Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PC és az informatika alapfogalmai Nagy Gyula Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PC és az informatika alapfogalmai Nagy Gyula Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával."— Előadás másolata:

1

2 PC és az informatika alapfogalmai Nagy Gyula

3 Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány. Az informatika egy része kapcsolódik a számítógéphez, amely hasznos segédeszköze e tudománynak. Az információ ismeretet hordozó adat, melyet kódolni kell a további feldolgozás végett.

4 Előzmények Napier (1614) Pascal (1642) Joseph M. Jacquard (1805). Charles Babbage (1833) : vezérelt számítógép Neumann János (1946) megfogalmazta a belső programvezérlés elvét - ez indította el a mai SZÁMÍTÁSTECHNIKÁT

5 Magyarok WYSIWYG: What You See Is What You Get Kempelen Farkas (1734-1804) Jedlik Ányos (1800-1895) Lissajous görbék Juhász István (1894-1981) GAMMA-Juhász lőelemképző Nemes Tihamér (1895-1960) beszédíró gép Kozma László (1902-1983) elsõ jelfogós Kalmár László (1905-1976) Kemény János (1926-1992) idő osztás, basic Roska Tamás (1940-) Simonyi Károly (Charles Simonyi,1949-)

6 Neumann Elvek Bináris számrendszer alapú legyen a számítógép Tárolt program elven működjék, azaz a végrehajtási utasítások a számításban szereplő adatokkal és részeredményekkel együtt tárolva legyenek. A vezérlőegység egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. Ezt szekvenciális végrehajtásnak nevezik Legyenek processzorok, amelyek az információt felhasználják, feldolgozzák Legyen egy memória tár az információk tárolására Adatok be és kivitelére szolgáló eszközök (perifériák)

7 Hátrányok A programok és adatok közös tárolásából adódóan a program utasításait a végrehajtás során át lehet írni - mintha az is adat volna. A teljesítmény növelésében akadályt jelent a processzor és a tároló közötti adatátviteli sebesség korlátozottsága, amelyet a közös program- és adattárolás, vagyis az utasítások soros feldolgozása csak fokoz. A Neumann-elvű gépek az SISD (Single Instruction Stream Single Data Stream: egyetlen utasításfolyam és egyetlen adatfolyam feldolgozása) csoportba tartoznak. A működésük gyorsításához, a teljesítmény növeléséhez kevés lehetőség van.

8 Informatikai alapfogalmak Információ: a címzettje számára új (általa még nem ismert) adat Az információ mértékegysége a bit: a legkisebb érték ű (1 bit) információ: csak 2 alternatíva (lehet ő ség) közül választhatunk. 1 bináris jegy (digit) biztosít 2 1 = 2 lehetőséget 8 bináris jegy biztosít 2 8 = 256 lehetőséget. Egy 8 bites csoportot bájtnak hívunk,bitbájt a bájt (byte) a számítógépes adatmennyiség általánosan használt mértékegysége.,bájtbyte

9 8 bit = byte (nyolcjegy ű, kettes számrendszerbeli szám) ( pl. 00100010 = 1*2 5 + 1*2 1 = 32 + 2 = 34 ) Informatikai alapfogalmak A számítógépek mindent a kettes számrendszerben értenek meg, de a tömörebb írásmód miatt decimális,hexadecimális módban írják az adatokat 00011010 BIN = 26 DEC = 1A HEX

10 Informatikai alapfogalmak ASCII kódrendszer: A merican S tandard C ode for I nformation I nterchange ) pl. 01000001=A (65), 00111001=9 (57)

11 Unicode UTF-8 Transformation Format, 8 bites Unicode átalakítási formátum) változó hosszúságú Unicode karakterkódolási eljárás Unicodekarakterkódolási Az UTF-8 kódolás a 7 bites ASCII kódtábla karaktereit az ASCII kódjukkal jelöli, egyéb karakterek kódját pedig „feldarabolja”, és a darabokat egy vezérlőjelet követő több egymás utáni bájtban helyezi el úgy, hogy a bájtok mindegyike 127 felett van (azaz nem téveszthető össze a 7-bites ASCII kódok egyikével sem).

12 Az Információk tárolása Az információkat (adatokat és programokat vagy szoftvereket) a MEMÓRIA tárolja HASZNÁLATUK KÖZBEN. A számítógép tárolóegységének nagy részét írható- olvasható memória (RAM) alkotja. A RAM memória tartalma a gép kikapcsolásakor elvész!) ( RAM = Random Access Memory) Az “indító programot” és néhány más, nem változtatandó adatot a csak olvasható memória (ROM) tárolja. A ROM memória tartalma a gép kikapcsolásakor sem vész el.) ( ROM = Read Only Memory)

13 Az Információk tárolása Hogy az adatokat és programokat ne kelljen újra és újra beírni, a gép kikapcsolása el ő tt (de munka közben is!) a HÁTTÉRTÁROLÓKRA MENTJÜK, majd bekapcsolás után igény szerint innen TÖLTJÜK BE azokat. A háttértárolón lev ő egységek: ÁLLOMÁNYOK vagy FÁJLOK. Példa háttértárolókra: • mágneslemez - cserélhet ő (pl. floppy) - beépített (pl. a legtöbb winchester) • optikai lemez (CD) (Papír alapúak is vannak: pl. vonalkód)

14 A számítógép: A számítógép két legfontosabb jellemz ő je: • kapacitása (tárolóképessége: memória + háttértároló) • teljesítménye (m ű veleti sebesség) Hardver alapok: Mi van a számítógépben? PC, Mac Operációs rendszerek:  Windows, Linux, UNIX

15 Számítógép főbb részei (Hardwer) A számítógépet alkotó elektronikus-, elektromechanikus berendezések összessége. CPU (Central Processor Unit): processzor RAM (Random Access Memory): memória HDD (Hard Disk Drive): merevlemez, winchester, háttértár alaplap vezérlőkártyák Perifériák:INPUT (bemeneti) egységek, OUTPUT (kimeneti) egységek UPS szünetmentes tápegység

16 Perifériák In Billenyűzet Egér Optikai lemez Scanner Out Monitor Optikai lemez Nyomtató (plotter) Hangfalak

17 Tápegység A PC tápegysége előállítja az elektronika digitális és analóg áramköreihez szükséges működtető feszültségeket. A PC RAM memóriája kikapcsoláskor kiürül!  Elengedhetetlen az UPS használata. (szünetmentes hálózati tápegység) Laptop-hoz nem kell!

18 Billentyűk Vezérlő billentyűk : Del / Delete –törli a tőle jobbra álló karaktert. Ins / Insert –szövegbe beszúrási vagy szöveg felülírási mód között vált. ESC – menekülés, kilépés, folyamat megszakítása PrintScrn –a képernyő tartalma a vágólapra kerül Scroll Lock –kapcsolóbillentyű, programfutást(programműködést) lehet vele megállítani. Pause/Break –ideiglenesen vagy véglegesen megállítani. Lapozó billentyűk: Home –az adott egység elejére End –az adott egység végére PgUp –fel lapoz PgDn –le lapoz Enter / Return - a beírt parancsot végrehajtja. új bekezdés keletkezik. Backspace: törli a balra álló karaktert. Tab: beállítás szerint több karaktert ugrik.

19 Processzor Magok száma: 1,2,4… Típusa:  8086......PentiumIV Mûködési sebessége:  5 MHz…3 GHz... a belső órajel frekvenciája Mûveleti szélessége:  16 bit....…128 bit….. Szóhosszúság (hány bit hosszú adatot képes egyszerre feldolgozni) 8 - 16 - 32 - 64 -128 bit A processzor a PC gépek legfontosabb áramköre (IC) meghatározza a gép teljesítményét Feladata: az utasítások végrehajtása (pl. számítások, adatforgalom, programok futtatása) Jellemzõi:

20 Memória CMOS: Complementary Metal Oxid Semiconductor  írható-olvasható, nem felejt, a PC hardver konfigurációját őrző áramkör ROM: Read Only Memory  csak olvasható, nem felejt, lassú (300 ns) RAM R andom A ccess M emory  írható-olvasható, felejt, közepes (70 ns) CACHE (gyorsító puffertár a processzor és a memória között) – írható-olvasható, felejt, gyors (10 ns)

21 Memória adatok A memória típusa Jelleg Az adatok élettarta ma Írási idő Olvasási idő A megengedett írási ciklusok száma Törölhetőség DRAM írható- olvasható 4-32 ms60-100 ns végtelen programból, bájt szinten SRAM írható- olvasható az áramforrás kikapcsolá sáig 10-25 ns végtelen programból, blokk- szinten ROM csak olvasható végtelenkülönböző100 nscsak egy­szernem lehetséges Flash főképpen csak ol­ vasható végtelenn. a.100 ns korláto­zott számban programból, blokk szinten CMOS főképpen csak ol­ vasható a tápelem által történő táplálásig n. a. sokszorprogramból http://nik.bmf.hu/broczko/felvezeto.htm

22 Vezérlő kártyák IDE kártyák: 2 soros és 1 párhuzamos I/O csatorna egy-egy HDD és FDD busz van. (billentyűzet+egér, nyomtató, winchester és floppy meghajtó illesztése) Video kártyák: a monitorokat illesztik a számítógéphez. CD meghajtó és hangkártya illesztés: multimédia Hálózati illesztők: helyi és világhálóhoz csatlakoztatják a számítógépet. SATA: merevlemezek csatlakozására Az alaplap elektronikájához a periféria egységek vagy illesztő kártyákon, vagy alaplapra integrált áram-körökön keresztül csatlakoznak.

23 Portok Soros: egér, külső modem, Párhuzamos: gyorsabb adatátvitelt nyújt, mint a soros port. Nyomtató, szkenner, plotter csatlakoztatható hozzá. USB: soros adatátvitelt tesz lehetővé, de gyorsabb, mint a párhuzamos port. PS/2: soros adatátvitelű, kör alakú csatlakozó. Egér, billentyűzet csatlakoztatására szolgál. SCSI: párhuzamos adatátvitelt nyújt. Szkenner, nyomtató, külső meghajtó csatlakozhat hozzá. FireWire: nagyon gyors adatátvitelre képes csatlakozófelület. Digitális kamera, szintetizátor, merevlemez, nyomtató, szkenner csatlakozhat hozzá. PCMCIA : modemek, hálózati kártyák, merevlemez-meghajtók csatlakozására használjuk.

24 Winchester (merevlemez, Hard Disk) beépített mágneslemez, a számítógép tároló kapacitását meghatározó egység. HDD = Hard Disk Driver feladata: a működtető programok, elkészített munka fájlok hosszúidejű tárolása - olvasása, valamint a programok futása közben átmeneti memóriaként való működés. Jellemzői nagyon széles skálán mozognak  táróló képesség szerint: 20Gbyte-500Gbyte  átlagos hozzáférési idő, jelátviteli sebesség,..

25 Szoftver: azon szellemi termékek összessége, mellyel egy adott számítógépet működtetni lehet. Programok, hozzájuk tartozó adatok, leírások.

26 ... Szoftver... BIOS: Basic Input Output System (ROM-on)  háttértárolóról betölti az Operációs Rendszert (OS) Operációs Rendszer: a PC alapfunkcióit kezeli  perifériák vezérlése, adatfájlok és programok kezelése  a Win 2000 alatt fogunk dolgozni Felhasználói programok (Alkalmazások)  WinWord, Excel, PowerPoint, WinPmail, stb... Adatbázisok  pl. a Neptun által kezelt hallgatói adatbázis A memóriában, vagy a háttértárolókon tárolt állományok

27 Operációs Rendszer

28 Operációs Rendszerek Windows : többfelhasználós operációs rendszer, kifejezetten a hálózatos környezetre fejlesztették ki. Leopard UNIX Linux

29 HÁLÓZAT... Ha a számítógépeket kiegészítő eszközök segítségével egymással összekapcsolják, akkor: számítógép hálózat keletkezik. A hálózat lehetővé teszi a számítógépek között a hardver, és szoftver erőforrások megosztását. A kiegészítő eszközök és a számítógépek össze-hangolt működését hálózati szoftverek biztosítják. hálózatok célja:  hardware-erőforrások megosztása  adatok és programok közös használata  kommunikáció megvalósítása

30 könyvtár használati jogok... Lényeges kérdés annak eldöntése, hogy a szerveren tárolt könyvtárakhoz, fájlokhoz ki hogyan férhet hozzá!!! A hálózati szoftver minden fájl mellé beírja a jogokat, amelyeket a Rendszergazda (Supervisor) állít be. Hálózaton általában [SRWCEMFA] jogok léteznek. Supervisor, Read, Write,Create, Erase, Modify, File Scan, Access Control HÁLÓZAT...

31 Internet USA -ból indult 1970-től, Magyarország 1992 kliens és szerver gépek millióiból áll decentralizált, nincs egy központi szerver pókhálóhoz hasonlít, melynek csomópontjai az egyes szerverek két gép között több út is van, valamelyik majdnem mindig járható egységes kommunikációt a közös protokoll biztosítja (TCP/IP) gépek azonosítása 4x3 jegyű számmal és az ehhez rendelt névvel lehetséges IP szám v. IP cím

32 Keresés eredménye:

33 Irodalom jegyzék: izzo.inf.elte.hu/~szlavi/InfoOkt/LotiFuti.ppt www.banki.hu/~gbi/szg_alap_1.ppt www.zsuuu.hu/alapism/alapok.html www.kmf.hu/text/matek/ms14/eload1.ppt www.pcs.cnu.edu/~mzhang/210lecture/ Lectures_V6/L01_Ch01_Computer.ppt http://www.inf.ufrgs.br/~cabral/Introducao3Mar2003.ppt www.kmf.hu/text/matek/ms14/eload4.ppt Ezeket tényleg érdemes megnézni!


Letölteni ppt "PC és az informatika alapfogalmai Nagy Gyula Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával."

Hasonló előadás


Google Hirdetések