Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktuskezelés és meghitt kapcsolat II. Megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el. - 1Mózes 3:10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktuskezelés és meghitt kapcsolat II. Megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el. - 1Mózes 3:10."— Előadás másolata:

1 Konfliktuskezelés és meghitt kapcsolat II. Megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el. - 1Mózes 3:10

2 Milyen nagy gonddal alkotott meg Isten bennünket! 13 Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. 14 Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 15 Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. 16 Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. - Zsoltárok 139:13-1

3 Mennyire vagy értékes?

4 Az elmúlt alkalommal láttuk, hogy: „Isten szeretet” (1János 4:7-16), és Isten szeretetből, Önmaga képmására, és kapcsolatra teremtett bennünket – Önmagával és egymással való kapcsolatra. (1Mózes (Teremtés könyve) 1:26-27)

5 AGAPE - Az Istenre jellemző szeretet 4 A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. 5 Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. 6 Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. 7 Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. - 1Korinthus 13:4-7

6 AGAPE - Az Istenre jellemző szeretet Olvasuk el mégegyszer úgy, hogy Jézus életére gondolunk, és a "szeretet" szót Jézus nevével helyettesítjük!

7 AGAPE - Az Istenre jellemző szeretet 4 JÉZUS türelmes, jóságos; JÉZUS nem irigykedik, JÉZUS nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. 5 Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. 6 Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. 7 Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. - 1Korinthus 13:4-7

8 AGAPE - Az Istenre jellemző szeretet Valóban krisztusi lelkülettel szereted-e, fogadod-e el azt, aki hozzád tartozik?

9 AGAPE - Az Istenre jellemző szeretet Valóban krisztusi lelkülettel szereted-e, fogadod-e el azt, aki hozzád tartozik? Olvassuk el ismét, de most a saját nevedet mondd a "szeretet" szó helyett! Ha közben Isten eszedbe juttat valamit, amin változtatnod kellene, kérd, hogy formálja át a szereteted minőségét!

10 AGAPE - Az Istenre jellemző szeretet 4 Krisztina türelmes, jóságos; Krisztina nem irigykedik, Krisztina nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. 5 Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. 6 Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. 7 Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. - 1Korinthus 13:4-7

11 A bűneset óta nem tudunk Isten mércéjének megfelelni.

12 Mint mindent, a szeretetre, az egymáshoz való kötődésre való képességünket is megrontja a bűn:

13 A bűneset óta nem tudunk Isten mércéjének megfelelni. Mint mindent, a szeretetre, az egymáshoz való kötődésre való képességünket is megrontja a bűn: – Saját önzőségünk – Azoknak a hibái, akik a legnagyobb hatást gyakorolták ránk.

14 A megnyugvás köre a párkapcsolatban A múltkor arról beszéltünk, hogyan mondjuk el őszintén, egyenesen és szeretettel a másik embernek azt, amit érzünk és gondolunk egy adott problémáról. Ma arról lesz szó, hogyan hallgassuk meg egymást megértéssel és együttérzéssel... – de előbb tekintsük át a megnyugvás körét:

15 A megnyugvás köre a párkapcsolatban 1.Szembenézés: tudd, mit érzel és mire van szükséged!

16 A megnyugvás köre a párkapcsolatban 2.Feltárás: „BESZÉLŐ”, mondd el (egy dologgal kapcsolatban), mit érzel és mire van szükséged!

17 A megnyugvás köre a párkapcsolatban 3. Megértés: „HALLGATÓ”, éld bele magad a beszélő helyébe akkor is, ha nem értesz vele egyet! - Mire van szükséged?

18 A megnyugvás köre a párkapcsolatban 4. Megegyezés: Beszélő és hallgató megállapodnak abban, mit fognak tenni.

19 A megnyugvás köre a párkapcsolatban 4. Megegyezés: A megoldás útján való elindulás enyhülést és megnyugvást hoz. Ma a HALLATÓ szerepét fogjuk részletesebben kibontani...

20 A hallgatás művészete A „HALLGATÓ” LELKÜLETE 19 Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, 20 mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. Jakab 1:19-20

21 A hallgatás művészete A „HALLGATÓ” CÉLJA Helyezkedj bele a beszélő gondolatvilágába, igyekezz az ő szemével látni! (empátia)

22 A hallgatás művészete A „HALLGATÓ” CÉLJA Helyezkedj bele a beszélő gondolatvilágába, igyekezz az ő szemével látni! (empátia) Arra törekedj, hogy minél jobban megértsd, Ő mit érez, mit gondol, és hogy éli meg a helyzetet.

23 A hallgatás művészete HALLGASS és figyelj HIGGADTAN! Ne magyarázkodj! Ne védekezz!

24 A hallgatás művészete HALLGASS és figyelj HIGGADTAN! Ne magyarázkodj! Ne védekezz! Ne szállj vitába! Ne próbáld meggyőzni, hogy rosszul látja a dolgot!

25 A hallgatás művészete HALLGASS és figyelj HIGGADTAN! Ne magyarázkodj! Ne védekezz! Ne szállj vitába! Ne próbáld meggyőzni, hogy rosszul látja a dolgot! Ne kezdj hozzá a probléma praktikus megoldásához!

26 A hallgatás művészete HALLGASS és figyelj HIGGADTAN! Ne magyarázkodj! Ne védekezz! Ne szállj vitába! Ne próbáld meggyőzni, hogy rosszul látja a dolgot! Ne kezdj hozzá a probléma praktikus megoldásához! A beszélő élményeire figyelj, ne a sajátodra!

27 A hallgatás művészete Fáj, amit hallasz? NE VÁGJ VISSZA! Amikor a védekezés beindul, vége a megértő hallgatásnak. Akkor is képes vagy nyitott értelemmel hallgatni, amikor nem értesz egyet a beszélővel.

28 A hallgatás művészete Fáj, amit hallasz? NE VÁGJ VISSZA! Amikor a védekezés beindul, vége a megértő hallgatásnak. Akkor is képes vagy nyitott értelemmel hallgatni, amikor nem értesz egyet a beszélővel. (agapé szeretet) A beszélő egy másik ember, akinek a tiédtől eltérőek az érzései, a gondolatai; más a személyisége és a múltja.

29 A hallgatás művészete FIGYELJ A VISELKEDÉSEDRE IS! Ne húzd el a szád, ne forgasd a szemed... tartózkodj minden olyan lekicsinylő, kiábrándult reakciótól, ami elveheti a beszélő kedvét attól, hogy megnyíljon neked.

30 A hallgatás művészete FIGYELJ A VISELKEDÉSEDRE IS! Ne húzd el a szád, ne forgasd a szemed... tartózkodj minden olyan lekicsinylő, kiábrándult reakciótól, ami elveheti a beszélő kedvét attól, hogy megnyíljon neked.

31 A hallgatás művészete FIGYELJ A VISELKEDÉSEDRE IS! Ne húzd el a szád, ne forgasd a szemed... tartózkodj minden olyan lekicsinylő, kiábrándult reakciótól, ami elveheti a beszélő kedvét attól, hogy megnyíljon neked.

32 A hallgatás művészete FIGYELJ A VISELKEDÉSEDRE IS! Nézz a szemébe, és bátorítsd a beszélőt a folytatásra.

33 A hallgatás művészete FIGYELJ A VISELKEDÉSEDRE IS! Nézz a szemébe, és bátorítsd a beszélőt a folytatásra. Ahhoz, hogy jobban megértsd, érdemes lesz kérdéseket is feltenned.

34 A hallgatás művészete JÓ KÉRDÉSEK Erről mondj egy kicsit többet, hogy jobban megértsem.

35 A hallgatás művészete JÓ KÉRDÉSEK Milyen érzés? Pl.: És ez milyen érzést kelt benned? Milyen érzés volt?

36 A hallgatás művészete JÓ KÉRDÉSEK Máskor is érezted már így magad? Kicsi korodban is érezted ezt az érzést?

37 A hallgatás művészete JÓ KÉRDÉSEK Fájdalmas érzés? Ijesztő? Dühítő? Elkeserítő? Kiábrándító?

38 A hallgatás művészete JÓ KÉRDÉSEK Mit szeretnél? Mit vártál volna (tőlem)? Mi esett volna jól? Mire volna szükséged?

39 A hallgatás művészete Amikor kérdezel, figyelj oda: Ne tegyél fel "miért?" kérdéseket! Vádló, számonkérő hatást kelthet. Pl.: Miért nem szóltál?

40 A hallgatás művészete Amikor kérdezel, figyelj oda: Ne tegyél fel "miért?" kérdéseket! Vádló, számonkérő hatást kelthet. Ha hibáztál, előbb hallgasd végig a beszélőt, és csak utána kérj bocsánatot. Ne fojtsd bele a szuszt azzal, hogy gyorsan bocsánatot kérsz, azzal minden el van intézve.

41 A hallgatás művészete A HALLAGÁS MŰVÉSZETÉNEK NÉGY LÉPÉSE 1.Hallgass!

42 A hallgatás művészete A HALLAGÁS MŰVÉSZETÉNEK NÉGY LÉPÉSE 1.Hallgass! 2.Ha a beszélő túl hosszan beszél, ahelyett, hogy a szavába vágnál, kérd, hogy álljon meg egy kicsit, és foglald össze, mit értettél meg abból, amit eddig mondott. Ismételd el a mondanivalóját a saját szavaiddal, hogy kiderüljön, jól érted-e.

43 A hallgatás művészete A HALLAGÁS MŰVÉSZETÉNEK NÉGY LÉPÉSE 1.Hallgass! 2.Ismételd el a mondanivalóját a saját szavaiddal, hogy kiderüljön, jól érted-e. 3.Tegyél fel kérdéseket, hogy jobban megértsd!

44 A hallgatás művészete A HALLAGÁS MŰVÉSZETÉNEK NÉGY LÉPÉSE 1.Hallgass! 2.Ismételd el a mondanivalóját a saját szavaiddal, hogy kiderüljön, jól érted-e. 3.Tegyél fel kérdéseket, hogy jobban megértsd! 4.Együttérzően reagálj: "Értem." "Érthető, hogy ezt érezted."

45 Útban a megoldás felé A kulcskérdés: Mire van szükséged?

46 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „Szeretném, ha beismernéd és magadra vállalnád a problémát / igéretszegést / tévedést / hibát.” Azt jelenti: Vállalj felelősséget!

47 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „ Átgondoltan fogalmazd meg, miben hibáztál, és komolyan kérj bocsánatot.” Azt jelenti: Nem akarok rád haragudni, de bánatot okoztál, kérj bocsánatot!

48 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „ Nem szeretnék semmi különöset, csak jólesett, hogy ezt elmondhattam.” Azt jelenti: Legyél velem ebben a dologban... Nem tanácsra, megoldásra, „csak” társra van szükségem.

49 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „Ugye minden rendben lesz?” „Ugye még mindig nagyon szeretsz?” Azt jelenti: Nyugtass meg és babusgass egy kicsit.

50 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „ Annak ellenére, hogy még mindig nem értünk egyet ebben a kérdésben, úgy érzem, hogy megértjük és elfogadjuk egymást.” Azt jelenti: Értsünk egyet abban, hogy nem értünk egyet. Fogadj el az álláspontommal együtt.

51 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „ Szeretném, ha találnánk valami középutat / kompromisszumos megoldást, ami mindkettőnknek megfelel.” Azt jelenti: Egyezzünk meg. Szivesen engedek, elmegyek félútig, mert jóban szeretnék veled lenni.

52 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „ Segíts kitalálni, hogy lehetne megoldani ezt a problémát.” Azt jelenti: Elemezzük ki a problémát, és találjunk gyakorlati megoldást. Számítok rád, nem gondolom, hogy nálam van a bölcsek köve!

53 Útban a megoldás felé Mire van szükséged? „ Legyél velem és ölelj át, amíg kisírom magam.” Azt jelenti: ne okoskodj, ne intézkedj, csak vigasztalj meg!

54 A kapcsolati bajok okai MIÉRT ALAKULNAK KI PROBLÉMÁK A KAPCSOLATOKBAN? 1. A gyermekkori családunkból nem megfelelő mintát, tanítást, és egy adag rossz tapasztalatot hoztunk magunkkal, ami később különböző mértékben sérült kötődési élményekhez vezet.

55 A kapcsolati bajok okai 2. Olyan szerepeket és védekező stratégiákat tanultunk, amelyek akkori helyzetünkben beváltak, de mai, felnőtt kapcsolatainkban hátráltatják a bizalmat, az őszinte közelséget.

56 A kapcsolati bajok okai 3. Nem ismerjük az érzelmeket. Az érzelmek segítségünkre vannak abban, hogy felismerjük, mire van szükégünk. Aki nincs tisztában a saját érzéseivel, az nem tudja, mire van szüksége. Van, akinél a sokféle fel nem ismert érzelem egyetlen ismerős érzéssé alakul át. Ez az érzés férfiaknál többnyire a harag, nőknél az általános szomoúság, de mindkét nemnél lehet bármelyik.

57 A kapcsolati bajok okai 4. Hibás a fontossági sorrendünk: Pl. a párkapcsolat rovására rendszeresen a gyerekeket, a munkát, az anyagi stabilitást, a másokon való segítést, vagy a gyülekezeti tevékenységeket, szolgálatot helyezzük előtérbe.

58 A kapcsolati bajok okai 5. Stressz, trauma, nehéz életszakasz, ami „kihozza belőlünk a legrosszabbat”.

59 A kapcsolati bajok okai 6. Állandósult konfliktus egészséges megállapodás nélkül, amely állandó keserűséget és neheztelést /vádaskodást okoz a kapcsolatban. Nem zárul be a megnyugvás köre.

60 A kapcsolati bajok okai 7. Minden kapcsolati probléma elsődleges oka az ember bűnös természete: az ember ellenszegül Istennek, nem hallgat a szavára, saját maga próbál „boldogulni” – önérdekvezérelt módon és nem a krisztusi szeretet lelkületével.

61 Bűn és megváltás A 'tudás fája' nem adott az embernek tudást, de az, hogy a tiltás ellenére evett róla, megmutatta, hogy képes a rosszra is, nemcsak a jóra.

62 Bűn és megváltás Mindenki egyenként is úgy döntött, hogy nem engedelmeskedik Istennek.

63 Bűn és megváltás

64 Új teremtés „Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az...” 2Korinthus 5:17

65 A krisztusi szeretet lelkülete MIT TEGYEK, HOGY FEJLŐDJEK A KAPCSOLATBAN?

66 A krisztusi szeretet lelkülete 1. Érdemes felnőnöm ahelyett, hogy továbbra is másokat tekintenék minden baj okozójának.

67 A krisztusi szeretet lelkülete 1.Érdemes felnőnöm ahelyett, hogy továbbra is másokat tekintenék minden baj okozójának. 2.Megtanulhatom, hogy ne manipuláljam a társamat, hanem szolgáljak neki. (agapé)

68 A krisztusi szeretet lelkülete 1.Érdemes felnőnöm ahelyett, hogy továbbra is másokat tekintenék minden baj okozójának. 2.Megtanulhatom, hogy ne"ügyesen kezeljem" a társamat, hanem szolgáljak neki. (agapé) 3.Eldönthetem, hogy vállalom a konfliktusokat.

69 A krisztusi szeretet lelkülete 1.Érdemes felnőnöm ahelyett, hogy továbbra is másokat tekintenék minden baj okozójának. 2.Megtanulhatom, hogy ne"ügyesen kezeljem" a társamat, hanem szolgáljak neki. (agapé) 3.Eldönthetem, hogy vállalom a konfliktusokat. 4.Engedhetem, hogy a társam ismerjen: lássa a küszködésemet, fájdalmamat is.

70 A krisztusi szeretet lelkülete 1.Érdemes felnőnöm ahelyett, hogy továbbra is másokat tekintenék minden baj okozójának. 2.Megtanulhatom, hogy ne"ügyesen kezeljem" a társamat, hanem szolgáljak neki. (agapé) 3.Eldönthetem, hogy vállalom a konfliktusokat. 4.Engedhetem, hogy a társam ismerjen: lássa a küszködésemet, fájdalmamat is. 5.Megalázhatom magam - elismerhetem, hogy mivel járultam hozzá az adott problémához.

71 A krisztusi szeretet lelkülete 5.Megalázhatom magam - elismerhetem, hogy mivel járultam hozzá az adott problémához. 6.Megtanulhatok szívből megbocsátani: kiengedni az adósok börtönéből saját magamat, és másokat is.

72 A krisztusi szeretet lelkülete 5.Megalázhatom magam - elismerhetem, hogy mivel járultam hozzá az adott problémához. 6.Megtanulhatok szívből megbocsátani: kiengedni az adósok börtönéből saját magamat, és másokat is. 7.Ápolhatom az érzelmeket magamban és másokban is.

73 A krisztusi szeretet lelkülete 8. Megtartó hitre juthatok Jézus Krisztusban, aki képessé tesz és erőt ad a változásra, a szeretetre a bennem lakó Szentlelke által.


Letölteni ppt "Konfliktuskezelés és meghitt kapcsolat II. Megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el. - 1Mózes 3:10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések