Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 2-4. St ép 108. • Telefon: 06-1 463-2526 • Telefax: 06-1 463-2547 •

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 2-4. St ép 108. • Telefon: 06-1 463-2526 • Telefax: 06-1 463-2547 •"— Előadás másolata:

1 Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 2-4. St ép 108. • Telefon: 06-1 463-2526 • Telefax: 06-1 463-2547 • Web: www.ittk.hu Pintér Róbert Egy távmunkás kutató a távmunkáról: az elmélettől a számokon át a gyakorlatig E-Önkormányzat, Távmunka és biztonsága szekció Budapest, Best Western Hotel Hungária, 2007. október 11.

2 Amiről szó lesz… I.Gyakorlat. II.Elmélet. III.Számok. IV.Konklúzió.

3 I.Gyakorlat. II.Elmélet. III.Számok. IV.Konklúzió.

4 A BME-ITTK mint távmunkahely  Egyetemi kutatóintézet, alapítvány, spin-off cégek.  1998 januárja óta távmunka-modellben működik.  Az OFA „legnagyobb” távmunkahelyeként indultunk.  Csoportos, hálózatos működésmód (staff, palesztra, ITOK, szakmai klub stb.)  Önmagunk megfigyelése, mint távmunkások.  Távmunka-kutatások az ezredfordulón.

5 Távmunka otthon – zavartalanul

6 Távmunka „mindenhol”

7 E-mail olvasás „segítséggel”

8 Személyes meglátások  Közel tíz év távlatából.  A távmunka előnyei:  Rugalmas időbeosztás.  Együttlét a családdal.  Munkahelyre utazás elkerülhető.  Árnyoldalak:  Munka mindenhol és mindenkor.  Távol a kollégáktól (akik szintén távmunkások).  Infrastruktúrát biztosítani kell.

9 I.Gyakorlat. II.Elmélet. III.Számok. IV.Konklúzió.

10 Átmenet az információs korszakba  A modern emberi együttélés egyik fontos alapja a munkamegosztás és az ehhez szükséges munkaszervezet.  Az emberek napi tevékenységének jelentős részét a munka teszi ki.  A munka jelenti a megélhetésünk alapját  A munka fontos az identitásuk meghatározásában.  A munkavégzés módjának hatása van a családszerkezetre (párkapcsolatokra), az iskolarendszerre, az egyéni munkakapcsolat- rendszerre, a gazdaság működésére.  Ezek a viszonyok az ipari társadalomban meghatározott viszonyrendszerben álltak (irodában-gyárban végzett munka kettőse).  A korábban kialakult alapviszony-rendszer a távmunka új lehetőségével teljesen felborulhat.

11 Néhány fontos változás  Munkahely és lakóhely újra egymásba csúszik.  Irodai munkák otthon és irodától független helyen is végezhetők, de bizonyos munkák nem.  Gyakorlati kihatások az emberi életvitelre (pl. napi életritmus).  Munkaidő és szabadidő éles kettéválasztása elveszik.  A péntek „elvasárnapiasodása”, a vasárnap „elpéntekesiesedése”.

12 Gátak  A távmunka alapú társadalom meglehet, hogy pusztán álom.  A komoly infrastruktúrához köthető tevékenységek nem végezhetők távmunkában.  De, ahol ez elméletileg lehetséges, ott is ellenállásba ütközhet.  A munkáltatók és munkavállalók nem biztos, hogy vállalják az átállásból fakadó változásokat.  A távmunkával csökkenhet a személyes kommunikáció és az ellenőrizhetőség mértéke.  Megszenvedik a társas, munkahelyi kapcsolatok.  A munkahelyi kapcsolatok meggyengülése kihathat a munkateljesítményre.  És a problémák felsorolása szinte korlátlanul folytatható. Nem árt a hurráoptimista szemléletmód helyett az óvatos realizmus.  Mert bár a technikai lehetőségek meglehet, hogy adottak, de a gazdasági, politikai, jogszabályi háttér és az emberi felkészülés-szándék nem minden esetben áll rendelkezésre.

13 I.Gyakorlat. II.Elmélet. III.Számok. IV.Konklúzió.

14 Ausztráliai esettanulmány Australia Telework Advisory Committee - Review of Telework (Sensis Insights Report Teleworking, 2005) http://www.dcita.gov.au/communications_for_consu mers/internet/telework/australian_telework_advi sory_committee/sensis_insights_report_telewor king

15 Ausztrália

16

17

18

19

20 I.Gyakorlat. II.Elmélet. III.Számok. IV.Konklúzió.

21 Konklúziók  Hurráoptimizmus helyett realizmus.  Óriási társadalmi kihatásai lehetnek, de számos akadály, gát létezik.  Politikai elköteleződés és jogszabályi környezet megteremtése elengedhetetlen.  A munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt támogatnia kell a távmunkavégzést.  Költségek és hasznok figyelembevétele az egyedi döntések előtt.  Hosszú távon kihat a családszerkezetre.  Hosszú távon kihat az iskolarendszerre (mire, milyen munkavégzésre tanít az iskola – rejtett tanterv).  További vizsgálatok szükségessége.  Milyen lesz a következő nemzedék (táv)munkása?

22 A következő generáció

23 Köszönöm a figyelmet! Pintér Róbert, BME-ITTK tudományos és stratégiai igazgató pinter.robert@ittk.hu http://www.ittk.hu BME – Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111, Budapest, Sztoczek u. 2-4 St. épület 108. Telefon: 1-463-2526 Fax: 1-463-2547


Letölteni ppt "Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 2-4. St ép 108. • Telefon: 06-1 463-2526 • Telefax: 06-1 463-2547 •"

Hasonló előadás


Google Hirdetések