Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Inter-etnikus viszonyok Budapest két kerületében-Concordia Discors ( )

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Inter-etnikus viszonyok Budapest két kerületében-Concordia Discors ( )"— Előadás másolata:

1 Inter-etnikus viszonyok Budapest két kerületében-Concordia Discors (2011-2012)
Szalai Boglárka

2 A kutatás célja A harmadik országbeli bevándorlók integrációjának vizsgálata „környék”-szinten öt európai városban: Torino Barcelona Nürnberg London Budapest A városi környezet hatásának vizsgálata a bevándorlók integrációjára A bevándorlók hatásának vizsgálata a környezetre Concordia Discors:

3 Módszertan 3-3 kiválasztott környék Józsefvárosban és Kőbányán
Interjúk (36+10 szakértői interjú) Ebből 4 sétálós interjú Mentális térképezés „Résztvevő fotózás” alprojekt Szomszédsági Fórum Média elemzés Policy elemzés Concordia Discors:

4 A kiválasztott környékek és azok városi funkcióik
Sorsz. Név Városi funkció 1 Négy Tigris Piac Dolgozó 2 Orczy Tér Lakó 3 Taraliget Lakópark 4 Hungária Körút 5-7. 5 Népszínház u. Vegyes 6 Mázsa Tér Concordia Discors:

5 A környék egy tipikus dolgozó környék
A környék egy tipikus dolgozó környék. Az 1990-es évek elején nyílt meg, 3700 pavilonnal üzemel, a magyar feketegazdaság egyik szimbóluma, a rendszerváltás előtt pályaudvarként üzemelt. A terület még most is a MÁV tulajdonában van. A piac kiemelt jelentőségű a 3.országbeli, elsősorban ázsiai bevándorlók betelepülésének szempontjából. Ők általában itt kezdik a karrierjüket, majd, ha összegyűjtöttek egy kis pénzt, igyekeznek saját boltot nyitni. Négy Tigris Piac

6 Négy Tigris Piac-feszült viszony
Önkormányzati adóbevétel hiány Romló köztisztaság Romló közbiztonság Olcsó árak A piac megítélése: a szegényebb lakók körében: egyetlen lehetőség az új ruhák beszerzésére, örülnek a piac jelenlétének. A tehetősebbek nem vásárolnak a piacon, a bűnözés melegágyának tartják, ami kieső adóbevételt jelent a kerületnek. Kínai, arab, török, roma és nem roma árusok. A szegényebb, alacsonyabb státuszú lakók örülnek a jelenlétének, a tehetősebbek ellenzik, mert adóbevételtől fosztja meg a kerületet. A roma -kínai együttélés konfliktusokkal terhelt. Hatás a környezetre: negatív Concordia Discors:

7 Orczy Tér A piaccal ellentétben ez egy lakókörnyék, itt nincsenek üzletek, viszont a terület szervesen kapcsolódik a piachoz, amennyiben ez az ott dolgozó tehetősebb vietnamiak kedvelt lakhelye. Közepén álló Orczy Ház határozza meg a városképet itt, ami egy viszonylag új épületegyüttes, a 2000-es évek elején épült, egy viszonylag alacsony presztízsű környéken. Az Orczy Házzal szemben található egy kaszinó, amit szinte kizárólag kínaiak használnak.

8 Orczy Tér-távolságtartás
Piachoz nagyon közel más jellegű csoportközi kapcsolatok Vietnami és magyar lakók ugyanabban az épületben Az interakciók szinte hiányoznak Apróbb együttélésből fakadó konfliktusok Hatás a környezetre: pozitív Az Orczy Ház, melyet többe között a bevándorlók szükségletei hívtak életre, a piacon dolgozók lakóhelyigényeit elégíti ki, jelentősen átalakította a városképet pozitív irányban. Concordia Discors:

9 Taraliget lakópark Lakókörnyék, kevesebb, mint egy kilométerre a piactól, régi gyárépületekkel körülvéve. Kerítéssel körbevett lakópark, 432 lakással, még jelenleg is bővül, az építtető egy kínai cég, kínaiak előszeretettel költöznek ide a piac közelsége miatt.

10 Taraliget lakópark-kooperáció apró csírái
Több kínai-magyar interakció, mint az Orczy Házban: Magyar nyugdíjas hölgyeket alkalmaznak babysitter-ként Magyar házvezetőnők Hatás a környezetre: pozitív Kínai és magyar családok. Kooperáció apró jelei is megfigyelhetők Concordia Discors:

11 Hungária körút 5-7. Legtávolabb a piactól, kb km-re. Tipikus lakókörnyék, a lakótelep 3 emeletes tégla és 10 emeletes panelházakból áll. A panelekbe a rendszerváltás után kezdtek beköltözni a kínaiak, inkább az alacsonyabb rétegekből. A lakótelep közepén egy általános iskola található, ide járnak a lakótelepi gyerekek. A környék megítélése negatív a mellette található Hős utca miatt, ami Budapest legalacsonyabb ingatlanárakkal bíró utcája.

12 Hungária körút 5-7-bizalmasabb viszony
Gyerekes bevándorlók lakhelye Együttélésből apró problémák Az iskola speciális programjai bevándorló gyerekeknek előmozdítják a kapcsolatokat A gyerekek gyakran közvetítenek a szülők között Concordia Discors:

13 Lakó-, és munkakörnyékként is szolgál bevándorlóknak és magyaroknak is
Lakó-, és munkakörnyékként is szolgál bevándorlóknak és magyaroknak is. A rendszerváltásig itt kizárólag magyarok által családi vállalkozásként működtetett kis üzletek voltak találhatók, de a rendszerváltás után kínai és arab üzletemberek jelentek meg, gondokat okozva az ott dolgozó magyaroknak. Népszínház utca

14 Népszínház utca-feszült viszony
Ázsiai bevándorlókkal konfliktusos viszony Arab bevándorlókkal semleges, inkább pozitív Sztereotip elképzelések afrikaiakról: drogot árulnak Hatás a környezetre: negatív Concordia Discors:

15 Mázsa Tér A piactól legtávolabb, majdnem 4 km-re. Nagykereskedések, a piaci árusok itt szerzik be az árut, kínai árusok, kínai vevők.

16 Mázsa tér A kínai Új Szemle folyóirat szerkesztősége
Főképp első generációs kínaiak munkahelye Kínaiak által üzemeltetett nagykereskedések kínai vevőkkel Semmilyen kapcsolat nincs a bevándorlók és magyarok között Hatás a környezetre: semleges Vegyes környék Concordia Discors:

17 A konfliktus-kooperáció kontinuum
Feszültséggel teli egymás mellett élés Békés egymás mellett élés Bizalommal teli egymás mellett élés Kooperáció It is impossible to analyze the context of intergroup relations on our sites with the dichotomy-model of conflict-cooperation. Based on our fieldwork we developed a continuum which identifies several interim situations between the two poles. This continuum-approach is important because our sites show a great deal of heterogeneity regarding their urban function i.e. working or residential or mixed areas; moreover, the way migrants and the local majority perceive each other depends on the urban context and on the ethnic and age composition as well Concordia Discors:

18 Concordia Discors: http://www.concordiadiscors.eu/

19 Köszönöm a figyelmet! Szalai Boglárka boglarka.szalai@tarki.hu
Concordia Discors:


Letölteni ppt "Inter-etnikus viszonyok Budapest két kerületében-Concordia Discors ( )"

Hasonló előadás


Google Hirdetések