Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló."— Előadás másolata:

1 Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló

2 A HELYZET Az informatikai szakemberek (és ezen belül az informatikai adatkommuniká- ciós technológiákkal foglalkozó szak- emberek) általában nem rendelkez- nek telefonos illetve mobiltelefonos kommunikáció-technológiai ismeretek- kel.

3 2005 forró nyara… A kommunikációs infrastruktúra terültén működő, két nagy cégcsoport a Cisco és a T-Mobile, valamint a HTTP Alapítvány egyeztetést kezdeményezett arról, hogy célszerű lenne egy mobil hang- kommunikációs technológiai ismeretekre koncentráló, a területen nélkülözhetetlen alapismereteket adó oktatási kurzust létrehozni. T-Mobile szponzoráció: 10 millió forint.

4 Az ÖTÖK A projektbe öt oktatási intézmény kapcso- lódott be: –Debreceni Egyetem Informatikai Kar (Debrecen), –Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium (Hódmezővásárhely), –Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola (Debrecen), –Szent György Biztonságvédelmi és Számítástechnikai Szakközépiskola (Budapest), –Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium (Budapest).

5 Mindahányan… Régi és aktív tagjai a Cisco Hálózati Akadémiai közösségnek. Bevezették a Cisco vezeték nélküli adatkommunikációs technológiáit ok- tató programot. (WLAN) Távoktatási videokonferencia eszkö- zökhöz jutottak a fejlesztéshez és bevezetéshez. (T-Mobile támogatás)

6 A terv 1.Az Iskolák oktatóinak szakirányú tovább- képzése. 2.Az oktatandó kurzus tematikai vázlatának összeállítása, tematikaterületek megjelö- lése. 3.Oktatási segédanyagok fejlesztése. 4.Kísérleti kurzusok ill. kísérleti oktatások megszervezése az Iskolákban. 5.Tapasztalatok összegzése, módosítások, javítások bevezetése.

7 1. A kiképzés Az Iskolák oktatóinak szakirányú to- vábbképzését a T-Mobile és a Siemens szakmérnökeiből összeállított oktatói csapat végezte. (2005. nov.) 30 óra, 6 oktató, 3 nap, Budapest

8 2. A felködlő VÁZ GSM alapok Rádiós átvitel-technológiák GPRS és UMTS alapok Mobil Internet-technológiai alapok

9 3. A tananyag Slide-ok, melyek a hallgatók számára is hozzáférhetőek lesznek, és az oktatás „vezérfonalaként” működnek. (ANGOL) Oktatói segédlet, mely csak az oktatók számára hozzáférhető, s az oktatással kapcsolatos segítő taná- csokat, megjegyzéseket és útmutatá- sokat tartalmaz. (MAGYAR)

10 3. KI-MIT Összhang,, kontroll DE GSM Mechwart KI Rádiós átvitel Újpesti KI GPRS, UMTS Kossuth KI Mobil Internet Szent Gy. KI

11 3. Az első közelítés A slide-sorozatok 2006. júliusára elké- szültek. Előzetes szakmai lektorálás és egysé- gesítés után 2006. augusztusában el- készült a „Mobil Hangkommunikációs Hálózati Ismeretek” c. tárgy slide- sorozatának 1.0-ás verziója.

12

13

14

15

16

17

18 3. No és a segédletek? Az oktatói segédanyagok készítése folyamatban van: –A GSM alapokhoz és az UMTS/GPRS témakörökhöz már elkészültek, –a másik két témakörben pedig jelenleg készülnek.

19 4. A puding próbája… A DE-en a kísérleti oktatás meg- történt: a FWLAN képzés folytatása- ként 30 órás kurzusban hallgatták a hallgatók. A középiskolák kidolgozták a beveze- tés formáját és hamarosan indítják a kísérleti képzést.

20 Megfontolandó lépések… Gyakorlatokkal történő kiegészítés: –Mobil-forgalomelemző programok segítségével dump-ok elemzése. –Teszt mobilok használata méréshez, dump-készítéshez. –Mobilkészülékek szétszerelése, elemzése, szoftverletöltése. –WML, WML-Scriptek használata. Magyar nyelvű kivonat készítése

21 Kilátások Magyarországi bevezetés. E-learning alapú továbbfejlesztés. Nemzetközi bevezetés. Hivatalos minősítés.


Letölteni ppt "Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések