Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csapdatípusok, az eredményes csapdázás feltételei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csapdatípusok, az eredményes csapdázás feltételei"— Előadás másolata:

1 Csapdatípusok, az eredményes csapdázás feltételei

2 Fontosabb csapdatípusok és azok főbb részei
Az élvefogó csapdák az esetek döntő többségében a ládacsapdák közé tartoznak. Ezek közös jellemzője, hogy formájuk ládaszerű, egyik vagy mindkét végén felhúzható és önműködően lecsapódó ajtókkal van ellátva. A láda belsejében levő csalétekkel ellátott billentyű megérintésekor vagy a csali meghúzásakor a zár kiold, és a csapda bezáródik. Méretétől és anyagától függően rágcsálóktól a vaddisznóig minden állat befogására alkalmassá tehető. Számtalan különböző típus Ismertetünk olyan eszközöket, amiket viszonylag egyszerű anyagokból mindenki elkészíthet magának, és olyanokat is, amelyek szabadalommal védettek ill. elkészítésük házilag nem megoldható, csak beszerezhetők. Az árak néhány ezertől több tízezer Ft-ig terjednek. Hatékonyságuk rosszabb, mint az ölő- vagy láfogócsapdáké.

3 Hatékonyabbak, mit az élvefogók
Ölőcsapdák Magyarországon vadászati célra tiltottak Nem szelektívek, veszélyesek. Házilag elkészíthetők: dorong- vagy súlycsapdák, hurkok Beszerezhetők: hattyúnyakak, tányérvasak Lábfogó csapdák Hurkok vagy csapóvasak Hazai és nemzetközi szabályok miatt tiltottak Hatékonyabbak, mit az élvefogók

4 Az ölőcsapdák típusai Csapóvas: földre helyezhető, kinyitott állapotban köralakú, a közepén rugós elsütő billentyűvel ellátott csapda. A csapdát avarral, földdel finoman betakarják és az elsütő billentyűre helyezik rá a csalit. Ha az állat rálép, a vas szélei felcsapódnak annak lábára vagy gerincére. Hagyományos megoldáskor a kör alakú vas belső élei fogazottak és a becsukódáskor megölik vagy súlyos sebeket okoznak az állaton. Ma az ilyen típusú ölőcsapdák használata egész Európában és Észak-Amerikában is TILOS! Ugyanakkor ezeken a helyeken alkalmazzák még ún. tompított változatát. Ezeknél a vas éleit puhafával vagy vastag filccel fedik és a rugózatot úgy állítják be, hogy a két fél ne tudjon teljesen összezárni. Ezzel a megoldással a csapda egyrészt szelektívvé tehető, másrészt áldozatát csak megfogja, de nem öli meg, vagy nem okoz sérülést. Hazánkban az ilyen típusú vasak vagy lábfogók használata is TILOS!

5 Hurok: Ragadozók és haszonvadak megfogására is alkalmas, ma már egyértelműen orvvadászatnak tekintett módszer. Eredetileg a kényszerváltóra felhelyezett vékony drótból készített hurok a belemenő állatot megfojtotta. A nyugat-európai vadászati kultúrában használják úgynevezett “stoppolt” változatát. A huzalon kialakított csomó a hurkot nem engedi összeszorulni, így az szelektívvé és akár élvefogóvá is tehető. Alkalmazása a Vadászati törvény alapján TILOS!

6 Verem: Az ősi népek hagyományos csapdázási, befogási módszere
Verem: Az ősi népek hagyományos csapdázási, befogási módszere. A törzsi kultúrák a mai napig előszeretettel használják. A befogni kívánt faj méretének megfelelő gödröt ásnak és azt könnyen beszakadó, de nem észrevehető anyagokkal - pl. ágakkal, falevéllel - takarják. Lehet élvefogó, de ölőcsapda is. Ez utóbbi esetben a verem aljába kihegyezett végükkel felfelé álló karókat helyeznek el. A Vadászati törvény alapján alkalmazása Magyarországon TILOS!

7 Fémből készült ládacsapdák
Általában ponthegesztett, vagy vibrációs hálóból készülnek Tartósabbak, drágábbak és házilagosan nehezebben elkészíthetők, mint fából készültek. A professzionális gyártók és forgalmazók szinte csak fémből készült eszközöket árulnak. A kedveltség oka, hogy a fém nehezebben veszi át az illatanyagokat, nem deformálódik. A ragadozók szívesebben mennek be olyan helyekre, ahonnan ki lehet látni. Hatékonyabbak, mint fából készültek.

8 A ládacsapdák főbb részei
billenőajtó: A ládacsapdák olyan ajtó megoldása, ahol az ajtó felhajlik a csapda tetejéhez és a zárszerkezet aktiválása után onnan billen le és zárja el a kivezető utat. csúszóajtó: A csapda ajtaja előre kialakított sínben csúszik le. A felhúzott állapotban lévő csapda ajtajai ezért magasabban vannak, mint a csapda teteje. Ezt a takarásnál és kihelyezésnél figyelembe kell venni! lengőajtó: Felsőrészén egy vagy több zsanérral rögzített ajtó. A csapdába bemenő állat belöki, de a kiképzett küszöb vagy egyéb akadó miatt kifelé már nem nyílik.

9 Zárszerkezet: A csapda vagy befogó legfontosabb része
Zárszerkezet: A csapda vagy befogó legfontosabb része. Felhúzott állapotban az ajtókat nyitva tartja. Meghúzása vagy a hozzá rögzített taposólemezre való rálépés után a zárszerkezet kiold és az ajtók záródnak. botocskás kioldás: az egyik legrégebbi kioldás. Az ajtókat egy zsineg vagy drót közbeiktatásával egy a taposóhoz feszített kis botocska tartja meg. A taposó megmozdításával - a rálépéssel - a botocska kiesik a helyéről és az ajtók lezuhannak. botlódrótos kioldás: A csapda vagy befogó belsejében úgy feszítenek ki vékony drótot vagy zsineget, hogy a bemenő állat útja azt mindenképpen keresztezze. A drót megrántása aktiválja a zárszerkezetet és az ajtók bezáródnak. taposólemezes kioldás rudas kioldás: A csapda taposólemezét és ajtaját vagy ajtajait fix rudak kötik össze. A rúd elmozdulása után az ajtók záródnak.

10 Ládacsapda típusok Fémből készült csapdák Kotorékcsapdák
Nagyméretű, kétajtós ládacsapda Összehajtható ládacsapda Nyestcsapda Csillagcsapda Tomahawk-csapda Kotorékcsapdák Fából készült csapdák Hagyományos kétajtós fa ládacsapda Német típusú fa ládacsapda Libikóka-csapda Odúcsapda Szarkacsapda Tölcséres varjúcsapda Létrás varjúcsapda

11 Nagyméretű, kétajtós ládacsapda

12

13

14

15

16 Összehajtható ládacsapda

17

18 Nyestcsapda

19

20

21

22

23

24

25 Csillagcsapda

26 Tomahawk-csapda

27 Kotorékcsapdák

28 Hagyományos kétajtós fa ládacsapda

29 Német típusú fa ládacsapda

30 Libikóka-csapda

31 Odúcsapda

32 Szarkacsapda

33 Szarkacsapda

34 Létrás varjúcsapda

35


Letölteni ppt "Csapdatípusok, az eredményes csapdázás feltételei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések