Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lesz-e még valaha is normális az életem?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lesz-e még valaha is normális az életem?"— Előadás másolata:

1

2 Lesz-e még valaha is normális az életem?

3 A nevetés a legjobb orvosság
Nevetés és gyógyulás A nevetés a legjobb orvosság

4 Nevetés és gyógyulás Norman Cousins később laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyította feltételezését. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a nevetés valóban felszabadítja az úgynevezett ENDORFINOKAT, amelyek növelik a szervezet betegségekkel szembeni küzdőképességét

5 Norman Cousins bizonyítéka:
A kutatás azt mutatja, hogy az ember viselkedése hatással van a szervezet IMMUNRENDSZERÉRE. A pszichoneuro-immunológia kimutatta, hogy pozitív kiegyensúlyozott viselkedéssel MEGERŐSÍTHETJÜK védelmi rendszerünket a rákkal és a fertőző betegségekkel szemben.

6 Norman Cousins bizonyítéka:
Másrészről, a kétségbeesett viselkedés és az elhagyatottság érzése legyengít, és gyakorlatilag védtelenné tesz a betegségek támadásaival szemben.

7 Milyen kémiai anyagokat szabadít fel a jókedv?
Endorfinokat Erősítik az immunrendszer működését!

8 Védje humorérzékét!

9 Ápolja a humort életében
Ápolja a humort életében! Vigyázzon rá és gondozza úgy, mint kedvenc virágját!

10 Ez segíteni fog Önnek védekezni mikor megjelennek a gyomok!
Reményvesztettség, anyagiak Kétségbeesés Idő Ez segíteni fog Önnek védekezni mikor megjelennek a gyomok!

11 Hálás vagyok ….

12 A stressz története A stressz története

13 Annak érdekében, hogy megértsük a stresszt és annak ránk gyakorolt hatását, meg kell ismernünk valamit azokból a fiziológiai és biokémiai változásokból, melyeket a stresszel való találkozás okoz.

14 A homeosztázis Az első dolog amit meg kell értenünk, a szervezet állandó törekvése a HOMEOSZTÁZISRA.

15 A homeosztázis Claudie Bernárd professzor, egy XIX. századi biológus alkalmazta először a „homeosztázis” kifejezést szervezetünk azon erőkifejtésére mellyel fenntartja állandó belső környezetünket.

16 A homeosztázis Bernárd ezt írta: „Minden élőlény legjellemzőbb tulajdonsága az a képesség, hogy környezetük változása ellenére is fenn tudják tartani belső környezetük állandóságát”

17 A homeosztázis Példa erre testhőmérsékletünk, mely állandó, akár meleg van környezetünkben, akár hideg

18 A homeosztázis A homeosztázissal függ össze szervezetünk normális, ciklikus ritmusa is

19 Hogyan hat a stressz a homeosztázisra?

20 Normális ciklikus ritmus Ugyanazon funkció stresszhatás alatt
Röviden tartó hatás Normális ciklikus ritmus Ugyanazon funkció stresszhatás alatt

21 Intenzív vagy tartós stressz
Hosszan tartó hatás Normál állapot Kimerülés Intenzív vagy tartós stressz Halál

22 Amikor az egyén elhasználta adaptációs energiáját, meghal.
Selye arra a következtetésre jutott, hogy szervezetünknek csak bizonyos mennyiségű tartalékai vannak, amit ő adaptációs energiának nevezett el. Amikor az egyén elhasználta adaptációs energiáját, meghal.

23 „ Az élet egy folyamat, mely fokozatosan elhasználja a szüleinktől örökölt adaptációs energia adott mennyiségét. Az életerő olyan mint egy különös fajta bankbetét, melyet kivételek által felélhetünk, de betétekkel nem növelhetünk. Csak úgy tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani ezt az értékes kincset, ha beosztjuk mikor mennyit vegyünk ki.” Selye János

24 Az adaptációs energia Az adaptációs energia kimerülése indokolatlan feléléssel meggyorsítható. A hosszan tartó, ellenőrizhetetlen stresszforrások rövidre metszhetik életünket.

25 Az adaptációs energia A stressz ellenőrzése azonban késlelteti az öregedés folyamatát és meghosszabbítja az életet. Az egész szemináriumnak ez a célja, hogy segítsen Önöknek jobban és tovább élni.

26 Mennyi adaptációs (alkalmazkodási) energiánk van?

27 Kétféle adaptációs energia létezik:
felszíni mélyebb

28 „…Még egyetlen embert sem láttam, akinek a halálát az öregedés okozta volna. NEM HISZEM, HOGY VALAHA VALAKI IS MEGHALT VOLNA AZÉRT, MERT MAGAS KORT ÉRT EL. Selye János

29 Ezt az autót igencsak elhasználták..

30 „…Nos, ha valaki az öregedéstől halna meg, - folytatja Selye - ez azt jelentené, hogy minden egyes szerve egyformán elhasználódott a hosszú működtetés következtében. De hát nem ez történik. Kivétel nélkül mindenki úgy hal meg, hogy egy bizonyos szerve elhasználódik.

31 „…ELŐSZÖR MINDIG CSAK EGY SZERV VÁLIK ÜZEMKÉPTELENNÉ, S EZ ROPPANTJA ÖSSZE A TELJES EMBERI GÉPEZETET, pusztán azért, mert a többi nem tud működni nélküle.

32 „…A tanulság az, hogy amennyire az ember irányítja az élete folyamatát, igyekezzék elosztani önmagában a stresszt …. Az emberi szervezet ugyanis - mint az autókerék vagy a szőnyeg - akkor tart legtovább, ha egyenletesen kopik el”

33 Hogyan küzdjünk a stressz ellen?
Szabályoznunk kell, hogy miként használjuk fel az adaptációs energia mély tartalékát

34 Hogyan küzdjünk a stressz ellen?
Harmonikusan együtt kell élnünk a természet törvényeivel

35 Hogyan küzdjünk a stressz ellen?
Kiegyensúlyozott életre kell törekednünk

36 Alvin Toffler az ártalmas stressz okáról ír a „Jövő-sokk című könyvében

37 A JÖVŐ-SOKK „… fizikai és pszichológiai szorongás, mely az emberi szervezet fizikai adaptív rendszereinek és döntéshozó folyamatoknak a túlterheléséből adódik. Még egyszerűbben: a jövő-sokk az ember reakciója a túlterhelésre”

38 Dr. Toffler szerint három szinten vagyunk túl sok hatásnak kitéve:
1. Érzékelési szint 2. Információs szint 3. Döntési szint

39 Érzékelési szint HALLÁS

40 Érzékelési szint HALLÁS 75-80 decibel: már kezd zavarni
ha tartós, a fül és más szervek sérülnek ha sokáig tart, fájdalommal és átmeneti süketséggel jár decibel: 175 decibel: a kísérleti állatok elpusztulnak

41 Ime néhány általános zaj és átlagos decibel szintjük
10 légzés 20 suttogás óraketyegés 30 beszélgetés 60 városi közlekedés 80 95 versenyautó

42 Ime néhány általános zaj és átlagos decibel szintjük
115 körfűrész hangos zene 130 sziréna 130 űrhajó kilövés 160

43 Információs szint TELEVÍZIÓ

44 Döntési szint REKLÁM

45 Döntési túlterheltségünk eredménye

46 Öt perc 32 másodperc szünet

47 ? ÉLET-STRESSZ KÉRDŐÍV

48 A Holmes táblázat gyenge pontjai

49 A Holmes táblázat gyenge pontjai
Nem biztos, hogy a listán felsorolt legfontosabb események Önöknél is a legfontosabbak. Nem veszi figyelembe a változások összefüggéseit és azt, hogy az egyén hogyan értékeli azokat, és mennyire tud megbirkózni velük.

50 A Holmes táblázat gyenge pontjai
Az élet-események csupán a változás gondolata köré épültek, mégis sok ártalmas stressz a hosszan tartó vagy visszatérő, ismétlődő élethelyzetek miatt alakul ki Az önbeteljesedési prófétikus szindróma

51 Hogyan birkózhatunk meg a nagy változásokkal?
Halasszon el minden komolyabb változtatást, vagy késleltesse a további változásokat ameddig lecsökken a stressz szintje.

52 Hogyan birkózhatunk meg a nagy változásokkal?
Legyen óvatosabb és módszeresebb! A sok változás gyakran okoz szellemi zavarodottságot, figyelmetlenséget. Ilyen körülmények között szokott előfordulni a legtöbb sérülés

53 Hogyan birkózhatunk meg a nagy változásokkal?
Támaszkodjon ismert megelégedettségekre! Ha az életben gyakran követik egymást változások, okosabb ha nem idézünk elő még többet szükségtelenül. Hagyatkozzon a rutinra és a jól bevált dolgokra.

54 Hogyan birkózhatunk meg a nagy változásokkal?
Ragaszkodjon a jól ismert forrásokhoz: egy megbízható baráthoz vagy rokonhoz, a bibliai hithez, egy féltve őrzött könyvhöz, egy pihentető hobbihoz, egy kedves helyhez, a régi szerelmes leveleihez! Támaszkodjon az ismert forrásokra, ezek átsegítik a krízisen!

55 MINDENNAPI GONDOK Dr. Richard Lazarus, a kaliforniai Berkeley egyetemének pszichológiai professzora mondta a következőt: az élet gyakori, apró-cseprő ügyei, a mindennapi „csetepaték” -ahogy ő nevezi - komolyabb hatással lehetnek érzelmi világunkra és egészségünkre, mint az élet nagy szerencsétlenségei.

56


Letölteni ppt "Lesz-e még valaha is normális az életem?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések