Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

17. Tétel Földes Ádám.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "17. Tétel Földes Ádám."— Előadás másolata:

1 17. Tétel Földes Ádám

2 Flottakövetéssel megoldható feladatok:
Áru és járművédelem; Üzemanyag-fogyasztás ellenőrzése; Járművezető munkájának ellenőrzése; Elektronikus menetlevél kialakítása; Riasztás rendkívüli esemény bekövetkeztekor; Online nyomkövetés, távoli eléréssel; Különféle állapot-információk (hőmérséklet, ajtók állapota, üzemanyagszint, stb.) továbbítása;

3 A flottakövetés lényege:
A flottakövetés megoldása a következő: a gépjárművekbe olyan GPS egységet szerelnek, amely meghatározza a jármű helyzetét, és ezt egy beépített mobil telefon/GPRS készülék segítségével periódikusan elküldi egy központi állomásra.

4 A szükséges adatok: A járművek által továbbított adatoknak tartalmazniuk kell: •A jármű rendszámát; •A pillanatnyi földrajzi helyzetet; •A továbbítás időpontját; •Az esetleges kiegészítő adatokat (raktér hőmérséklete, ajtók állapota, stb.). A jármű által továbbított adatok alapját a „GPS-mondatok” képezik, amelyek adattartalma változó. Ezek egyike tartalmazza a földrajzi helyzetet (szélesség, hosszúság, tengerszint feletti magasság, idő), de vannak olyanok is amelyek hasznos járulékos információt adhatnak.

5 Kiegészítő adatok: Egyes szolgáltatásokhoz, mint pld. az elektronikus menetlevél szükség lehet további adatokra is, pl.: • A jármű által felkeresett üzleti partnerek neve; • telephelye.

6 GPS rendszer:

7 A flottakövető rendszer sémája:

8 A beruházás költsége: A felmerüló költségek:
Egy flottakövető rendszer bevezetési költsége nagyságrendileg azonos az 1-2 éves fenntartási költségével, azt is elmondhatjuk, hogy egy ma modern flottakövető rendszer tudása kb. 2-3 év alatt évül el. Így megállapíthatjuk, hogy a bevezetés költsége jelentős részét képezi a teljes költségnek. A felmerüló költségek: Hardverköltségek; Szoftverköltségek; Szerelési költségek; Telepítési költségek; Beüzemelési költségek; Működtetési-fenntartási költségek.

9 Hardvereszközök költségei
A rendszer ügyfél-kiszolgáló (kliens-szerver) módban működik, ahol a központi állomás a kiszolgáló, a járművekre telepített egységek az ügyfelek. Így a felmerülő költségek a következő két részre bonthatók: A kiszolgáló számítógép költségei GPRS fedélzeti egységek költségei A hardver költségeit a flotta száma határozza meg egyértelműen, hiszen az érzékelőket és az adókat minden teherautóra el kell helyezni. Szoftver-eszközök költségei Támogató kommunikációs (riportoló) programok Az útvonalat tartalmazó térkép-program Adatbázis kezelő program ára.

10 Megvalósítási lehetőségek:
A szoftver költségeit három féle módon tervezhetjük: 1. Nagy cégek esetén: A beruházás olyan nagy, hogy saját programot írunk. Eben az esetben meg kell tervezni a relációs adatbázist, a szükséges információkat tartalmazó táblák formájában.(sofőr tábla, jármű tábla, járat tábla, az összes bekért információval) Ezek után objektum orientált módon ki kell alakítani a programok rendszerét. (táblák kapcsolatai, napi adatok mentése, lekérdezések tárolás, sofőr szerinti mentések, jármű szerinti mentések, járat szerinti mentések…nézet:grafikon, táblázat, on-line hozzáférés) Igen nagy költség a programozók miatt.

11 2. Közepes cégek esetében:
Az általánosan használható programokból némi kisegítő kóddal összekapcsolt rendszer, vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett cél-alkalmazás használata is lehetséges. Az építőelemekből összerakott rendszer legnagyobb (talán egyetlen) előnye az, hogy testreszabható és a változó igényekhez adaptálható. Hátránya, hogy megvalósításához valószínűleg külső szakértők, programozók közreműködése szükséges, emiatt fejlesztése időigényes és költséges. Induláskor sokkal kisebb költség, de később szinte semmi. 3. Kis cégek esetében: Kereskedelmi forgalomban kapható célrendszer megvásárlása a legcélszerűbb megoldás. A cél-rendszer alkalmazása nem kíván a végfelhasználótól különleges ismereteket, programozásra valószínűleg egyáltalán nincs szükség, a rendszer jól dokumentált és betanításra is van lehetőség. Hátránya, hogy általában nem illeszkedik teljesen a felhasználó folyamataihoz, kívánalmaihoz és készítői kicsiny – de a felhasználó számára fontos – módosításokat vonakodva végeznek el. Indulási költség a legalacsonyabb, de a működtetéshez folyamatos költségek tartoznak. (Kis vállalkozásoknál mégis ez az optimális megoldás)

12 Kereskedelmi forgalomban kapható rendszerek:
A kereskedelmi forgalomban több ilyen rendszer kapható. Ilyen például az iData Kft. iTrack nyomkövető rendszer. Az iTrack rendszer folyamatosan fejlődik: A fedélzeti egységükben rendszeresen frissítik a fedélzeti programot; A szerverükön rendszeresen frissülnek a feldolgozási eljárások; A kliensprogramjuk telepítés után minden induláskor frissíti magát az újabb verzióra, ha az szükséges. Látható, hogy a teljes iTrack rendszer együttesen fejlődőképes. Ez az Ön számára azt jelenti, hogy egy átlagos 3 éves elévülés és csere helyett egyszerűen megtartja a rendszert, ami az üzemelése alatt évről évre fejlődik. Jelentős költséget takarít meg már középtávon, de partneri kapcsolatunk minden napján az éppen legmodernebb funkciókat is használhatja. Fontos még megemlíteni, hogy az iData Kft. nem fog külön számlát kiállítani ezekért a fejlesztésekért, ezek a havidíjba beletartozik

13 Szolgáltatásaik: Online nyomkövetés; Útvonal-nyilvántartás;
Magánhasználat nyilvántartása; Fekete munkák szűrése; Járművédelem; Üzemanyag-kontroll; Munkaidő-nyilvántartás; Jelentések készítése; Statisztikák készítése.


Letölteni ppt "17. Tétel Földes Ádám."

Hasonló előadás


Google Hirdetések