Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Befogás Apróvad elfogásának módszerei. FácánvarsaFácánvarsa –Egy hálóból készített szűkülő cső, melyen a fácán végighalad és egy befogóba jut. A fácán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Befogás Apróvad elfogásának módszerei. FácánvarsaFácánvarsa –Egy hálóból készített szűkülő cső, melyen a fácán végighalad és egy befogóba jut. A fácán."— Előadás másolata:

1 Befogás Apróvad elfogásának módszerei

2 FácánvarsaFácánvarsa –Egy hálóból készített szűkülő cső, melyen a fácán végighalad és egy befogóba jut. A fácán a varsában megfordulni, vagy a befogóból visszajönni nem tud. Fácánborító hálóFácánborító háló Fogoly és fácán befogás alacsony és magas hálóval.Fogoly és fácán befogás alacsony és magas hálóval. –Alacsony hálóval a gyalogló foglyokat lehetett elfogni, szerkezete nyúlhálóéval azonos volt. –A magas háló 6 m magasságú rudakra felerősített 6x 6 cm-es lyukbőségű szerkezet, hossza rendszerint 300 m. Alul kötényszerűen visszahajló öble volt, amelybe a hálónak repült madár beleesett, és bele is keveredett. Fácán befogásához ma is használatos.

3 Rakéta háló.Rakéta háló. –Jellemzően vízimadarak befogására használt eszköz. Tengerparton, vagy hasonlóan nagy szabad területen nagyfelületű hálót hosszú csíkban, redőkbe szedve sekély árokba rejtenek. A téglalap háló hosszú élei közül az egyiket a földhöz rögzítik, a másik (szabad) élhez földbe süllyesztett rakétákat erősítenek. Amikor a háló előtti területre leszáll egy csapat madár, a rakétákkal a hálót a madarak fölé lövik.

4 Befogás Nagyvad befogásának módszerei

5 Befogók Mechanikus szerkezetek, melyek megfelelő szilárd falakkal a tér egy részét elhatárolják. A befogónak egy vagy több zárható nyílása van, melyen keresztül az állat a befogóba bejuthat illetve onnan kivehető. Az állat beengedésére szolgáló ajtót emberi erő, rugó vagy a gravitációs erő zárja.Mechanikus szerkezetek, melyek megfelelő szilárd falakkal a tér egy részét elhatárolják. A befogónak egy vagy több zárható nyílása van, melyen keresztül az állat a befogóba bejuthat illetve onnan kivehető. Az állat beengedésére szolgáló ajtót emberi erő, rugó vagy a gravitációs erő zárja.

6 A jó befogóktól megkívánjuk:A jó befogóktól megkívánjuk: –Megfelelően masszív legyen: ne tudjon a befogott állat kitörni, de a befogó védje meg foglyát a ragadozóktól. –Legyen egyszerű szerkezetű, mert a szélsőséges időjárási viszonyok mellett csak az ilyenek működnek megbízhatóan. –Belső fala sima és résmentes, hogy az állatok ne sérüljenek és ne kíséreljék meg a kitörést. –Kívülről az állatok megfigyelhetők legyenek a zavarásuk nélkül. –Az állatok elszállítása, beládázása ne okozzon nehézséget. –Amennyire csak lehet a befogó legyen szelektív. –Embernek se legyen egyszerű kinyitni, mert illetéktelenek kiengedik, elviszik a befogott állatokat.

7 Vaddisznó befogókVaddisznó befogók –A befogó nyitott ajtajai elé és a belső térbe is a vad számára kedvenc táplálékot (szemes, törköly, alma, siló) szórunk ki rendszeresen. –A csalogató etetéssel így beszoktatott állat(ok)ra rázárjuk az ajtó(ka)t. Ezt lehet automata módszerrel, vagy kézi vezérléssel végezni. Automatára állítás esetén naponta több (Vtv. szerint két) alkalommal ellenőrizni kell a befogót.Ezt lehet automata módszerrel, vagy kézi vezérléssel végezni. Automatára állítás esetén naponta több (Vtv. szerint két) alkalommal ellenőrizni kell a befogót.

8 Egyéb nagyvad élve való elfogására a befogóudvarok vagy befogókarámok szolgálnak.Egyéb nagyvad élve való elfogására a befogóudvarok vagy befogókarámok szolgálnak. –Kézzel távolról vagy automatán záródnak. Fontos tartozék a ládázó.Fontos tartozék a ládázó. –Ez egy, a befogóudvartól kifelé szűkülő folyosórendszer, amelynek egyes szakaszait zsilipszerűen működtetett ajtók választják el egymástól. A vad mindig szűkebb térbe jut, amelynek a végéhez a vadfaj méretének megfelelő szállítóláda csatlakoztatható. –E befogórészt úgy kell kialakítani, hogy a ládázás művelete közben az állat jól szemrevételezhető, esetleg állatorvos által kezelhető, jelölhető legyen, de az állat meg ne fordulhasson. –Forró vagy mélyhűtött vassal vagy fülgombozással jelölnek, ritkán - és csak kísérleti területen - alkalmazzák a számozott nyakörvekkel való megjelölést.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18 Hálós befogások Vonalban állított hálóVonalban állított háló –őzek befogására szolgál (szarvast és vaddisznót is lehetett velük fogságba ejteni) –50 m-es tagokból álló, 12-16 cm lyukbőségű, erős szálú perlonháló, –fedett terepen fákra aggatjuk –a felállított hálók kb. 1 km hosszan zárják le katlanszerűen a területet –hajtók segítségével az őzeket belezavarjuk –az állatok hajtását 1-1,5km távolságnál messzebbről nem célszerű kezdeni.

19 –Időszaka a tél eleje, amikor a vemhes sutákat még nem törjük káros mértékben, és a bakok agancsa sem sérül és nem veszélyezteti a befogásnál a dolgozók testi épségét. –A befogott állatokkal kapcsolatos szabályok a hálóba akadt állatot kíméletesen, azonnal ki kell szabadítania hálóba akadt állatot kíméletesen, azonnal ki kell szabadítani a lesoványodott, sérült állatot ki kell irtania lesoványodott, sérült állatot ki kell irtani a befogott állatokat megfelelően rögzíteni kell (lábukat megkötni)a befogott állatokat megfelelően rögzíteni kell (lábukat megkötni) szükség esetén csuklya ill. kábítás használata kívánatosszükség esetén csuklya ill. kábítás használata kívánatos határozottan de finoman!határozottan de finoman!

20 SátorhálóSátorháló –Eredetileg őzek és szarvasborjúk megfogására szolgáló módszer. –Kisméretű háló, melyet a közepénél fogva sátor formában függesztünk fel. Alapjának két párhuzamos élét a földre rögzítjük, a másik két oldalt a függesztési ponthoz felhúzzuk és a kioldó szerkezethez rögzítjük. –A sátor alatt megfelelő csalit helyezünk el. –Kioldáskor a felhúzott oldalakat gumikötél rántja le. –A kioldás lehet irányított vagy automatikus. KúphálóKúpháló –Hasonlít az előzőhöz, de négyzetes gúla alapú, ami a csúcsán van felfüggesztve. –Alapját fából készült keret merevíti. –A keret négy sarka ki van kötve (a háló nem mozog). –Távkioldású vagy automatikus.

21

22 Távkioldású (robbantott) nagyhálóTávkioldású (robbantott) nagyháló –A gímek, a dámok, muflonok és őzek csoportos befogására alkalmas. Az eljárást Magyarországon a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Vadbiológiai Oktató és Kutató Állomás (SZIE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék jogelődje) munkatársai 1985-86 ban fejlesztették ki. A szabadalmat 1987 júliusában 204 161 számon jegyezték be. Azóta az egész országban sikerrel alkalmazzák.Az eljárást Magyarországon a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Vadbiológiai Oktató és Kutató Állomás (SZIE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék jogelődje) munkatársai 1985-86 ban fejlesztették ki. A szabadalmat 1987 júliusában 204 161 számon jegyezték be. Azóta az egész országban sikerrel alkalmazzák. –Egy nagy (pl. 20 x 30 m) hálót vízszintesen kifeszítenek, kb 6 m magas oszlopokra úgy, hogy a háló legmélyebb pontja is minimum 3 m magasan legyen. A háló nagyságától függő számban felállított oszlopok és a háló megfogási pontjai közötti összekötőben, nagy távolságról működtethető kioldás van beillesztve. Az eredeti szabadalom a kioldást robbanó patronnal oldotta meg. A további fejlesztések azt eredményezték, hogy ma már elektromos hőhatás oldja az összeköttetést. –Egy megfelelő területre felállított háló alá, szoktató etetéssel csalogatjuk az állatokat. Amikor már elegendő számú állat jár be rendszeresen, elektromos kioldással a hálót "ráejtjük" az állatokra. A menekülő csapat belekeveredik a hálóba, azaz fogságba esik. A hálóba keveredett állatokat bódítjuk és utána kiszabadítjuk. Csoportos befogásra ez a módszer nagyon eredményes, szabad területen is a leghasználhatóbb.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40


Letölteni ppt "Befogás Apróvad elfogásának módszerei. FácánvarsaFácánvarsa –Egy hálóból készített szűkülő cső, melyen a fácán végighalad és egy befogóba jut. A fácán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések