Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TUTANHAMON Eredeti nevén: Tutanhaton – Aton Isten eleven képmása – Tutanhamon származása rejtély marad, habár számos tudós véleménye szerint IV. Amenhotep.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TUTANHAMON Eredeti nevén: Tutanhaton – Aton Isten eleven képmása – Tutanhamon származása rejtély marad, habár számos tudós véleménye szerint IV. Amenhotep."— Előadás másolata:

1

2 TUTANHAMON

3 Eredeti nevén: Tutanhaton – Aton Isten eleven képmása – Tutanhamon származása rejtély marad, habár számos tudós véleménye szerint IV. Amenhotep (Ehnaton) és Nefertiti kiràlynö gyermeke. Amon kultuszának hódolt, így vált tehát Tutanhamonná és építtetett templomot Théba keleti részén. Ehnaton örököseként 9 éves korában került hatalomra és uralkodott haláláig, 18 éves koráig. Uralkodásának ideje : Kr.e. 1335-1327. Théba mellett temették el, a Királyok Völgyében. Sírja, melyet Howard Carter fedezett fel 1922-ben, a XX-ik század legnagyobb régészeti felfedezése, hiszen majdnem érintetlen állapotban találtak rá. A sírban talált tárgyak – mondhatni csodák – valóságos kincsek, amelyet Kr.e. a XIV. században készítettek a legtehetségesebb egyiptomi művészek.

4 Királyok Völgye - Tutanhamon sírjának bejárata

5 Első sírkamra

6 Második sírkamra

7 Első szarkofág

8 Első szarkofág - részlet

9 Profilból

10 Második szarkofág

11 Második szarkofág - részlet

12

13 A halotti maszk

14 11 kg tömör aranyból

15 A belső szerveket tartalmazó alabástrom edény – kanópusz edény

16 Amszet és Iszet (Izisz) a màjat, Hápi és Nephtüsz a tüdőt, Duamutef és Néith a gyomrot, Kebehszenuf és Szerket a beleket tartalmazzák. Minden egyes szervet lenbe tekertek, majd a halott Tutanhamont ábrázoló miniatűr szarkofágokba helyezték őket, ezt követően a szarkofágok az előbbi edénybe kerültek.

17 A koporsó körül a 4 istennő: Szelket, Nephtüsz, Izisz és Néith ünnepi öltözetben és kitárt karokkal védelmezik a fáraót.

18 Koporsó alakú láda, tetején Anubisz

19 Az első halottasszoba rekonstrukciója

20 Fából és elefántcsontból készült aranyozott harciszekér

21 Halottaságy

22 A király ágya

23 Királyi trónszék

24 A trónszék karfáit szárnyas kígyó alakúra formálták, mely a király neveit védi. Lábai állatláb formájúak, bronzzal borítva, elöl két oroszlánfej díszíti őket. Megfigyelhető a korabeli előkelőek ruhaviselete, a díszes nyakék és övek, a redőzött, áttetsző ruhák. Anheszenamon mögött az asztalkán díszes nyakék látható. Amarna-hatást mutat testtartásuk könnyedsége, a jelenet bensőséges hangulata, valamint hogy fölöttük az ankh-ot tartó kezekkel ellátott napkorong, Aton napisten szokásos ábrázolása látható. Kétoldalt virágfüzérekkel díszített oszlopok keretezik a jelenetet.

25 Tutanhamon és felesége – trónszék-részlet

26 A királyi trónus oldalsó része

27 A trónszék hátán található faragás

28 Különböző ünnepségeken használt dísz-szék Nyugágyból alakították át székké, aranylapokkal borított támláját elefántcsont, ében, fajansz és féldràgakövek díszítik.

29 A fej pihentetésére szolgáló tárgy, elefántcsontból.

30 Szent ostor és jogar – uralkodói jelképek

31 Fáraó-szobrok - 32 szobor volt a sírban, amelyekből 7 kiràlyi szobor volt. A szoborsorozat az egyiptomi istenségek pantheonjàt képezi és az akkori idők legendáival, mítoszaival hozható összefüggésbe.

32 Amikor a múmiát lenvászonba tekerték, összesen 143 tárgyat helyeztek el a test különböző pontjaira, ezek a különleges erővel rendelkező tárgyak a test védelmére szolgáltak. A részletesen kidolgozott, színaranyból készült tárgyak féldrágakövekkel és vallásos, többnyire istenségeket ábrázoló motívumokkal vannak díszítve.

33 A szkarabeuszok A drágakőből készült szkarabeusz amulettek arra szolgáltak, hogy megvédjék a halott lelkét az Ammit istennő által kiváltott gyötrelmektől. Ammit istennő mérte meg az emberi szívet és falta fel azok lelkét, akiket méltatlannak ítélt a túlvilági életre. Minél fontosabb személyiségről van szó, annál több szkarabeuszt ábrázoló amulettet vitt magával a sírba. Számos ékszeren találni szkarabeuszt.

34

35

36 Amulettek

37

38

39 Gyűrűk

40

41

42

43 Karkötők

44

45

46

47 Hórusz szem ével

48

49 Nyakláncok, medalionok, melldíszek (brossok)

50

51

52 Hórusz-szem, amely megvédte viselőjét betegségtől, átkoktól, haláltól

53 Szkarabeuszt (ganajtúrót) és oroszlánokat ábrázoló melldísz A szent bárkában ülő szkarabeusz a hajnalban megjelenő Napistent jelképezi.

54 Kígyókkal

55 Istenségekkel

56 Egyéb tárgyak

57 Királyi diadém

58 Írószer-tartó, pontosabban tolltartó

59 Usebti szobrocskák

60 Tutanhamon sírjában 413 ilyen figurát találtak. Az usebtik végezték el az elhúnyt helyett a mezőgazdasági munkákat és minden olyan munkát, amely a királyra nézve megalázó lett volna, ugyanis a házimunka kötelező volt – a túlvilágon is. A sírba helyezett, eredetileg fából faragott figurák az elhúnyt túlvilági szolgáit testesítik meg.

61 Tutanhamon mellszobra

62 Bross

63 A királyt és a királynőt ábrázoló papirusz

64 Tükrök fedelei

65

66

67 Alabástrom bárka arany motívumokkal

68 Parfümös doboz

69 Faragott, elefántcsont láda

70 Vadászat – ez a faragvány egy ládát díszít

71 Csatát ábrázoló rajz - ládán

72 Ká – Tutanhamon egyik lelke

73 Tutanhamon aláírása

74 Tutanhamon kincseit bemutató utazásunk véget ért. Az itt látottakat és a többi 3400 tárgyat a kairói múzeumban lehet megtekinteni.


Letölteni ppt "TUTANHAMON Eredeti nevén: Tutanhaton – Aton Isten eleven képmása – Tutanhamon származása rejtély marad, habár számos tudós véleménye szerint IV. Amenhotep."

Hasonló előadás


Google Hirdetések