Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OSZTRÁK-MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETVÉDELMI INFOLÁNC

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OSZTRÁK-MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETVÉDELMI INFOLÁNC"— Előadás másolata:

1 OSZTRÁK-MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETVÉDELMI INFOLÁNC
Észak-dunántúli Környezetvédelmi,Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Mayer Rezső vezető tanácsos

2 ADATLAP PROJEKT CÍME: OSZTRÁK-MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETVÉDELMI INFOLÁNC Ausztria-Magyarország Interreg III. A-Phare CBC Közös Programozási Dokumentum 5. prioritása szerint, a Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKPII), az EU.6. Környezetvédelmi Akcióprogram valamint az Aarhus-i szerződés alapelvei alapján készült projekt TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS SZÁMA: HU 2002/ KEDVEZMÉNYEZETT NEVE, CÍME: Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség Győr, Árpád u PROJEKT TERVEZETT FORRÁSAI: Phare támogatás Társfinanszírozás Saját hozzájárulás Partner hozzájárulás PROJEKT KEZDÉSE: PROJEKT BEFEJEZÉSE (ZÁRÓJELENTÉS KÉSZÍTÉSE):

3 PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ CÉL:
- információ szolgáltatása az Észak és Nyugat-dunántúli régió, valamint Ausztria hazánkkal határos területeinek környezeti állapotáról - a környezeti információhoz való hozzáférés elősegítése a lakosság, az intézmények, a különböző társadalmi szervezetek részére - az adatbázis lehetővé teszi, hogy az EURORÉGIÓ lakosai beleszólhassanak az őket érintő területfejlesztési döntésekbe - környezetállapot értékeléshez bemutatásához - kistérségi környezetvédelmi programok készítéséhez - területrendezési tervek elkészítéséhez - térinformatika: térképi lekérdezésére , ábrázolásra - a portál 4 nyelven működik (magyar, német, angol, szlovák)

4 INFOLINK PORTÁL FELÉPÍTÉSE I.
A környezetvédelmi adatbázis interneten történő elérhetősége: MENŰPONTOK Hírek: aktuális hírek a régió területéről folyamatosan frissítve, 3 havonta archívumba téve, 4 nyelven Adatbázis: környezet állapota: levegő, víz, föld természet állapota: élővilág, táj, helyi védett értékek önállóan kezelt hatótényezők: hulladék, zaj- és rezgés, környezetbiztonság település és az épített környezet állapota: települési környezet, emberi egészség, épített környezet

5 INFOLINK PORTÁL FELÉPÍTÉSE II.
Térképek: - 12 rétegcsoportot tartalmaz jelenleg a rendszer (bővíthető) Pl.: -vízminőség -levegőminőség -felszín alatti vizek -érzékenységi térképek -Nyugat-dunántúli régió -Burgenland, Alsó-Ausztria -Corine földborítás 2000 - térinformatikai háttér biztosítja a települések, mintavételi helyek, szennyezőforrások, üzemek stb. szerinti lekérdezést (víz, hulladék, levegő, zaj) - EOV koordináta szerinti helymeghatározást, távolságmérést - levegő imissziós konténerek adatai on-line megjelennek

6 INFOLINK PORTÁL FELÉPÍTÉSE III.
Fórum: - Bárki aki regisztrált és bejelentkezett a rendszerbe környezetvédelmi témában beszélgetést indíthat kérdéseket tehet fel Linkek - az Eurorégió legtöbb fontos környezetvédelmi szervezetének, a projekt résztvevőinek, támogatóinak linkjei megtalálhatóak az oldalon Rólunk - Itt egy rövid bemutatkozó leírás található az oldal készítőiről és magáról az INFOLINK portálról

7 A PROJEKT VÉGREHAJTÁSA
Megbízási szerződések megkötése az alvállalkozókkal és a szakértőkkel Közbeszerzési eljárások lefolytatása (informatikai, térinformatikai, PR feladatok, adatbeszerzés) Bemutatók, sajtótájékoztatók, képzések VÁTI szakmai továbbképzés - Sopron Új partnerszervezetek bevonása - Győr Sajtótájékoztató - Győr, Bécs, Szombathely, Zalaegerszeg INFOLÁNC programzáró nemzetközi prezentáció, sajtótájékoztató (Eisenstadt-Kismarton) INFOLÁNC portál tartalmilag április 30-án készült el INFOLÁNC projekt tartalmi és pénzügyi lezárása (ZÁRÓJELENTÉS KÉSZÍTÉSE):

8 PROJEKTEREDMÉNYEK 1.1 Távlati/Általános célok, hatások
1.2 A hatásmutatók leírása A hatásmutatók konkrét értékei A partnerség elve alapján olyan, fenntartható együttműködési hálózat közös kialakítása, amely elősegíti az - Ausztria-Magyarország Interreg IIIA – Phare CBC Közös Programozási Dokumentum, - a Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKPII), - az EU. 6. Környezetvédelmi Akcióprogramja, valamint - az Aarhusi szerződés alapelveinek a gyakorlatban való érvényesülését, - az információhoz való hozzáférést, - a döntéshozatalban való lakossági részvétel növekedését Projekt célja: Információs kampánnyal széles körben ismertté tenni a Nyugat-dunántúli régió környezeti állapotát bemutató internetes, térinformatikai hátterű rendszert, az Infoláncot; ezáltal élénkíteni a régió lakói és érdekképviseletei, hatóságai, önkormányzati társulásai közötti kommunikációt a környezetvédelmi és fejlesztési kérdésekkel, valamint a háromoldalú régión belüli források felosztásával kapcsolatban. Számszerűen kimutatható, aktív állampolgári részvétel a fejlesztésekkel kapcsolatos döntéshozatalban. Határon átnyúló környezeti adat-, információcsere Környezetkímélő döntések A rendszer ismertsége Az információs kampány előtt és a kampány lezárulta után az információkkal való ellátottság változása az érintett lakosság arányában Határon átnyúló együttműködések száma Szervezetek közötti együttműködések száma Létrejövő informális kapcsolatok száma Létrejövő rendszeres együttműködések résztvevői (pl. szervezet) száma Az oldal és társoldalak látogatottsága (infolink.hu, reflex.gyor.hu, naphalo.hu) 40%-al növekedett. A rendszer ismertsége nagymértékben növekedett a tartalomszolgáltatásban részt vevő egyetemek hallgató körében. A sajtótájékoztatók révén pedig az országos médiában, és a környezetvédelemmel foglakozó szervezetek körében bővült az oldalt ismerők aránya. A projekt sikeréből kiindulva Szlovák partnerekkel kapcsolatfelvétel, és hasonló léptékű adatcserében történő megegyezés, és párhuzamos pályázat benyújtás. Slovak environmental agency, Slovak hydrometeorological institute, Water research institute Határon átnyúló együttműködések: Tartományi szervezetek Alsó-Ausztriában és Burgerlandban Rendszeres együttműködések: Klimabuendnis, Österreichisch-Ungarisch-Slowakisches Grenzkommunalforum Umweltberatung

9 1.4 Az eredménymutatók leírása Az eredménymutatók konkrét értékei
1.3 Eredmények 1.4 Az eredménymutatók leírása Az eredménymutatók konkrét értékei Rendszer felhasználtságának fokozása Környezeti informáltságának javulása Környezeti információkhoz való hozzáférés biztosítása Környezettudatos magatartás kialakulása Regionális érdekcsoportok, hatóságok, önkormányzati társulások közötti együttműködések Új innovációs technológiák bevezetése a környezetvédelem érdekében Partnerszervezetek kapacitásának növelése Az információs kampány – publikációk (TV, rádió, írott sajtó, Internet) – száma (db) és időtartama (óra) Elért lakosság száma (fő) Az információs kampány által érintett vagy résztvevő lakosok száma (fő) Nyilvánosság számára hozzáférhető információ mennyisége, minősége Rendszer felhasználók száma (találatok) Harmonizált környezetvédelmi adatok Az oldal megnyitásától a látogatások száma: 66050 Az adatmennyiség magyar területről 2 év adatsoraival bővül, és ausztriai területről kiegészült.

10 1.5 Megvalósított outputok
Tervezett outputok 1.5 Megvalósított outputok Közvélemény kutatás 4 darab átlagosan 10 oldalas jelentés Tájékoztatási tevékenységek Infolánc szórólap 3000 példányszámban, Infolánc plakát 50 példányszámban Sajtótájékoztatók Öt helyszínen sajtótájékoztató tartása (Bécs, Kismarton-Eisenstadt, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely), 20 fő sajtóképviselő részvételével Adatok/információk harmonizálása, feldolgozása, fordítása Adatbázis rendszerfejlesztés A rendszerben található adatokat több formában nyerheti ki a felhasználó. Dokumentumok adattáblák, grafikonok, térképi rétegek. A partnerektől és adatszolgáltatóktól kapott adatokat 100%-ig feldolgoztuk és közérthető nyelven elérhetővé tettük. Az alaprendszer szövegeinek angol, német, fordítása 100%-os, Szlovák nyelven 80%-os. A környezetvédelmi adatbázis, és térképi adattartalom minden a rendszerben használt nyelven rendelkezésre áll. A dokumentumok a publikáló személy/szervezet nyelvén elérhetőek. Harmonizált, naprakész környezetvédelmi információk közzététele az InfoLánc több nyelvű portálon Automatizált adattovábbító és feldolgozó rendszerek, és a partnerekkel megkötött megállapodások segítségével, a dokumentum tartalom 5 társoldalból, környezetvédelmi adatbázis tartalma (levegőszennyezettség, vízállás) szinte azonnal frissül.

11 A PROJEKT FENNTARTHATÓSÁGA ÉS JÖVŐKÉPE
5 évre vállalt működtetési időn túl is biztosítottnak látszik a portál működése - pozitív visszajelzések állampolgároktól, civil szervezetektől, tervezőktől - hatósági feladatokat is lényegesen megkönnyíti (adatszolgáltatás) 2007. évben felügyelőségünk tervezi a projekt kiterjesztését a Szlovák határrégióra, már fel is vette a kapcsolatot a szomszédos ország illetékeseivel Az adatok folyamatos frissítésével és a portál további fejlesztésével elérhető a honlap látogatottságának folyamatos növelése. A működtetőnek továbbra is széles körben ismertetni, népszerűsíteni kell az oldalt és biztosítani a zavartalan működését. Az INFOLÁNC jövőjének biztosításának érdekében, a programban résztvevő partnerek együttműködési megállapodásokat írtak alá az adatszolgáltató szervezetekkel, amelyekben definiálták a szerepüket és feladataikat a portál fejlesztésében és karbantartásában. Az InfoLánc különböző moduljai skálázhatóak, könnyedén módosíthatóak, és bővíthetőek.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "OSZTRÁK-MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETVÉDELMI INFOLÁNC"

Hasonló előadás


Google Hirdetések