Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Üzleti tervezés IV. Előadó: Szirmai Péter Pénzügyi terv fejezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Üzleti tervezés IV. Előadó: Szirmai Péter Pénzügyi terv fejezet."— Előadás másolata:

1 Üzleti tervezés IV. Előadó: Szirmai Péter Pénzügyi terv fejezet

2 Pénzügyi tervezés szerepe és időhorizontja Optimista és pesszimista tervezés Sikerorientált és kudarckerülő személyiség optimista és pesszimista tervei Ha 70% már együtt van, kezdhetjük! Ki kell várni, amíg a feltételek együtt vannak (a Boom-sztori)

3 Pénzügyi terv önmagunknak A banki tervhez képest eltérő célok, megközelítés és eszközök A magunknak készített terv két fő kérdést emel ki: Mim van? Mire van szükségünk? „No free lunch!” (Mindennek ára van!)

4 Pénzügyi terv önmagunknak „Mim van?”, „mihez juthatok?” kategóriák FORRÁSOK: Saját erő TőkepiacHitelpiac Támogatások piaca

5 FORRÁSOK 1. SAJÁT ERŐ Háztartási tartalék Rokoni segítség ÖröklésRészletfizetésBérletLízing Belső allokálások Nyereség visszaforg. Rejtett tartalékok (előleg, előszámlázás, (előleg, előszámlázás, halasztot fizetés) halasztot fizetés)ÁRAKényelmetlenség Családi feszültség Kompromisszumok (stock és flow) (stock és flow) (tolerancia határ) (tolerancia határ) Cégen belüli feszültségek Rejtett veszteségek Zavarossá váló gazdasági folyamatok

6 FORRÁSOK 2. TŐKEPIACKötvényrészvénybefektető kockázati tőkés üzleti angyal ÁRA jegyzési kockázat effektív költségek függetlenség elvesztése ügynökre utaltság

7 FORRÁSOK 3. HITELPIAC eladói hitel folyószámlahitel Szállítói hitel Célhitelek (agrár, export, stb.) (agrár, export, stb.)faktoringváltóÁRA bank megkéri az árát bizalom elvesztése legalitási kényszer forráskivonás beszűkülő mozgástér negatív spirál

8 FORRÁSOK 4. TÁMOGATÁSOK PIACA Bizonytalan hozzáférés Projektszintű kompromisszumok Adminisztrációs ár Információs ár Célkötelezettség (néha kiszolgáltatottság) Nonpiaci attitűd

9 Pénzügyi terv Amit a bank kér: A 4 alaptábla Induló- és zárómérleg Nyereség-, veszteségszámítás Cash-flow tábla Fedezeti pont

10 A mérleg szerepe Standard tartalom Előírt és ellenőrizhető Hamisítása szankcionált Összefoglalóan informatív Rutinirozottan ellenőrizhető A mérleg elengedhetetlen, de a banki adósminősítés soha nem épül kizárólag mérlegadatokra.

11 Nyereség-, veszteségszámítás A teljesítmény szemlélet fontossága és funkciója, Ami a NYV-táblában, de a Cash-flowban (CF) nincs NYF elemzés és az újratermelési ciklusok A NYV táblázat időhorizontja és ciklusai (általában negyedéves) Mindig vezessük magunknak is, a tényadatoknak legyen oszlopa és mellette egy oszlop röviden az intézkedéseknek.

12 A Cash-flow (CF) tábla A pénzforgalmi szemlélet fontossága és funkciója Ami CF tervben és az NYV tervben nincs A CF terv időhorizontja és ciklusai (általában egy hónap) A CF terv mint a kisvállalkozói kontrolling eszköze (árnyékoszlopok a tényadatoknak, cselekvési terv) A CF terv túlzott optimizmusa (látszólag Murphy- törvény: a valóság mindig szomorúbb, mint álmaink) Havi CF és kumulált CF

13 Mintapélda a Cash-flow táblázatra JanuárFebruárMárciusÖsszesen Bevételek Összesen: Kiadások Összesen: Egyenleg: Kumulált egyenleg:

14 Fedezeti pont Fedezeti pont kétféle értelmezése: Hány hónap múlva fedezik bevételeink kiadásainkat Hányadik darab megtermelt mennyiség után fordul termőre a cég

15 A fedezeti pont számítása Állandó és változó költségek szétválasztása Állandó költségek szerepe idő költség FC

16 A fedezeti pont számítása Változó költségek szerepe Változó költségek a rajzban idő költség VC

17 A fedezeti pont számítása Bevételek és az összköltség idő költség X X

18 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 1. Sohase köss hallgatólagos alkut beosztottaddal a számlázás elmaradásáról! Nemcsak azért, mert ez törvényellenes, hanem ezért sem, mert az ő érdeke nem az adócsökkentés, hanem a saját zsebre dolgozás!

19 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 2. Szigorúan válaszd külön a cég pénztárát a családi bevételektől és kiadásoktól!

20 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 3. Senki ne nyúlhasson a pénztárba bizonylat nélkül, akármilyen kifizetésről vagy befizetésről mindig legyen megfelelő írott dokumentumról!

21 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 4. Soha ne tarts nagyobb összeget feleslegesen pénztárban, bármikor érhet kellemetlen meglepetés, betörők jöhetnek vendégségbe!

22 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 5. Soha ne tarts hosszabb ideig nagyobb összeget egyszerű folyószámlán, gondoskodj arról, hogy ezek az összegek kamatozzanak! (Már egyhetes lekötésre is legalább kétszer akkora kamatot lehet kapni, mint a normál folyószámla-kamat!)

23 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 6. Soha ne keverd össze a készpénzt a profittal! A pénztárban vagy a számlán gyakorta jelennek meg nagyobb összegek, amelyek azonban még nem takarnak valódi nyereséget.

24 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 7. Kétszer is gondold meg, mielőtt a nyereséget kiveszed a cégből! Ha visszaforgatod, meglehet, újabb hasznot fial.

25 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 8. Ne sajnáld az időt és a fáradtságot a cég pénzügyi helyzetének rendszeres figyelésére, hetente többször egyeztesd a pénztárat a nyilvántartásokkal, a nyilvántartásokat terveiddel!

26 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 9. Figyeld folyamatosan a cash-flow alakulását, nyereséget termel-e még egyáltalán a vállalkozás!

27 A készpénzgazdálkodás tízparancsolata 10. A felsoroltak betartása esetén is időről-időre fordulj pénzügyi tanácsadóhoz, hogy megtudd, milyen eszközökkel javíthatnád céged pénzgazdálkodását!

28 Az üzleti terv koherenciája Ellenőrizzük: Létszám és béradatok A termelési és értékesítési volumen Marketing költségek és cash-flow Gépi kapacitás és értékesítési igény Stb. És ne feledjük, ami el tud romlani, az el is romlik!


Letölteni ppt "Üzleti tervezés IV. Előadó: Szirmai Péter Pénzügyi terv fejezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések