Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jó időbeosztás A jó időbeosztás olyan, mint a karmester munkája: sok hangszert vezényel egyszerre. A közös hangzás legyen jó!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jó időbeosztás A jó időbeosztás olyan, mint a karmester munkája: sok hangszert vezényel egyszerre. A közös hangzás legyen jó!"— Előadás másolata:

1 A jó időbeosztás A jó időbeosztás olyan, mint a karmester munkája: sok hangszert vezényel egyszerre. A közös hangzás legyen jó!

2 Melyik időpontban tudunk legaktívabban dolgozni? Ez emberenként változik. Pacsirta és bagoly típusok.

3 Az IDŐT nem tudjuk uralni, de a FELADATOKAT igen!

4 „Akár azt gondolod, hogy meg tudod csinálni-, akár azt, hogy nem: mindenképpen igazad van!” Azaz: a hozzáállás dönti el a sikerességet!

5 KRITIKUS KATEGÓRIÁK Hozzáállás Célok kitűzése Prioritások Analizálás Tervezés Ütemezés Megzavarások Értekezletek Papírmunka Munkamegosztás Halogatás  ? ? ? ? ? ? ? ? ?

6 Te melyik kategóriát tudod legjobban és legkevésbé uralni? Osztályozd magad az előző pontok alapján!

7 Hozzáállás A csüggedőnek mindig rossz napja van…, …a jókedvűnek pedig mindig ünnepe. Példabeszédek 15;15.

8 Egy rossz szokás megváltoztatásához legalább 3 hét kell!

9 A rossz szokás megtörése Ismerd fel a rossz szokást Határozd meg az új szokást Erősen kezd el a változást Soha ne térj le a megkezdett útról Kérj segítséget

10 Nemes dolog bizonyos dolgokat elkezdeni cselekedni… …de ugyanolyan nemes más dolgokat pedig nem megtenni. AZ ÉLET BÖLCSESSÉGE ABBAN ÁLL, HOGY ELHAGYJUK A LÉNYEGTELENEKET.

11 A belső dolgok változást idéznek elő, a külsők reagálásra, panaszra késztetnek

12  Vess el egy gondolatot, és egy cselekvést aratsz.  Vesd el a cselekvést, és egy szokást aratsz.  Vesd el a szokást, és egy jellemet aratsz.  Vesd el a jellemet, és meghatározod az életet.

13 Célkitűzések

14 CÉLKITŰZÉSEK Napi Heti Havi Évi

15 A CÉL legyen:  Pontos  Mérhető  Elérhető  Reális  Időben meghatározott

16 IDŐEGYENSÚLY Isten? Munka? Család? Egyéb? Mérlegeld a hasznot!

17 PRIORITÁSOK

18 HOGYAN HATÁROZZUK MEG A SORRENDET? Mit csinálok meg először ?  Amit szeretek  Amit tudok  Ami könnyű  Ami gyors  Amit már beütemeztem  Amit mások kérnek tőlem  Ami segít elérni a céljaimat  Aminek itt a határideje  Attól függ, ki kérte  Attól függ, mi lesz a következménye  A kérések beérkezésének sorrendjében

19 Nem az a fontos, amit csinálunk, hanem amit megcsináltunk.

20 SÜRGŐSSÜRGŐS IgenKRÍZIS SZOKVÁNYOS MUNKA Nem MEG KELL CSINÁLNI IDŐ- POCSÉKOLÁS IgenNem F O N T O S

21 Tanulj meg nemet mondani! Hogyan?  Hivatkozz az ütemtervedre!  Mondd meg a „nem” okát világosan!  Legyél becsületes, határozott!  Adj más lehetőségeket!  Önmagadnak is pontosítsd, hogy miért „nem”!  Ne érezd magad lekötelezve!

22 Tevékenységünk 80%-a 20 %-ban eredményes… Miközben 20% tevékenység hozza létre eredményeink 80%-át

23 Analizálás

24 Egyetlen problémát sem lehet megoldani addig, amíg pontosan meg nem határoztuk a problémát.

25 Feladatainkat 3 módon szemlélhetjük: 1.úgy gondolom, hogy ezt vagy azt cselekszem 2.mit kellene cselekednem 3.amit valójában megcselekszem

26 Tervezés

27 Ha elmulasztjuk a tervezést… …akkor egészen biztosan betervezzük a mulasztást

28 Tervezd meg a napodat, mielőtt elkezdenéd!

29 A tervezés 6 szempontja 1.várható eredmény 2.mit kell a célért tennem 3.minek van elsőbbsége 4.mennyi idő kell rá 5.ütemezés 6.a váratlan dolgok betervezése

30 Ütemezés

31 Tervezés: eldöntöm, hogy mit csinálok Ütemezés: átgondolom, hogy mikor csinálom

32 A tervezés egy szándék, az ütemezés egy odaszánás!

33 MEGZAVARÁSOK

34 „BENÉZŐ” VENDÉGEK KEZELÉSE Fontold meg a prioritásokat! Fogd rövidre a látogatásokat! A feladatra koncentrálj! Találkozz irodán kívül! Inkább te látogass! Ha jól felkészülsz, időt spórolsz Ne ülj szembe a nyitott ajtóval!

35 EGY „NYITOTT AJTÓ” MÓDSZER Akkor dolgozz, ha be tudod csukni az ajtót! Néha be kell csukni az ajtót ahhoz, hogy minőségi időd legyen.

36 A TELEFONÁLÁS ELLENŐRZÉSE Beszélj röviden! Használj időmérőt amikor telefonálsz! Tudd befejezni! Használj alternatívákat! (E-mail, SMS)

37 ÉRTEKEZLETEK

38 MEGBESZÉLÉSEK PROBLÉMÁI: –Nincs cél –Nem a megfelelő emberek vannak jelen –Félreérthető cél –Nincs ütemterv, napirend –Nem a napirendet követik –A résztvevők nincsenek felkészülve –Túl sok résztvevő –Késői kezdés, késői befejezés MEGOLDÁS: Határozott üléselnök

39 FIGYELMET IGÉNYLŐ, RÖVID ÜLÉSEK  Ebéd előtti találkozók  Reggeli közbeni megbeszélések  A résztvevők állva fogadása  Ne legyenek túl kényelmesek a székek  Állj fel, ha valaki belép!

40 PAPÍRMUNKA

41 A PAPÍRHALMOZÓDÁS OKAI: •Nem hozunk döntéseket az ügy érkezésekor •Nincs válogatási / szűrési rendszerünk

42 MIT CSINÁLJUNK A PAPÍROKKAL? •Dobjuk ki! •Továbbítsuk! •Foglalkozzunk vele! •Halogassuk az ügyet… 

43 AZ ÍRÁS PROBLÉMÁI •Perfekcionizmus •„Szószátyár” írás •Nincs terv •Nincs világos cél •Nem az olvasónak készült

44 „Ha több időm lenne, rövidebb levelet írnék…”

45 MUNKAMEGOSZTÁS

46 MIÉRT NEM OSZTJUK LE A FELADATOT? Megállapodás / szerződés hiánya Szabályok hiánya Oktatás hiánya Nem világos az instrukció Bizalom hiánya Önbizalom hiánya Félelem, hogy hibát követek el Tökéleteset szeretnénk Szeretnénk, ha szeretnének… Túlságosan szeretjük a munkát

47 A FELADATLEOSZTÁS SZINTJEI A leosztás előtt tisztázni kell, milyen szintű a feladat leosztása Függ a feladat nagyságától, az illető képességétől, tapasztalatától

48 NÖVEKVŐ SAJÁT FELELŐSSÉG 1.Megkapod a feladatot, de mindenben én döntök, 2.Javasolhatsz alternatívákat, de ezek közül én döntök, 3.Dönts, de várd meg a beleegyezésem, 4.Dönts, cselekedj, amíg azt nem mondom, hogy „nem”, 5.Dönts, cselekedj, jelentsd a végeredményt, 6.Dönts, cselekedj, csak akkor szólj, ha kell, 7.Dönts, cselekedj, visszajelzés nem szükséges.

49 MUNKACSOPORT TIPPEK  Példák  Megbeszélés  Ötletbörze

50 Halogatás

51 Miért halogatunk Miért halogatunk? Félelem a kudarctól Nem szeretjük a rendszerezettséget Konfliktus kerülése Döntésképtelenség Félelem a változástól Nem szeretjük a feladatot

52 A HALOGATÁS LEGYŐZÉSE  Be kell ismerni, nem magyarázkodni,  Mérlegeld a következményeket  A nagy feladatot oszd fel kisebbekre  Munkamegosztás / leosztás  Tűzz ki határidőket!


Letölteni ppt "A jó időbeosztás A jó időbeosztás olyan, mint a karmester munkája: sok hangszert vezényel egyszerre. A közös hangzás legyen jó!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések