Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Apróvad elfogásának módszerei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Apróvad elfogásának módszerei"— Előadás másolata:

1 Apróvad elfogásának módszerei
Befogás Apróvad elfogásának módszerei

2 Fogoly és fácán befogás alacsony és magas hálóval.
Fácánvarsa Egy hálóból készített szűkülő cső, melyen a fácán végighalad és egy befogóba jut. A fácán a varsában megfordulni, vagy a befogóból visszajönni nem tud. Fácánborító háló Fogoly és fácán befogás alacsony és magas hálóval. Alacsony hálóval a gyalogló foglyokat lehetett elfogni, szerkezete nyúlhálóéval azonos volt. A magas háló 6 m magasságú rudakra felerősített 6x 6 cm-es lyukbőségű szerkezet, hossza rendszerint 300 m. Alul kötényszerűen visszahajló öble volt, amelybe a hálónak repült madár beleesett, és bele is keveredett. Fácán befogásához ma is használatos.

3 Rakéta háló. Jellemzően vízimadarak befogására használt eszköz. Tengerparton, vagy hasonlóan nagy szabad területen nagyfelületű hálót hosszú csíkban, redőkbe szedve sekély árokba rejtenek. A téglalap háló hosszú élei közül az egyiket a földhöz rögzítik, a másik (szabad) élhez földbe süllyesztett rakétákat erősítenek. Amikor a háló előtti területre leszáll egy csapat madár, a rakétákkal a hálót a madarak fölé lövik.

4 Nagyvad befogásának módszerei

5 Befogók Mechanikus szerkezetek, melyek megfelelő szilárd falakkal a tér egy részét elhatárolják. A befogónak egy vagy több zárható nyílása van, melyen keresztül az állat a befogóba bejuthat illetve onnan kivehető. Az állat beengedésére szolgáló ajtót emberi erő, rugó vagy a gravitációs erő zárja.

6 A jó befogóktól megkívánjuk:
Megfelelően masszív legyen: ne tudjon a befogott állat kitörni, de a befogó védje meg foglyát a ragadozóktól. Legyen egyszerű szerkezetű, mert a szélsőséges időjárási viszonyok mellett csak az ilyenek működnek megbízhatóan. Belső fala sima és résmentes, hogy az állatok ne sérüljenek és ne kíséreljék meg a kitörést. Kívülről az állatok megfigyelhetők legyenek a zavarásuk nélkül. Az állatok elszállítása, beládázása ne okozzon nehézséget. Amennyire csak lehet a befogó legyen szelektív. Embernek se legyen egyszerű kinyitni, mert illetéktelenek kiengedik, elviszik a befogott állatokat.

7 Vaddisznó befogók A befogó nyitott ajtajai elé és a belső térbe is a vad számára kedvenc táplálékot (szemes, törköly, alma, siló) szórunk ki rendszeresen. A csalogató etetéssel így beszoktatott állat(ok)ra rázárjuk az ajtó(ka)t. Ezt lehet automata módszerrel, vagy kézi vezérléssel végezni. Automatára állítás esetén naponta több (Vtv. szerint két) alkalommal ellenőrizni kell a befogót.

8 Fontos tartozék a ládázó.
Egyéb nagyvad élve való elfogására a befogóudvarok vagy befogókarámok szolgálnak. Kézzel távolról vagy automatán záródnak. Fontos tartozék a ládázó. Ez egy, a befogóudvartól kifelé szűkülő folyosórendszer, amelynek egyes szakaszait zsilipszerűen működtetett ajtók választják el egymástól. A vad mindig szűkebb térbe jut, amelynek a végéhez a vadfaj méretének megfelelő szállítóláda csatlakoztatható. E befogórészt úgy kell kialakítani, hogy a ládázás művelete közben az állat jól szemrevételezhető, esetleg állatorvos által kezelhető, jelölhető legyen, de az állat meg ne fordulhasson. Forró vagy mélyhűtött vassal vagy fülgombozással jelölnek, ritkán - és csak kísérleti területen - alkalmazzák a számozott nyakörvekkel való megjelölést.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18 Hálós befogások Vonalban állított háló
őzek befogására szolgál (szarvast és vaddisznót is lehetett velük fogságba ejteni) 50 m-es tagokból álló, cm lyukbőségű, erős szálú perlonháló, fedett terepen fákra aggatjuk a felállított hálók kb. 1 km hosszan zárják le katlanszerűen a területet hajtók segítségével az őzeket belezavarjuk az állatok hajtását 1-1,5km távolságnál messzebbről nem célszerű kezdeni.

19 A befogott állatokkal kapcsolatos szabályok
Időszaka a tél eleje, amikor a vemhes sutákat még nem törjük káros mértékben, és a bakok agancsa sem sérül és nem veszélyezteti a befogásnál a dolgozók testi épségét. A befogott állatokkal kapcsolatos szabályok a hálóba akadt állatot kíméletesen, azonnal ki kell szabadítani a lesoványodott, sérült állatot ki kell irtani a befogott állatokat megfelelően rögzíteni kell (lábukat megkötni) szükség esetén csuklya ill. kábítás használata kívánatos határozottan de finoman!

20 Sátorháló Eredetileg őzek és szarvasborjúk megfogására szolgáló módszer. Kisméretű háló, melyet a közepénél fogva sátor formában függesztünk fel. Alapjának két párhuzamos élét a földre rögzítjük, a másik két oldalt a függesztési ponthoz felhúzzuk és a kioldó szerkezethez rögzítjük. A sátor alatt megfelelő csalit helyezünk el. Kioldáskor a felhúzott oldalakat gumikötél rántja le. A kioldás lehet irányított vagy automatikus. Kúpháló Hasonlít az előzőhöz, de négyzetes gúla alapú, ami a csúcsán van felfüggesztve. Alapját fából készült keret merevíti. A keret négy sarka ki van kötve (a háló nem mozog). Távkioldású vagy automatikus.

21

22 Távkioldású (robbantott) nagyháló
A gímek, a dámok, muflonok és őzek csoportos befogására alkalmas. Az eljárást Magyarországon a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Vadbiológiai Oktató és Kutató Állomás (SZIE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék jogelődje) munkatársai ban fejlesztették ki. A szabadalmat 1987 júliusában számon jegyezték be. Azóta az egész országban sikerrel alkalmazzák. Egy nagy (pl. 20 x 30 m) hálót vízszintesen kifeszítenek, kb 6 m magas oszlopokra úgy, hogy a háló legmélyebb pontja is minimum 3 m magasan legyen. A háló nagyságától függő számban felállított oszlopok és a háló megfogási pontjai közötti összekötőben, nagy távolságról működtethető kioldás van beillesztve. Az eredeti szabadalom a kioldást robbanó patronnal oldotta meg. A további fejlesztések azt eredményezték, hogy ma már elektromos hőhatás oldja az összeköttetést. Egy megfelelő területre felállított háló alá, szoktató etetéssel csalogatjuk az állatokat. Amikor már elegendő számú állat jár be rendszeresen, elektromos kioldással a hálót "ráejtjük" az állatokra. A menekülő csapat belekeveredik a hálóba, azaz fogságba esik. A hálóba keveredett állatokat bódítjuk és utána kiszabadítjuk. Csoportos befogásra ez a módszer nagyon eredményes, szabad területen is a leghasználhatóbb.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40


Letölteni ppt "Apróvad elfogásának módszerei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések