Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.Természetismeret A szőlő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.Természetismeret A szőlő."— Előadás másolata:

1 1.Természetismeret A szőlő

2 „Lesz még szőlő, lágy kenyérrel...”
2.Előszó „Lesz még szőlő, lágy kenyérrel...”

3 3.Használat Elejére lép Visszatérés az előző diára Kezdő dia Előző dia
Következő dia Segítség Információ Utolsó dia

4 4.Tartalom I.Óravázlat II.Tevékenységformák 1. Motiváció 8.kép
2. Korábbi ismeretek felidézése 9.kép 3. Új ismeretek feldolgozása kép 4. Részellenőrzés kép 5. Összegzés kép 6. Értékelés kép 7. Tudáspróba kép

5 5.1. Óravázlat 1. Tantárgy: Természetismeret 5. osztály
2. Témakör: Környezetünk élővilága 3. Téma: A szőlő Hogyan lesz a szőlőből bor? 4. Óra típusa: Új ismeretet szerző

6 5.2. Óravázlat 2. 5.Nevelési cél: Egészséges életmódra nevelés, szókincs bővítés (borélesztő gomba, bogyótermés) 6.Oktatási cél: A szőlőnövény részeinek megismertetése, Ok-okozati összefüggések megláttatása. 7.Módszerek: Szemléltetés, bemutatás, beszélgetés, magyarázat, ellenőrzés, értékelés 8.Eszközök: Szőlővessző, szőlőfürt, tankönyv, munkafüzet

7 6.Tevékenységfelsorolása
I. Motiváció II. Korábbi ismeretek aktivizálása vagy felidézése III. Új ismeretek feldolgozása 1. Ellenőrzés IV. Összefoglalás V. Értékelés

8 7. Motiváció Szőlőfürt, szőlővessző bemutatása
Szőlő, mazsola, must, kóstolás

9 8. Korábbi ismeretek felidézése
Egyéni élmények elmondása a szüretről Piaci séta felidézése

10 9. Új ismeretek feldolgozása
Hazánk területén több, mint 1000 éve termesztenek szőlőt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak. A szőlő hazánkban jóformán mindenhol megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg és tápanyagban gazdag a talaj.

11 10. A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A szőlőtőkéből hajtanak ki a vesszők, amelyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik.

12 A szőlő kacsokkal kapaszkodik.
11. A szőlő kacsokkal kapaszkodik.

13 12. Minden szőlőfürtön több szőlőszem van.
Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki.

14 13. A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcshús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A bogyók fürtöt, azok pedig összetett fürtöt alkotnak.

15 14. A friss szőlőt gyümölcsként fogyasztjuk. Erre legalkalmasabbak a szép, nagy szemű, ropogós húsú csemegeszőlők. Fürtjei jól bírják a szállítást és tárolást.

16 15. Hogyan lesz a szőlőből bor?
A szőlő sokféleképpen hasznosítható, legnagyobb jelentőségét mégis a bortermesztés adja. A bort elsősorban a borszőlőkből érlelik. Ezek a fajták bőven teremnek, bogyói vékony héjúak, lédúsak és sok cukor van bennük.

17 16. A szüret. Az érett szőlőfürtöket puttonyokba hordják a gyűjtőkádakba. Onnan a darálóba, majd a présbe kerülnek a fürtök. A szőlőszemekből kipréselt édes lé a must. A hordókba töltött must az első napokban édes, kellemes ízű, ülepedés után szép átlátszó ital, mely csakhamar csípőssé, zavarossá válik.

18 17. A levegőben, a talajon apró, szabad szemmel nem látható borélesztő gombák élnek. Ezek a levegőből és a szőlőszemek felületéből bekerülnek a mustba, és ott elszaporodnak. A borélesztő gombák a mustban lévő cukrot szén-dioxid képződése közben alkohollá alakítják.

19 18. A must erjesztése borospincékben történik. Az alkoholos erjedés során keletkező szén-dioxid a levegőnél nehezebb gáz. Így ez a gáz mindig a pince alján gyűlik össze és az ember megfulladhat benne. Mivel ez az égést nem táplálja ezért a gazdák maguk elé tartott, botra erősített égő gyertyával mennek le a pincébe. Ha a gyertya a sok szén-dioxid miatt elalszik, nem szabad tovább menni.

20 19. A borok íze, zamata nagyon sok tényezőtől függ. Befolyásolja a szőlő fajtája, a talaj minősége, a vidék éghajlata, a tájanként különböző borélesztő gombák, és még az egyes pincék különleges penészgombái is. Így alakulnak ki a az egyes borvidékekre jellemző jellegzetes borok. Leghíresebb magyar borok a „Tokaji aszú”, a „Villányi kék oportó”, és az „ Egri Bikavér”.

21 20. Figyelmeztetés Az alkohol az egészségre ártalmas!
A szeszesitalok fogyasztása a gyermekek testi és szellemi fejlődésére egyaránt káros!

22 21.Érdekességek A világon sok tízezer szőlőfajtát termesztenek. Ezek közül a magyar Mathiász János harmincöt szőlőfajtát nemesített. Az édességek ízesítésére használt mazsola a szőlő aszalódott bogyójából készült. A szőlő termésének viaszos héja nem csak a rothadástól védi meg a szőlőszemeket, hanem a kiszáradástól is.

23 22. Összefoglalás: A szőlőnövény részei: gyökérzet, szőlőtőke, vesszők, levelek, fürtök (virágok, szőlőszemek) Termése: bogyótermés Szőlőfajták: Csemegeszőlő Borszőlő A szőlő kipréselt, édes leve a must. A must cukortartalmából borélesztőgombák segítségével alkohol és szén-dioxid képződik.

24 23.Feleletválasztós feladatok
Milyen környezeti adottságok kedvezők a szőlőtermesztés számára? Napfény, tápanyagban gazdag talaj Szikes talaj, száraz ság Sok csapadék, hűvös idő Melyek a bogyótermés jellemzői? Nagyon vastag héj Vékony héj Száraz gyümölcshús Milyen a must íze? Sós Keserű Édes-savanykás 4. Mi a must változásának oka? a) Borélesztő gombák a mustban lévő cukrot szén-dioxid képződése közben alkohollá alakítják b) A cukor szén-dioxidot képez c) A musthoz élesztőt adagolunk 5. Hogyan védekeznek a borpincékben a szén-dioxid mérgezés ellen? a) Gyertyával b) Elemlámpával c) Napelemes bányalámpával Megoldások: Helyes válaszonként 3 pont 1-a 2-b 3-c 4-a 5-a

25 24.Párosításos teszt A növény része 1. Csemegeszőlő Must 2. Alkohol
3. Kacs 4. Édes lé A növény része Must Szőlőfajta Egészségre ártalmas Megoldás: Helyes válaszonként 2pont 1-c 2-d 3-a 4-b

26 25.Eldöntendő kérdéssor 1. A szőlő jól tűri a szárazságot.
2. A bogyók fürtöt, azok pedig összetett fürtöt alkotnak. 3. A borból must lesz. 4. A sok szén-dioxid miatt a gyertya a pincében elalszik. Megoldás: Helyes válaszonként 2pont 1-igaz 2-igaz 3-hamis 4-igaz

27 26.Értékelés, javító kulcs
31-27 pontig: Gratulálok, tudásod kiváló 26-20 pontig: Teljesítményed jó 19-15 pontig: Közepesen teljesítettél, pótold a hiányosságokat 14-10 pontig: ismereteid nem elég alaposak, ismételd át az anyagot 9-0 pontig: Tudásod nem éri le a megfelelő szintet, javaslom ismételd át az anyagot akár többször is

28 27.Irodalmi források Dr. Halász Tibor Jámbor Gyuláné Vízvári Albertné:
Természetismeret Mozaik Oktatási Stúdió – Szeged, 2000

29 28.Egyéb közölni való A témával kapcsolatban a
– n szerezhető információ.


Letölteni ppt "1.Természetismeret A szőlő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések