Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TETT KUTATÁS 2007. NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TETT KUTATÁS 2007. NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC."— Előadás másolata:

1 TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

2 TETT KUTATÁS Minta:  2005: 1003 fő megkérdezése  2007: 808 fő megkérdezése  véletlen minta Adatfelvétel módja  személyes interjúk  standardizált kérdőív  háztartásonként egy fő megkérdezése Adatfelvétel időpontja  január  április Kutatási design

3 TETT KUTATÁS A minta megoszlása települések szerint Önkormányzati adatok!

4 TETT KUTATÁS Vélekedések a Paksi Atomerőmű biztonságosságát illetően Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy a rendelkezésére álló információk alapján mennyire ítéli biztonságosnak a Paksi Atomerőmű működését! Az „igen” válaszok gyakoriságai.egyáltalán nem biztonságos nagyon biztonságos 0 - NT

5 TETT KUTATÁS A Bátaapátiba tervezett nagyberuházással kapcsolatos ismeretek szintje, az informálódás forrásai Kérdés: Hallott Ön a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges tárolójának Bátaapátiba tervezett nagyberuházásról? Ön szerint a tároló megvalósításának mely fázisában tart jelenleg? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

6 TETT KUTATÁS A geológiai vizsgálatokkal kapcsolatos ismeretek Kérdés: Hallott Ön arról, hogy a térségben a felszíni geológiai kutatások befejeződtek.

7 TETT KUTATÁS A tervezett tároló megítélése a biztonságos működés szemszögéből Kérdés:Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy a rendelkezésére álló információk alapján mennyire lesz biztonságos a Bátaapátiban tervezett tároló! Az „igen” válaszok gyakoriságai. egyáltalán nem az teljes mértékben az 0 – NT

8 TETT KUTATÁS A megépülő létesítményhez kapcsolódó alapállás Kérdés: Ha megépül, tart Ön a tároló működésétől? 1. egyáltalán nem 2. kicsit 3. nagyon Az interjúalanyok több, mint fele egyáltalán nem tart a tervezett helyszínen működő tárolótól. Egyáltalán nem tart tőle

9 TETT KUTATÁS A tároló személyes elfogadottságának kérdésköre Kérdés: Ön mint magánember a helyszínt elfogadja 2. nincs elegendő információja, nem tud dönteni 3. kategorikusan visszautasítja •2005-ben 4 kategóriát alkalmaztunk: teljes mértékben elfogadja (29,2%), illetve megfelelő vizsgálati eredmények mellett fogadja el (30,9%). •A kettő összege: 60,1%.

10 TETT KUTATÁS Ismertségi kérdések Kérdés: A évi ügydöntő népszavazás A novemberi parlamenti döntés N=808 fő

11 TETT KUTATÁS A beruházásnak az adott települések fejlődésére gyakorolt hatása Kérdés: Ön szerint a település fejlődésére milyen hatással lesz a beruházás? Összességében a lakosság négyötöde vár fejlődést (638 fő, 79% vs. 170 fő, 21%).

12 TETT KUTATÁS A tároló létesítése kapcsán várható előnyök Kérdés: Ön szerint a falunak (városnak), mint településnek származnak előnyei a tárolóból? Önnek személy szerint, illetve családjának származhatnak előnyei a tároló létesítéséből? Település szinten Egyéni szinten

13 TETT KUTATÁS A tároló létesítése kapcsán várható hátrányok Kérdés: Ön szerint a falunak (városnak), mint településnek származhatnak hátrányai a tervezett tárolóból? Település szinten

14 TETT KUTATÁS A tájékozódás forrásai Kérdés:Ön honnan szerzett információkat a kutatással és a leendő tárolóval kapcsolatosan? (Interjúkészítő! Több válasz is elfogadható!) Megjegyzés: N=808 fő, egy-egy személy több forrást is megadhatott. * 2005-ben nem szerepelt az alternatívák között.

15 TETT KUTATÁS Hitelesnek tartott információforrások Az „igen” válaszok gyakoriságai. Kérdés:Ön milyen forrást tart hitelesnek a Bátaapátiban tervezett tárolóval kapcsolatban? Megjegyzés: N=808 fő, egy-egy személy több forrást is megadhatott. *2005-ben „megyei, helyi sajtót” ** 2005-ben „az RHK Kht. és a Bátatom Kft. szakembereit” ***e formában csak 2005-ben szerepelt kategória

16 TETT KUTATÁS A tárolóval kapcsolatos információ felelősének tartott személyek, szervezetek Megjegyzés: * 2005-ben „az RHK Kht. és a Bátatom Kft. szakembereit” Kérdés: Ön szerint kinek lenne elsősorban a feladata, hogy informálja a lakosságot a tárolóval kapcsolatos kérdésekben?

17 TETT KUTATÁS A tárolóval kapcsolatos információkat közvetítő csatornák preferáltsága Kérdés:Ön milyen formában várna információkat a tárolóval kapcsolatban?

18 TETT KUTATÁS A beruházás megkezdése előtt a lakóhely önkormányzata iránt támasztott elvárások kérdésköre Kérdés: Ön a beruházás megkezdése előtt milyen elvárásokat támaszt településének önkormányzatával kapcsolatban? (Interjúkészítő! Több válasz is elfogadható!)

19 TETT KUTATÁS A TETT ismertsége Kérdés: Hallott már Ön a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulásról, a TETT-ről?

20 TETT KUTATÁS A Térségi Krónikás ismertsége, olvasottsága Kérdés: Ismeri Ön a „Térségi krónikás”-t? Milyen gyakran olvassa a „Térségi krónikást”?

21 TETT KUTATÁS A TETT Híradó ismertsége, nézettsége Kérdés:

22 TETT KUTATÁS Ismertségek TETT-re kész Napok Bátaapáti Bemutató Terem Kérdés:

23 TETT KUTATÁS Összefoglaló A Paksi Atomerőmű biztonságosságát mindenütt jobbnak ítélik 2007-ben, mint 2005-ben. Minden településen a lakosság több mint 95%-a értesült a Bátaapátiban tervezett beruházásról. A tervezett tároló biztonságosságának megítélése javult. Jelentős mértékben nőtt a tároló személyes elfogadottsága. A beruházás megvalósulása esetén több mint 50%-al többen várják a település fejlődését mint nem. A település anyagi érdekeinek érvényre juttatása fontosabbá vált 2007-ben. Település szinten anyagi előnyökre, egyénileg pedig munkalehetőségre számít a lakosság. Ha kevesebben is, de továbbra is az egészségkárosító hatásra (sugárzás) számítanak az ott lakók. A tájékozódás forrásainak alapvetően a térségi médiumok tekinthetők. A térségi, helyi médiumokat tartják az emberek a leghitelesebbnek. A tárolóval kapcsolatos információ felelősének az önkormányzatokat tartják. A helyi sajtó, a helyi TV és a lakossági fórumok a leginkább preferált információs csatornák. A Térségi Krónikás ismertsége lényegileg nem változott, de javult az olvasottsága. Körülbelül azonos ismertség mellett, romlott a TETT Híradó nézettsége.


Letölteni ppt "TETT KUTATÁS 2007. NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC."

Hasonló előadás


Google Hirdetések