Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nehéz Drogok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nehéz Drogok."— Előadás másolata:

1 Nehéz Drogok

2 Definíció Minden olyan növényi vagy szintetikus eredetű anyag,amely a szervezetbe kerülve megváltoztatja annak működését,illetve annak több funkcióját. Megváltozik az egyén közérzete,hangulata és viselkedése. A drogok rendszeres fogyasztása pedig a megszokás révén függőséghez vezet.

3 A legelterjedtebb kábítószerek Magyarországon a marihuána és az úgynevezett partidrogok: a speed és az extasy. E kábítószer típusokat szokta a köznyelv „könnyű drogoknak” nevezni. A „nehéz drogok” kategóriájába pedig a heroint, a kokaint, a crack-et stb. sorolják. A kábítószerek ilyen megkülönböztetése azonban helytelen, mert téves következtetésekre ad okot, mert eltérő módon és mértékben, de minden drog okoz függőséget.

4 Utcai neve:por, koksz, fehér hó, kokó
Kokain és Crack kokain Anyaga:A kokacserje leveléből kivont kokain por formájú, míg a crack kristály formájú. A kokaint általában az orron át szippantják be, a cracket felhevítik és belélegzik. Utcai neve:por, koksz, fehér hó, kokó Története:Dél-Amerikából származik, az ott élő indiánok alkalmazták először, felfedezve, hogy fokozza általánosságban a teljesítőképességet. Vallási és törzsi szertartások alkalmával fogyasztották a kokacserje leveleit. Kr. e körül a kokacserje levelének rágása egész Dél-Amerikában elterjedt volt éhséget csökkentő, energetizáló hatása miatt, s az istenek ajándékának tekintették.

5 Formái és használatai Crack:Az 1976-ban szintetizált szer (ami gyakorlatilag a kokain szabad bázisú formája) – speciális pipában elszívva –, sokkal nagyobb élményt okoz, mint a kokain maga (kivétel talán az intravénás adagolás). Kis kavicsok formájában árusítják, nevét a jellegzetes ropogásról, pattogásról kapta, égetés közben. Extrém módon károsítja a tüdőt és a felsőbb légzőszerveket. Igen gyors leépülést eredményez, s a használó már az első alkalom után erős vágyat érez a következő élményre, mely élmény nagyjából perc alatt elmúlik. Pszichikai függése a heroinéval vetekszik.

6 Kokain:Por formában van jelen, a tiszta, finomított kokain hófehér, bár az utcán általában van valamilyen mellékszíne. Leginkább orrba szippantják, valamint a maradékot többnyire a fogínybe dörzsölik. Használható még cigarettában avagy pipában elszívva, bár mivel hő hatására igen instabillá válik, a veszteség elérheti a 80%-ot, azaz igen gazdaságtalan módja a drága szer felhasználásának. Vízben oldva injekcióban is beadható, bőr alá, izomba vagy vénába. Utóbbi esetben igen intenzív élményt okoz, bár túladagolási veszélye intravénás használat esetén nagyobb, mint a heroinnak. Savas folyadékkal keverve lenyelve is hatásos. Gyorsan kialakul az erős pszichikai függés.

7 Hatásai Hatását orrba szippantva 20-30 percen belül kifejti
Hatásai Hatását orrba szippantva percen belül kifejti. Intravénásan a hatás azonnal jelentkezik. A beszedés után rendszerint farkasétvágy jelentkezik, ami több napon keresztül ismétlődően tarthat. Neurológiai hatásai: Fejfájás Migrén Rohamok paranoia, skizofrénia Agyvérzés Hosszútávú mentális hatásai: Irritáltság,idegesség Fáradékonyság,fáradtság Paranoia,hallucinációk Kardiovaszkuláris hatásai: szívritmus-zavarok Szívelégtelenség Szívroham Légzőszervi hatásai: mellkasi fájdalom légzési nehézség légzési elégtelenség

8 Veszélyei Az orrba való felszippantás szétroncsolhatja az orr nyálkahártyáját. Terhes nőknél koraszülést,illetve magzatkárosodást okozhat.(Pl:Nyitott gerinc) Az egy tű használata több személynél AIDS-hez vezethet. Agyi érszűkületet és epilepsziát okozhat. Szívritmus zavart és koszorúér elégtelenséget. Túladagolás esetén halált.

9 Képekben

10 Heroin

11 A heroin (az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan) a mák nedvéből készül
A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból. Ezt az ópiumot morfiummá finomítják, majd tovább finomítják a heroin különböző formáivá. A heroint legtöbbször injekcióval juttatják a szervezetbe. Utcai neve:Gyilkos hó,Hernyó stb. Rövid távú hatása:Kezdetben feldobottság érzése, a bőr forrósága és a száj kiszáradása. A kezdeti hatás után álmosság. Zavaros elmeállapot, émelygés, hányás. Elvonási tünetek: nyugtalanság, csontfájdalom, nagyon kellemetlen érzések. Hosszú távú hatása:Fogak tönkremennek, ínygyulladás, az immunrendszer legyengül, sebekkel teli bőr, légúti megbetegedések, csökkenő szexuális tevékenység, képtelenség az orgazmus elérésére, depresszió.

12 Veszélyei A heroinhoz nagyon hamar alakulhat ki hozzászokás, illetve beteges lelki és testi függőség. Ilyenkor egyre több kell a gyönyörhöz, mert a szokásos adag teljesen hatástalanná válik. A heroin nagyon drága a kialakult vágy bűnözésbe, prostitúcióba kergeti használóját. Használata étvágytalanságot, székrekedést okoz, a szervezet leromlik. Használatakor a nem steril tű alkalmazása halálos betegségekhez vezethet (pl.: AIDS, hepatitis B, stb.). A heroin túladagolás halált okozhat (a légzést megállíthatja - így használója megfulladhat - sosem lehet tudni, hogy egy adagnak pontosan mennyi a tartalma).

13 Képekben

14

15 Új Drog; Krokodil

16 Az anyagot legálisan, az interneten lehet rendelni növényvédő tápszerként. A drogosok intravénásan adják be maguknak. A használók testén sebek és kelések alakulnak ki.

17 A házi készítésű drogot krokodilnak hívják
A házi készítésű drogot krokodilnak hívják. A hatóanyag a dezomorfin, egy szintetikus ópiumszármazék, ami sokkal erősebb, mint a heroin, és egy sor komplex kémiai reakció után nyerik ki, a függők naponta többször is. Amíg a heroin Forintba kerül dózisonként, a dezomorfint 600 Ft-os kodeintartalmú fejfájás-csillapító tablettákból és egyéb olcsó háztartási hozzávalókból “főzik”. A szegények kábítószere, a mellékhatások pedig borzasztók. A nevét azért kapta a nagytestű hüllőről, mert a mérgező anyagok gyorsan pikkelyessé, a szúrás helyén pedig zöldessé változtatják a bőrt. A java még csak most következik. A krokodil késői stádiumában lévők fényképei tényleg sokkolók. A bőr szürkévé válik, majd lehámlik, addig, amíg csak a csontok maradnak. Az áldozatok szabályosan megrohadnak.

18 Képekben

19 A droggal való kereskedést és a drogfogyasztást a törvény bünteti!

20 Havasi Boglárka Kalauz Viktória
Köszönjük a figyelmet!!! Havasi Boglárka Kalauz Viktória


Letölteni ppt "Nehéz Drogok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések