ORWELL „Párt által hirdetett testi eszménykép – magas, izmos ifjak és a dús keblű, szőke hajú, életerős, napbarnított, gondtalan lányok” Winston Smith 6079, Parsons asszony, O’Brien … A minisztériumokban: a rovarszerű típus – „kicsi, idomtalan emberek, nagyon korán elhíznak, rövid lábuk van, gyors, kapkodó mozgásuk, s kövér, kifürkészhetetlen arcuk, nagyon kicsi szemekkel. Úgy látszik, ez a fajta tenyészik legjobban a Párt uralma alatt.”

9 „ÚJ EMBER” – HOMO UTOPICUS EMBERBŐL  EMBER EMBERBŐL  GÉPLÉNY HUMANOIDANDROID/GYNOIDDROID DRONE-ok (BORG-DRONE) SZERVES ÉS NEM SZERVES LÉNYEK GÉPEK

10 EMBERMODELLEK – EPH

11


Letölteni ppt "FOGLALKOZÁSOK The Blazing World (1668) „A Medveemberek lesznek a kísérleti filozófusok, a Madáremberek a csillagászok, a Légy-, a Kukac- és a Halemberek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések