Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy „határtalan város” korlátai – Változott-e az EKF Pécs 2010 program megítélése? dr. Koltai Zoltán, PTE FEEK GENERÁCIÓK DISKURZUSA A REGIONÁLIS TUDOMÁNYRÓL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy „határtalan város” korlátai – Változott-e az EKF Pécs 2010 program megítélése? dr. Koltai Zoltán, PTE FEEK GENERÁCIÓK DISKURZUSA A REGIONÁLIS TUDOMÁNYRÓL."— Előadás másolata:

1 Egy „határtalan város” korlátai – Változott-e az EKF Pécs 2010 program megítélése? dr. Koltai Zoltán, PTE FEEK GENERÁCIÓK DISKURZUSA A REGIONÁLIS TUDOMÁNYRÓL Győr, 2012. november 23., Széchenyi István Egyetem

2 Kutatandó probléma I. •Mi maradt meg az első magyarországi Európa Kulturális Fővárosa programból? •Egyáltalán lehet-e valódi mérleget vonni bő másfél évvel a cím betöltése után? •Vajon, hogyan élték meg mindezt az érintett pécsi lakosok? Mennyiben van igaza a nyertes pályázatot író Takáts Józsefnek, amikor úgy fogalmaz, hogy „a pécsiek legfeljebb a fogyasztói, s nem a részesei az EKF eseményeknek.”

3 Kutatandó probléma II. •Mi vált valóra az EKF címhez kapcsolódó egyik legfontosabb elvárásból, hogy a programsorozat nagy közösségalakító élményként megerősíti a helyi identitást, pozitív értelemben alakítva a rendező város imázsát. Vagy az érintettek csalódottsága a tervezettel éppen ellentétes irányú folyamatokat eredményezett?

4 Kutatás folyamata és körülményei •PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar hallgatói •2008-2009 (2000 pécsi és budapesti magánszemély) •2011 (1000 fő országosan) •szakmai vélemények vs. közvélemény

5 A kutatás előzményei I. •optimista várakozások, a város fejlődésével kapcsolatos komoly remények •kaotikus időszak (belső személyi ellentétek, a menedzsmentben zajló folyamatos személy- cserék, kommunikációs zavarok, megkésett pályázati és kivitelezési munkák) •hiányzó valódi szakmai alapú együttműködés igénye és talán lehetősége a városvezetés és a pályázatot készítő csoport között

6 A kutatás előzményei II. •több mint négyezer rendezvény (az összes programforrás nagysága elérte az 1.847.000.000 forintot, a világ 56 országából hívtak fellépőket, résztvevőket, 230 pécsi helyszín, közel 200 programgazda), •Pécs nemzetközi kapcsolatrendszerének gazdagodása (német együttműködések, a déli kulturális övezet országai, krakkói és aradi kulturális aktivitás megerősödése, isztambuli Csontváry-kiállítás, több mint 1000 cikk jelentősebb külföldi sajtóorgánumokban)

7 A kutatás előzményei II. •a város vendégforgalma 25,7%-kal, míg az itt eltöltött vendégéjszakák száma 27,5%-kal haladta meg 2010-ben az egy évvel korábbi hasonló adatokat, a látogatók valamivel több, mint negyede (27,8 %) érkezett külföldről, •több mint 31 hektáron éledtek újjá a város terei és parkjai (a megkérdezettek 94%-a volt elégedett, a legjobban tetsző három köztér közé a Széchenyi teret, a Kossuth teret és az uránvárosi tér megújítását sorolták)

8 A kutatás előzményei III. •a Tudásközpont tizenháromezer négyzet- méteres épülete, •a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ elkészültével 44 ezer négyzetméter új kulturális tér született (a Kodály Központ korszerű, nemzetközi rangú hangversenyterme és konferenciaközpontja több mint 11000 négyzetméternyi területen áll rendelkezésre), •Pécsi Nagygaléria néven a Zsolnay Kulturális Negyedben létesült új kiállítótér közel ezer négyzetméteren.

9 A kutatás előzményei IV. 1 = sok turista érkezik látogatóba, 2 = fejlődik az infrastruktúra, 3 = javul a város hazai és nemzetközi megítélése, imázsa, 4 = nemzetközi együttműködések, kapcsolatok születnek, 5 = nemzetközi értelemben is regionális kulturális központtá válik a város, 6 = fellendül a gazdasági élet, új munkahelyek jönnek létre, 7 = élhetőbbé válik a város, 8 = nő a város gazdasági potenciálja, multinacionális vállalkozás telepedik le, 9 = semmilyen pozitív hatást sem várok, 10 = egyéb

10 A kutatás előzményei V.

11 A kutatás előzményei VI.

12 A kutatás előzményei VII.

13 Hipotézis 1.Az EKF kifejezés részévé vált a városról kialakult képnek mind helyben, mind országosan.

14 Hipotézis 2.Pécs megítélése az elmúlt egy évben valamelyest javult. Pozitív változást tapasztalunk a városban és országosan egyaránt. Pécsett még jelentősebb azok aránya, akik szerint sokkal kedvezőbb lett a városról kialakult kép. 3.Szintén valamelyest javult a városról kialakult kép a médiában.

15 Hipotézis 4.A rendezvénysorozat eredményei között a legtöbben a turizmus felerősödését, az infrastruktúra fejlesztését, a város javuló hazai és nemzetközi megítélését, élhetőbbé válását, a nyitottabbá váló embereket, a kultúrához való pozitívabb viszonyulást, megfelelő kulturális intézmények létrejöttét említik. A negatív következmények sorában gyakran előfordul a város növekvő eladósodottsága, valamint a korrupció további térnyerése.

16 Hipotézis 5.Összességében az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010 programsorozatot inkább pozitívan élték meg a válaszadók.

17 Kérdőív 1.Milyen kifejezések jutnak eszébe Önnek Pécsről? Kérem, nevezzen meg maximum hármat! 2.Hogyan változott Önben Pécs megítélése az elmúlt egy évben? 3.Hogyan változott Ön szerint a Pécsről kialakított kép a médiában az elmúlt egy évben? 4.Részt vett Ön az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010 programsorozat valamely rendezvényén?

18 Kérdőív 5.Amennyiben részt vett a programsorozaton, milyen típusú rendezvény volt az? 6.Mennyire ért egyet a rendezvénysorozat Pécsre gyakorolt alábbi hatásaival? 7.Milyen típusú programokat hiányolt a 2010-es év rendezvényei közül? 8.Hogyan értékeli összességében az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010 programsorozatot?

19 Mintavétel és adatfeldolgozás rétegképző ismérvek: •a válaszadó neme •életkora •legmagasabb iskolai végzettsége •lakóhelye következtetéses statisztika

20 Az EKF megjelenése Pécs arculatában Arra a kérdésre, hogy milyen kifejezés jut eszébe Pécs kapcsán, 2011-ben a válaszadók 21,8 %-a említette az EKF-t. Ez önmagában a negyedik- ötödik leggyakoribb említés, de ha közös kategóriaként kezeljük az Európa Kulturális Fővárosa kifejezést és a „kultúra (múzeumok, színház, POSZT)” kategóriát, már közel 50%-os említési gyakoriságot kapunk. Első hipotézisünk, miszerint az EKF kifejezés részévé vált a városról kialakult képnek, igazolást nyert.

21 Az EKF megjelenése Pécs arculatában Magyarázat: 1 = pécsi nevezetességek (dzsámi, TV-torony, Székesegyház, Széchenyi tér), 2 = PTE (diákváros), 3 = kultúra (múzeumok, színház, POSZT), 4 = Mecsek (állatkert), 5 = EKF, 6 = mediterrán hangulat (életérzés), 7 = Zsolnay, 8 = közszolgáltatások (klinikák, közigazgatás, bevásárlóközpontok), 9 = pécsi ipar helyszínei (bányászat, sörgyár, dohánygyár), 10 = szórakozás, buli, 11 = pécsi sportélet (női kosárlabda, PVSK), 12 = egyéb

22 Pécs megítélésének változása Felmérésünk alapján mind helyben, mind országosan javult Pécs megítélése a 2010-es év eredményeként. Az inkább pozitívan vélekedők országos 61,7 százalékával szemben, a helyben élők 66,4 százaléka gondolkodik így. Nem meglepő módon, az EKF eseményein aktívan résztvevők körében pozitívabb kép él, szemben azokkal, akik semmilyen formában nem kapcsolódtak be a 2010-es rendezvénysorozatba.

23 Pécs megítélésének változása

24

25 Hipotézisünk annyiban cáfolatra került, hogy a legkedvezőbb érték (5 = sokkal kedvezőbb lett) valamivel ritkábban szerepel a pécsi válaszok között (16,1%) mint országosan (19,8%).

26 Pécs megítélésének változása Arra kérdésre, hogyan változott a médiában kialakított kép Pécsről, a pozitív vélemények voltak többségben. A válaszadók 71,5 %-a gondolkodott így. Ebben az esetben szintén az EKF programok aktív résztvevői adtak valamivel kedvezőbb értékeket. Médiával kapcsolatos hipotézisünk egyértelműen beigazolódott.

27 Pécs megítélésének változása

28

29 A rendezvénysorozat eredményei A növekvő idegenforgalmat, új kulturális intézmények létrejöttét, a város imázsának kedvező irányú változását, az infrastruktúra fejlődését, az emberek kultúrához való pozitívabb viszonyulását, Pécs nemzetközi értelemben vett regionális kulturális központtá fejlődését és általában a város élhetőbbé válását emelték ki a legtöbben. Hipotézisünk azért teljesült csak részben, mert a negatív következmények (növekvő eladósodás, korrupció térnyerése) a vártnál valamivel ritkábban fordultak elő a válaszok között.

30 A rendezvénysorozat eredményei 1 = sok turista érkezett látogatóba, 2 = megfelelő kulturális intézményekkel gazdagodott a város, 3 = javult a város hazai és nemzetközi megítélése, imázsa, 4 = fejlődött az infrastruktúra, 5 = emberek kultúrához való pozitívabb viszonya, 6 = nemzetközi értelemben is regionális kulturális központtá vált a város, 7 = élhetőbbé vált a város, 8 = nőtt a lokálpatriotizmus, 9 = fellendült a gazdasági élet, új munkahelyek jöttek létre, 10 = emelkedő jegyárak, 11 = nehezebbé vált a városon belüli közlekedés, 12 = növekedett a város eladósodottsága, 13 = további teret nyert a korrupció, 14 = rossz színben tűnt fel a város itthon és külföldön, 15 = semmilyen pozitív hatás sem következett be

31 Az EKF – Pécs 2010 programsorozat megítélése

32 A kapott válaszok megoszlása jól mutatja, hogy a válaszadók közel 82%-a pozitív tapasztalatként élte meg a programot. Az ötfokozatú skálán kapott eredmény (4,0) alátámasztja utolsó hipotézisünket.

33 Megválaszolatlan kérdések •Valódi kulturális városfejlesztés vagy törékeny és rövidtávú siker (az évek alatt felhalmozódó csalódottság miatti eleve alacsony elvárások)? •Kulturális terek helyszínváltozása. •Az EKF éven túli turisztikai hatásáról vagy inkább annak hiányáról árulkodnak a város 2011-es, 2012-es vendégforgalmi adatai.

34 Megválaszolatlan kérdések •Kodály Központ: 2012. január-július közötti időszakban megrendezett 71 eseményen összesen 36.746 látogató részvételét regisztrálták, ami időarányosan meghaladja az Európai Uniós pályázati elvárásban szereplő számokat (ez éves szinten 50.000 fizetővendég).

35 Megválaszolatlan kérdések •Zsolnay Kulturális Negyed: Az idei év első felében, pontosabban január és július között 964 eseménynek adott otthont a negyed, a valamivel több, mint 170.000 látogató közül pedig közel 140.000 számított fizetővendégnek (az Európai Uniós pályázati elvárásban szereplő éves fizetővendégszám pedig 150.000 fő, amit megközelít az első hét hónap adata).

36 Végső konklúzió helyett •Lehet-e egyértelmű sikerről vagy kudarcról beszélni? •Lehetett volna több mindent megvalósítani a pályázat eredeti eszmeiségéből? •Az előzetes várakozásoktól elmaradt-e a megvalósult programév, hiányérzetet hagyva ezzel szinte valamennyi érintettben? koltai.zoltan@feek.pte.hu


Letölteni ppt "Egy „határtalan város” korlátai – Változott-e az EKF Pécs 2010 program megítélése? dr. Koltai Zoltán, PTE FEEK GENERÁCIÓK DISKURZUSA A REGIONÁLIS TUDOMÁNYRÓL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések