Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kockázatkezelés és a hatékony biztosítási portfolió kialakításának szükségessége az egészségügyi intézményekben XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kockázatkezelés és a hatékony biztosítási portfolió kialakításának szükségessége az egészségügyi intézményekben XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok."— Előadás másolata:

1 A kockázatkezelés és a hatékony biztosítási portfolió kialakításának szükségessége az egészségügyi intézményekben XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok 2011. október 5-7. ERIX Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Dobrovics Péter vezető alkusz dpeter@erix.hu

2 Az előadás témái  Szakmai felelősségbiztosítás  Vagyonbiztosítás  Közbeszerzés

3 Szakmai felelősségbiztosítás A jelenlegi rendszerben:  11 éve változatlan a fedezeti tartalom  3-4 éve a kár – díj egyensúlyban van  kártérítési limitek változatlanok (5 illetve 10 MFt/kár)  nem működik a tényleges kárfedezet megteremtésére  a veszélyközösség kicsi, a kár darabszám nagy  a megtartott károk aránya (limit feletti kifizetések) magas  nem beszélhetünk biztosítással történő kockázatkezelésről  a jogi segítségnyújtás az egyetlen igazi szolgáltatás  NINCS ÉRTÉKELHETŐ ADATBÁZIS!

4 Szakmai felelősségbiztosítás Lehet másképpen?  a működést fenyegető valódi kockázat a nagy károkban van  kockázatkezelés két lábon: állami és magánbiztosítói fedezet o A jelenleg biztosított stabil kársávban – állami fedezet o A komoly terhet jelentő kársávban – magánbiztosítói fedezet Hol van a határ?  nincsenek használható statisztikák (sem intézményi, sem biztosítói)  függ: intézményi formától, eü. szolgáltatás tartalmától, betegszámtól, kárgyakoriságtól, stb.

5 Szakmai felelősségbiztosítás Hogyan léphetünk tovább?  adatszolgáltatással – teljes körű intézményi adatbázis  együttműködéssel – intézmények egymással – minisztériummal – biztosítókkal  a rendszer egységesítésével – a fedezetek homogenizálásával – arányos önrészekkel  partner biztosítókkal

6 Szakmai felelősségbiztosítás  Adatbázis minimális tartalma – Adatszolgáltatató intézmény adatai  működési költség  átlagos betegszám  fenntartó  szolgáltatás keresztmetszete (szakágazatok, alkalmazottak, osztályonkénti ágyszám) – A kockázattal kapcsolatos adatok  különböző kársávokban a kárgyakoriság  legnagyobb bejelentett kár  legnagyobb megítélt kár  átlagos kárérték

7 Szakmai felelősségbiztosítás

8

9 perek száma 2009-ben 450 ügy 109-ből nem 0 58 intézmény 2009-ben indult perek száma161 ügy 109-ből nem 0 44 intézmény 2009-ben lezárt, jogalap megállt62 ügy 109-ből nem 0 29 intézmény 2009-ben lezárt, jogalap elutasítva67 db 109-ből nem 0 27 intézmény

10 Szakmai felelősségbiztosítás A kialakítandó fedezet NEM a jelenlegi szerződésekre és azok limitjére épülne közvetlenül, hanem egy jóval magasabb kársávban jelentene védelmet.

11 Vagyonbiztosítás  Az intézmények egy része nem rendelkezik vagyonbiztosítással  A tulajdonos (önkormányzat) vagyonbiztosítási csomagjában korlátozott fedezet áll rendelkezésre  Néhány esetben van saját vagyonbiztosítási szerződés Miért mostohagyermek a vagyonbiztosítás?

12 Vagyonbiztosítás  „Nincs rá pénzügyi fedezet …”  „A tulajdonos dolga, kötelessége …”  „Az intézménynek működnie kell, úgyis helyreállítják, pótolják …”  „Drága a biztosítás, a biztosító úgy sem fizet …”

13 Vagyonbiztosítás  Ezzel szemben a tapasztalat az, hogy az optimális ár-érték arány alapján létrehozott vagyonbiztosítási fedezet komoly segítséget jelent a gazdálkodásban, a kockázatkezelésben.  A vagyonbiztosítás lehet teljes körű és lehet csak az intézmény gyakorlatában kockázatosabbnak ítélt vagyoncsoportokra szóló fedezet.

14 Vagyonbiztosítás  A szükséges biztosítási fedezet fedezet függ: o az intézmény saját kárviselő képességétől o a meglévő kockázatkezelő rendszertől o a kártapasztalattól o költségviselő képességtől o egyéb, a kockázatanalízis során azonosított körülményektől

15 Vagyonbiztosítás  A megfelelő szakmai felkészültségű és piaci tapasztalattal rendelkező független alkusz feladatai lehetnek: o működési kockázat felmérése o belső kockázatkezelő rendszer – ezen belül a biztosítási portfolió - megtervezése, kialakítása, kezelése o korrekt kárrendezés elősegítése

16 Közbeszerzés  Az állami és önkormányzati egészségügyi intézmények a Kbt. hatálya alá tartoznak.  A biztosítási szerződések vonatkozásában legtöbb esetben akkor sem indítanak közbeszerzési eljárást, ha a beszerzés egybeszámított értéke azt indokolná. MIÉRT?

17 Közbeszerzés  Túl feszes keretek közé szorítja a Kbt. az ajánlatkérést, a versenyt?  Az egybeszámítási szabályok nem pontos értelmezése miatt?  A Kbt. alapján nehézkes a biztosítási szerződések beszerzése?  Nyílt, vagy tárgyalásos legyen?  Eredményesebb az egyszerű piaci versenyeztetés?  Nincs megfelelő szakember a lebonyolításhoz?

18 Közbeszerzés  A szigorú szabályok éppen segítik az eredményességet  Valamennyi biztosítási szerződés díja egybeszámítandó  Csak időigényesebb, de szinte mindig eredményesebb  A beszerzés tárgya miatt: tárgyalásos  Tapasztalatunk szerint a közbeszerzés az eredményesebb  A felkészült és gyakorlattal rendelkező alkusz ezen a területen is hatékony segítséget jelent

19 Összegzés  Szakmai felelősségbiztosítás Érdemesnek látjuk értékelni és megújítani a szakmai felelősségbiztosítás hosszú ideje változatlan, sok tekintetben elavult rendszerét. Fontosnak tartjuk a felelősségbiztosításhoz kapcsolódó, az egészségügyi ellátórendszerre vonatkozó naprakész adatbázis összeállítását, karbantartását, mely alapja lehet az egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás átstrukturálásának, a szolgáltatás és az ár optimális egyensúlyának kialakításának.  Vagyonbiztosítás A piaci szektorban szokásos és bevált kockázatkezelő rendszerek – ezen belül a hatékony biztosítási portfolió – kialakítását feltétlenül szükségesnek látjuk az egészségügyi ellátórendszerben is. A gazdaságosan működtethető biztosítási rendszerek kialakításában a független biztosítási alkuszi tevékenység meghatározó lehet.  Közbeszerzés A közbeszerzés nem csak kötelezettség, de hozzáértő kezekben komoly lehetőség a kockázatkezelés területén.

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket Dobrovics Péter vezető biztosítási alkusz mob: +36 20 983 27 38 e-mail: dpeter@erix.hudpeter@erix.hu www.erix.hu


Letölteni ppt "A kockázatkezelés és a hatékony biztosítási portfolió kialakításának szükségessége az egészségügyi intézményekben XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések