Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Pénzt kapni. 2 3 Hogyan juthatunk pénzhez 4 Honnan juthatunk pénzhez? Pénzbeli bevétel KamatProfitFizetés Ösztöndíj, juttatás NyereményAjándék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Pénzt kapni. 2 3 Hogyan juthatunk pénzhez 4 Honnan juthatunk pénzhez? Pénzbeli bevétel KamatProfitFizetés Ösztöndíj, juttatás NyereményAjándék."— Előadás másolata:

1 1 Pénzt kapni

2 2

3 3 Hogyan juthatunk pénzhez

4 4 Honnan juthatunk pénzhez? Pénzbeli bevétel KamatProfitFizetés Ösztöndíj, juttatás NyereményAjándék

5 5 Mi a szerencsejáték?

6 6 Mi a szerencsejáték?  a szó nyilván arra utal, hogy a játék megnyeréséhez nem tudásra, hanem elsősorban szerencsére van szükség.  minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá.

7 7 A szerencsejátékok fajtái Szerencsejátékok Táblás játékok (kártya, rulett stb.) Elektronikus játékok (online játékok, nyeremény gépek)

8 8 Egyéb játékformák Keno, Bingó Pénzfeldobásos játékok

9 9 Szerencsejáték: könnyen, gyorsan meggazdagodni  A szerencsejáték űzése mint minden más magatartás, amely érinti az agy kémiai folyamatait, függőségre vezethet és így néhány embernél különösen károssá válhat  A „” eszméje akkor is kitartóvá teheti a játékosokat, ha már sorozatos veszteségeket szenvedtek el.  A „könnyen, gyorsan meggazdagodni” eszméje akkor is kitartóvá teheti a játékosokat, ha már sorozatos veszteségeket szenvedtek el.

10 10 A kockázat helytelen érzékelésnek és kezelésének pszichológiai és egyéb hatásai Stressz Depresszió Család felbomlása Családi problémák Pénzügyi problémák Eladósodás Bűnözés Függőség

11 11 Mit tudsz az elektronikus csalásról?

12 12 Figyelem: Uram/Hölgyem! Re.: Értesítés nyereményről Örömmel értesítjük, hogy sorsolásunkon Ön €10,000 összegű készpénzt nyert. Ez az összeg része annak a €30,000 összértékű nyereménynek, amelyet három nyeremény kategóriában sorsoltunk ki. Gratulálunk! Az Ön nyereményét letétbe kívántuk helyezni a bankszámláján, de adatbázisunk vírusfertőzése miatt összekeveredtek a számlaszámok és a hozzájuk tartozó nevek. Annak érdekében, hogy el tudjuk Önnek juttatni a pénzt, kérjük, hogy töltse ki a bankszámlája adataira vonatkozó mellékletet. Ezt követően egy héten belül átutaljuk Önnek a nyereményét. Ismátelten fogadja gratulációnkat!!

13 13 A Napsugár Bank Igazgatósága örömmel értesíti, hogy 50 e-mail cím tulajdonosa között 100.000€-t sorsolunk ki az egész világon. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt évi nyereségünk messze meghaladta a terv szerinti várakozásainkat. A nyerteseket számítógéppel, véletlenszerűen sorsoltuk ki. Az Ön által birtokolt e-mail cím 2000€-t nyert. Kérjük, hogy a nyereménye átvételéhez töltse ki az alábbi, bankszámlájára vonatkozó, elektronikus nyomtatványt és e-mailben küldje azt vissza a megadott címre. Őszinte híve: Margaret Simpson (Bankigazgató)

14 14 Elektronikus csalás vagy sem?  Értesítettek, hogy nyertél a lottósorsoláson, noha nem is vettél szelvényt és nem is jelentkeztél rá be.  Pénzt kérnek Tőled, ahhoz, hogy elküldhessék s nyereményedet  Bankszámlaszámot, jelszót, vagy más bizalmas információt kérnek Tőled e-mail-ben.  Arra kérnek, hogy ismeretlen forrásnak azonnal add meg az adataidat.  Kijelölnek egy határidőt, ameddig átveheted a nyereményedet.  Arra kérnek, hogy senkinek ne említsd az ajánlatot.

15 15 Mit az elektronikus levélcsalás?

16 16 Elektronikus levélcsalás  e-mail amellyel az emberektől igyekszenek megszerezni a személyes banki adataikat: jelszó, felhasználónév, aláírási jelszó stb., amellyel vissza akarnak élni. A csalók (scammers) arra használják az információt, hogy ellopják az emberek pénzét. A csalók (scammers) arra használják az információt, hogy ellopják az emberek pénzét.  Ezek a mail-ek gyakran törvényesnek látszó üzleti forrásokból (bankból, vagy más pénzintézetből) jönnek  Az elektronikus csaláshoz használt levélek sokszor igazinak látszanak:  Lemásolják és használják az igazi cég (bank) logoját és bettípusát  Olyan honlap linkeket tartalmaznak, amelyek megtévesztésig hasonlítanak az igazi cég (bank) honlapjára.

17 17 Elektronikus levélcsalás : egy gyakori trükk!  Vigyázat a csalók által használt honlap URL címe az igazi bankéhoz, cégéhez, pénzügyi intézményéhez rendszerint nagyon hasonló!  Ha az igazi cím www.xybanktarsasag.hu, a hamis cím ilyesmi: www. xybanktarsasag.hu.log000.ktm vagy ilyesmi leht: www.authorisation.com/ xybanktarsasag.hu/login

18 18 Levélcsalás: mit tehetsz ellene? Azonnal jelentsd be e-mailben vagy telefonon a bankod ügyfélszolgálatánál vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél! Pénzügyi Szervezetek Állami FelügyeleténélPénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél

19 19 Honnan ismerheted fel a hamis weboldalakat?  A hamis honlap címek nem https:// módon kezdődnek. https://  Az a biztonságos (secure) szó rövidítése.  Az ‘s’ a biztonságos (secure) szó rövidítése.  A biztonságos oldalakat az információs sávban egy lakat jelöli  A hamis e-mail-ben megjelölt cím olyan „domain”-re irányít, amely nem azonos az általad meglátogatni kívánt cégével.  Ha bármilyen kétséged van, ne nyisd meg ezeket a linkeket!  Jegyezd meg, hogy a profi vállalkozások (bankok) sohasem kérnek a személyes adatokat, jelszavakat vagy bármilyen más bizalmas információkat e-mail-ben!

20 20 Hol találhatsz további információkat?  Személyes adatok védelme alapfokon: https://www.microsoft.com/hun/protect/yo urself/default.mspx https://www.microsoft.com/hun/protect/yo urself/default.mspx https://www.microsoft.com/hun/protect/yo urself/default.mspx  Személyes adatok védelme haladó szinten:  https://www.microsoft.com/hun/protect/yo urself/scam/default.mspx https://www.microsoft.com/hun/protect/yo urself/scam/default.mspx https://www.microsoft.com/hun/protect/yo urself/scam/default.mspx

21 21 Soha ne feledd! Ha valami túl jónak látszik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem is igaz!


Letölteni ppt "1 Pénzt kapni. 2 3 Hogyan juthatunk pénzhez 4 Honnan juthatunk pénzhez? Pénzbeli bevétel KamatProfitFizetés Ösztöndíj, juttatás NyereményAjándék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések