Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése"— Előadás másolata:

1 Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése
„Vásott kölykök”? Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése

2 Elgondolkodtató 50 év…  A hét leggyakoribb iskolai szabályszegés a pedagógusok szerint 1940-ben és 1990-ben (USA felmérés) 1940 1990 1. Feleselés 1. Kábítószer-fogyasztás 2. Rágógumizás 2. Alkoholizálás 3. Zajongás 3. Terhesség 4. Futkározás a folyosón, a hallban 4. Öngyilkosság 5. A sorbaállás rendjének megbontása 5. Nemi erőszak 6. Öltözködési szabályok megsértése 6. Rablás 7. Szemetelés 7. Verekedés Toch–Gest–Guttman 1993, 30.

3 Nem maradt Amerikában -tényadatok
2009: 112 testi sértés (ORFK) + 8-10 tanárverés évente

4 A 3 eset- gyermek-gyermek agresszió típusai

5 Az egészséges rangsorképző agresszió - a „kiskakasok”
A rangsorképző agressziónál a fő motívum: legyőzni a másikat, „előrébb pozícionálni magamat” a csoportban. Néhány eleme valóban agresszív(nek tűnhet), de nem káros. Teendő: mindössze megkülönböztetni a valódi agressziótól, szélsőséges esetekben moderálni.

6 Az antiszociális agresszor
Szociálisan hátrányos helyzetű családból jön. Nincsenek eszközei, nem ismeri a konfliktusok megoldásának más módjait. Ha feszült helyzetbe kerül, akkor „ütni kell”. Rendszerint maga is (családi) abúzus áldozata. Mindig népszerűtlen, agresszivitása miatt mindig a perifériára kerül.

7 A közösséget pusztító agresszor
A hatalom érzésének vágya mellett a figyelem keresése és a dominancia a döntő motívum. Eszközei: csúfolás, elnyomás, megalázás vagy megfélemlítés szóban (lányoknál inkább pletyka, kiközösítés), fizikálisan vagy mindkét módon az iskolában és azon kívül, zsarolás, kifosztás. Rombolja, ellehetetleníti a közösséget, ő a pedagógus elleni erőszak jellemző tettese. 60 %-uk büntetett előéletűvé válik 24 éves korára

8 A pedagógus elleni erőszak
Okai, kezelése A 3 lábú szék egyensúlya, stabilitása Hisszük, hogy a tanári nevelés a szülői szeretethez hasonlóan a legmagasabb rendű személyes kapcsolat, amely egy életre kihat. (Márta néni) Ennek megfelelően szükség lenne a pedagógus elismertségének helyreállítására, védelmére. Önök mennyire érzik megbecsültnek a hivatásukat? Arányosak a jogaik, a megbecsültségük? Létezik-e mester-tanítvány tisztelet? Vagy valahol végleg elveszett a rendszerváltás környékén? A demokrácia tényleg ezt jelenti? „Ki kell érdemelni?”

9 A pedagógusi hivatás értéke
- Az iskola nem kabátmegőrző, és a pedagógus nem ruhatáros. Egyenrangú kapcsolat a szülőkkel, a közösséggel – lásd közösségi iskola szüleink idejében. Hogyan és mi állítható helyre belőle 2011-ben? (USA) A pedagógus értéke napjainkban - Hippokratészi eskü Közfeladatot ellátó személy – mint a mentős, a postás, stb. Van-e olyan fontos, mint a postás? Akkor érdemel-e ugyanúgy szakmai/jogi képzést, eszköztárat? Sir Arthur és a hering esete

10 Több mint megtorlás - gyógyítás
A resztoratív – „helyreállító” szemléletű eljárások jellemzői Az okozott kár és érzelmi sérülés helyreállítása az elsődleges célja, nem a puszta megtorlás. De nélkülözhetetlen a beismerés és a felelősség vállalása. Az érintett személyek és a közösség egyaránt közvetlenül részt vesznek benne. Megállapodás születik a jóvátétel tartalmáról, módjáról, menetéről.

11 Cél: a helyzet közös meggyógyítása
Az érintettek szükségleteiből indul ki (szabályalkotás, közösségi fórum létrehozása). A család és az intézmény (szakemberek, hatóságok), és az érintettek közös tervezése a problémák megoldására. Megérteni, mi a cselekmény súlya, milyen hatása van a sértett(ek)re, hogyan lehet jóvátenni, hogyan lehet a jövőben elkerülni, hogyan kaphat segítséget valamennyi érintett (beleértve az áldozatot és az elkövetőt is).

12 Elmélet – vagy működő program?
Célunk: a pedagógusi munka köré felállított teljes, professzionális támogatói rendszer kialakítása - valamennyi szereplő fokozottabb átvilágításával és megerősítésével, egy minden szereplőt érintő komoly program keretében: diákok: világos, határozott szabályok közös kimunkálása, motivációjuk, felelős bevonásuk az erőszakmentes környezet kialakításába. A program közös propagálása, ellenőrzése és fenntartása.

13 Elmélet – vagy működő program?
pedagógusi kollektíva: „külső szem” – szakembe-rek támogatásával közösen programot kialakítani az erőszakot kiszorító iskolai légkörre, szabály-rendszerre, azok folyamatos működtetésére, asszertiv kommunikációs technikák oktatása a szülőkkel való sikeresebb békés kommunikációban, tréning az agresszió hatékonyabb leszerelésére, jogi tájékoztatás, képzés a jogszerű elhárítás és erőszak-kezelés megismertetésére, a jövőbeni perek és kellemetlenségek megelőzésére.

14 Elmélet – vagy működő program?
család: jobb kommunikációs rendszer kialakítása, Problémák esetén olyan kommunikációs technikák alkalmazása, amelynek következtében a szülők is átérzik, hogy a probléma részesei, az érdemi megoldásokban kikerülhetetlen szerepük van. Pozitív bevonási technikák az iskola életébe, (pl. a családok bevonása közösségi akciókba), újszerű együttműködési felületek kialakítása.

15 Elmélet – vagy működő program?
közösség: a helyi civil közösség erőforrásainak, lehetőségeinek közös felkutatása és rendszerbe állítása. „Szélesítsük a védelmet” – alakítsunk közösségi mediációs fórumot a komolyabb esetek kezelésére, vonjuk be az elérhető ifjúságvédelmi és egyéb szakembereket, civileket, a lelkészt, stb., hogy az agresszorok és szüleik komolyabban érezzék tettük súlyát, amikor egy egész fórum elé kell állniuk. A védett, biztonságosabb környezet érdekében az iskola fokozottabb összekapcsolása a civil környezettel – pl. iskolai önkéntes rendszer.

16 Elmélet – vagy működő program?
fizikai környezet: az iskola „klímájának” felmérése, a környezet (kritikus csomópontok, közlekedők, játszóhelyek, világítás, stb.) egyszerű átalakítása, kreatív dekorációja a stresszt, agressziót fokozó tényezők csökkentésére. Elhanyagolt, rosszul kialakított intézményi állapotok között a statisztikák szerint mérhetően gyakoribb az erőszak is.

17 Építkezés – az erős ház alapjai
Mint láttuk, az agresszió rombolja a közösséget, a jó közösség építése viszont kiszorítja az agressziót. Egy értékvesztett, anómiás társadalomban élünk. De minden épület olyan szilárd, amilyen alapokra épül. ÖNÖK, és az Önök erős, értékes munkaközösségei lehetnek alapjai egy olyan iskolának, amely az erőszakkal és az értékvesztéssel szemben a helyi lakóközösségeik békés, értékes szigetei lehetnek, ahonnan kikerülhetnek a jövő értékesebb, tisztább szívű szakemberei és vezetői. Az a kérdés, hogy Önök - MI - hiszünk-e még benne? Ezt a hitet - és sok sikert, jó egészséget kívánok munkájukhoz, életükhöz!

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Bármilyen kérdésükre, megkeresésükre örömmel válaszolok.


Letölteni ppt "Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések