Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A munkanélküliek alkalmazkodása a munkanélküliséghez Összeállította: Dr. Nagyné Schiffer Rita Szociálpolitikus – szociális munkás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A munkanélküliek alkalmazkodása a munkanélküliséghez Összeállította: Dr. Nagyné Schiffer Rita Szociálpolitikus – szociális munkás."— Előadás másolata:

1 1 A munkanélküliek alkalmazkodása a munkanélküliséghez Összeállította: Dr. Nagyné Schiffer Rita Szociálpolitikus – szociális munkás

2 2 1. Anyagi probléma keletkezik  Oka: a munkanélküli ellátás összege alacsonyabb, mint a korábbi kereset  Következmények: A család kezdi felemészteni a tartalékait (eladogatnak dolgokat…). A család kezdi felemészteni a tartalékait (eladogatnak dolgokat…). Nem fizetik a lakásrezsit. Nem fizetik a lakásrezsit. Összességében: anyagi szempontból ellehetetlenül a család („lecsúszik”) => fokozatosan lemondanak dolgokról; (alacsonyabb szintre süllyed a család életvitele). Összességében: anyagi szempontból ellehetetlenül a család („lecsúszik”) => fokozatosan lemondanak dolgokról; (alacsonyabb szintre süllyed a család életvitele).

3 3 2. Fel nem vállalt státusz keletkezik  Nagyon „ciki” a munkanélküli státusz.  Különösen kínos a helyzet, ha a férj a munkanélküli (a feleség tartja el a családot).  Az egyén frusztrálttá válik a családon belül is: „Miért ülsz mindig itthon?” „Bezzeg a szomszéd Józsi…”!  Féltékenység a férj részéről, ha a feleség mobillá válik => Válás lehet a következmény (a munkahelyén megismer valakit).

4 4 3. Megrendül az ÉN – azonosság (identitás) Feleslegesség érzése: „leírt” engem a társadalom => nincs rám szükség => önbizalom vesztés a következmény!

5 5 4. Életvitelbeli, alkalmazkodási nehézségek  A kultúrának olyan alappillérei rendülnek meg, mint az idő és a tér.  IDŐ:  A külső időkeret „előre gyártott” dolog, mégis belsővé válik (pl.: homogén időkerettel rendelkeznek a bányászok, vasutasok, stb.)  De a GYES-en lévő anyukák + a nyugdíjasok + a munkanélküliek kizökkenek ebből az időkeretből (nem tudják hányadika van, milyen nap van, mindenhonnan elkésnek, stb.)

6 6  Fontos beidegződések érvénytelenné válnak: A GYES-en lévő anya életét beszabályozza a gyermek. A GYES-en lévő anya életét beszabályozza a gyermek. A nyugdíjas tudomásul veszi, hogy letelt a munkavégzés ideje, „ez az élet rendje”. A nyugdíjas tudomásul veszi, hogy letelt a munkavégzés ideje, „ez az élet rendje”. De a munkanélküli nem akar berendezkedni erre az állapotra! De a munkanélküli nem akar berendezkedni erre az állapotra!  TÉR: A térhasználat beszűkül: élete a lakásra, a szobára korlátozódik. A térhasználat beszűkül: élete a lakásra, a szobára korlátozódik. Oka: nincs pénze mozira, színházra, kocsmázásra, stb., és elege van abból, hogy folyton megkérdezik tőle: „Na, van már munkád?” => Ezért nem mozdul ki otthonról és nincs is hova elmennie … Oka: nincs pénze mozira, színházra, kocsmázásra, stb., és elege van abból, hogy folyton megkérdezik tőle: „Na, van már munkád?” => Ezért nem mozdul ki otthonról és nincs is hova elmennie …

7 7 5. Egészségi hatások  Egészségi állapot = objektív + szubjektív megítélés.  Objektív = mérhető, számszerűsíthető.  Szubjektív = az egyén milyennek érzi az egészségi állapotát.  Ennek megítélésében két szakaszt különböztetünk meg:

8 8  I. szakasz: a munkanélküliség 4-6 hónapja = objektíve és szubjektíve is javul az egészségi állapot. a munkanélküliség 4-6 hónapja = objektíve és szubjektíve is javul az egészségi állapot.  Magyarázata: Az egyén otthagyta az egészségre ártalmas munkahelyet. Az egyén otthagyta az egészségre ártalmas munkahelyet. Nem kell többet 3 műszakban dolgoznia. Nem kell többet 3 műszakban dolgoznia. Többet pihen, kialussza végre magát. Többet pihen, kialussza végre magát. Unalmában felkeresi a háziorvosát… Unalmában felkeresi a háziorvosát…

9 9  II. szakasz: kb. félév múlva Romlik az egészségi állapota: Romlik az egészségi állapota: pszicho-szomatikus zavarok kezdenek megjelenni. pszicho-szomatikus zavarok kezdenek megjelenni. Oka: A pánik (elkezd idegeskedni a munkanélküliség miatt) => Többet dohányzik, többet alkoholizál, stb. Oka: A pánik (elkezd idegeskedni a munkanélküliség miatt) => Többet dohányzik, többet alkoholizál, stb. Következmény: Az egészségi állapota objektíve és szubjektíve is romlik! Következmény: Az egészségi állapota objektíve és szubjektíve is romlik!

10 10 6. A munkanélküliség károsító hatásai visszafordíthatatlanná (irreverzibilissé) válnak  „Ami egyszer elromlik, azt már nem lehet többé visszacsinálni …” többé visszacsinálni …” Ha tönkre ment a házassága, nem lehet meg nem történtté tenni a dolgot. Ha tönkre ment a házassága, nem lehet meg nem történtté tenni a dolgot. Hiába lesz jó állása, ha közben alkoholista vált belőle… Hiába lesz jó állása, ha közben alkoholista vált belőle… Az egyén kiesik a szakmájából. Különösen érvényes ez az oktatásra, a banki szférára stb. Az egyén kiesik a szakmájából. Különösen érvényes ez az oktatásra, a banki szférára stb.

11 11  Következmények: Öngyilkosság Öngyilkosság Különböző megbetegedések Különböző megbetegedések Kriminalitás Kriminalitás Kialakul a „zsebesek” világa Kialakul a „zsebesek” világa

12 12 7. A hatások differenciáltan jelentkeznek  Nincs két egyforma munkanélküli.  A hatások másként jelentkeznek a nők és a férfiak esetében.  NŐK: kevésbé „készülnek ki”.  Oka: Jobban feltalálják magukat. Jobban feltalálják magukat. „Alacsonyabb” helyről esnek le … „Alacsonyabb” helyről esnek le … Alternatív kötelezettségeik is vannak (háztartásvezetés). Alternatív kötelezettségeik is vannak (háztartásvezetés). Összességében: nem céltalan, feladattalan otthon a nők napja (feltalálják magukat) + ez egy megbecsült státusz! Összességében: nem céltalan, feladattalan otthon a nők napja (feltalálják magukat) + ez egy megbecsült státusz!

13 13  Fiú, lány gyermek esetében is vannak különbségek: A lány rosszabb helyzetben van mint a fiú, mert a háztartási szerepet az anya már kisajátította magának. A lány rosszabb helyzetben van mint a fiú, mert a háztartási szerepet az anya már kisajátította magának. Ezzel szemben a fiú együtt fúr, farag, barkácsol az apjával. (Feltalálják magukat…) Ezzel szemben a fiú együtt fúr, farag, barkácsol az apjával. (Feltalálják magukat…)

14 14 8. A család mérete is meghatározó jelentőségű  Az anyagi veszteségek nehezebben elviselhetőek ott, ahol egyedülálló szülő van.  Fontos, hogy a család és a családhoz tartozók mennyire voltak bekapcsolva a munka világába?  Nem mindegy az, hogy ki a munkanélküli: a vállalati főmérnök úr vagy a gyári segédmunkás? (Fontos: A mérnök úr sokkal többet veszít …)

15 15 9. A hatások az életkortól is függnek  Másként éli meg a munkanélküliséget a pályakezdő munkanélküli vagy az ereje teljében lévő negyvenes …  A pályakezdő könnyebben veszi a dolgot, de az ő esetükben kritikus időszak – az ősz.  Oka: Nem lehet strandolni. Nem lehet strandolni. A haverok elmennek dolgozni. A haverok elmennek dolgozni. Hidegebb lesz => bezárkózik a lakásba (ott tényleg útban van). Hidegebb lesz => bezárkózik a lakásba (ott tényleg útban van).  Megoldás: ezeket a fiatalokat munka-közelben kell tartani (beiskolázás bármire …)!

16 16 10. A családok kulturális háttere is meghatározó (szubkultúra):  Példa: Cigányság/roma népesség a munka meghatározó világától eltérő munka-fogalommal rendelkezik.  Ők is dolgoznak, de: ez alkalmi jellegű, ez alkalmi jellegű, nem egy munkahelyhez kapcsolódik, nem egy munkahelyhez kapcsolódik, nem egy munkakörhöz köthető, nem egy munkakörhöz köthető, nem egy profilhoz tartozik. nem egy profilhoz tartozik.  Összességében: más a munkakultúrájuk!  A megoldás: az integrálás = a szubkultúrának megfelelő vonások megtartása mellett feladatot találni nekik a társadalomban.

17 17 Forrás: Bánfalvy Csaba (1994): Bánfalvy Csaba (1994): „Szebb időkre várva” című könyv, amely egy munkanélküliséggel kapcsolatos kutatás összefoglalása Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1 A munkanélküliek alkalmazkodása a munkanélküliséghez Összeállította: Dr. Nagyné Schiffer Rita Szociálpolitikus – szociális munkás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések