Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottságról Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megyei igazgató megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottságról Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megyei igazgató megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke."— Előadás másolata:

1 Tájékoztató a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottságról Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megyei igazgató megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke

2 Elfogadásra került a bizottság működését segítő ügyrend és a feladatokat meghatározó munkaterv. A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság alakuló ülését 2013. január 29-én tartotta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A megyei igazgató a testület elnökeként ismertette a bizottság működését, legfőbb feladatait.

3 A megyei bizottság megalakítását az tette szükségessé, hogy tűzesetek következtében országosan évente több mint százan halnak meg és hozzávetőlegesen ezren sérülnek meg, továbbá a lakó- és egyéb ingatlanokban pedig évente nagyságrendileg tízmilliárdos kár keletkezik. A lakosság életének és anyagi javai védelmének fokozása mellett fontos, hogy az állami javak, vagyontárgyak tűzvédelmére is figyelmet fordítsunk, legyen szó ipari létesítményekről, irodaépületekről, vagy pedig közlekedési eszközökről.

4 A tűzmegelőzési feladatok segítésére létrehozott tanácsadó, javaslattevő és kommunikációt folytató szervezet, amely koordinálja és segíti a tűzmegelőzéssel és a káreseménnyel összefüggő feladatokat. A széleskörű tájékoztatásra elsődlegesen a szezonális feladatok terén van szükség.

5 A tűzmegelőzési bizottság társelnöki tisztségét Vantara Gyula, Békéscsaba megyei jogú város polgármestere, Stirling Miklós, a MOL Nyrt. katasztrófavédelmi szakértője, valamint Tar Ferenc, az E.ON Földgáz Storage Zrt. felelős műszaki vezetője tölti be.

6 az erdészeti hatóság, a főbb közüzemi szolgáltatók, a tűzoltó szövetség, a polgárőrség, a megyei napilap, valamint a pirotechnikai termékeket forgalmazó társaság is szerepet vállal. A szakmai tanácsadó testület munkájában a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a megyei önkormányzat, a mentőszolgálat, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság, az építésügyi hivatal,

7  Riportok, stúdióbeszélgetések, figyelemfelhívások helyi médiákban,  Megyei közintézmények kaptak CO-mérőt,  Az orosházi „Kéklámpás napon” is képviselte magát a megyei tűzmegelőzési bizottság,  Iskolai látogatás - a megelőzés fontosságát hirdetjük,  Közbiztonsági nyílt nap.

8 A széleskörű tájékoztatásra elsődlegesen a szezonális feladatok terén van szükség. Nagy hangsúlyt fektettünk a szénmonoxid- mérgezés, a terület tüzek megelőzése, a betakarítási munkálatok, a szabadtéri rendezvények, a gázvezeték sérülések, veszélyeire történő figyelmeztetés, valamint a nevelési, oktatási intézmények tűzvédelmi, megelőzési tevékenységének támogatása.

9

10 Az érzékelőket az érintett intézmények vezetőinek Erdős Norbert kormánymegbízott és Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes adta át a békési Dr. Hepp Ferenc általános iskolában április 12-én, a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tagjai, a tankerületi igazgatók és a járási hivatalvezetők jelenlétében.

11 Az átadott készülékek a kritikus szint feletti gázkoncentrációra hangjelzéssel hívják fel a figyelmet, alkalmazásuk hatékony, olcsó, és ami a legfontosabb: életet menthetnek. Az átadott érzékelők már 50 ppm szén-monoxid-szint alatt 60-90 percen belül, 100 ppm-nél 10-40 percen belül, 300-as szintnél pedig három percen belül riasztanak 85 decibeles hangerővel.

12 A helyszínen az érdeklődő kiskorú gyermekek kifestőkön keresztül ismerkedtek a tűzmegelőzéssel, míg a nagykorúak tesztlapok kitöltésével versenyeztek. A bátrabbak szimulációs füstsátorban próbálhatták ki a tűzoltók munkáját Orosházán augusztus 30-án megrendezett „Kéklámpás napon” a területi tűzmegelőzési bizottság propaganda, felvilágosító munkát végzett.

13 Ismeretterjesztő, figyelemfelhívó előadást tartottunk az eleki Román Általános Iskolában. Az intézmény növendékei néhány óra alatt hasznos tűzvédelmi információkat sajátíthattak el, a levetített ábrák segítségével megismerhették a katasztrófavédelem szervezetének rendszerét. A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke a többi között a szándékosan megtévesztő jelzések következményeire, valamint a szabadtéri tűzesetek megelőzésére is felhívta a figyelmet. A közelgő fűtési szezon kapcsán már a szén-monoxid- mérgezések veszélyeiről is szót ejtett.

14 Fontos, hogy a gyerekek ismerjék a helyes magatartási formákat, valamint egy esetleges veszélyhelyzetben is tudják, mit kell cselekedniük, ezért vesz részt a bizottság folyamatosan gyermek rendezvényeken

15  Kéménytűz és szén-monoxid szivárgással kapcsolatos káresemények megelőzésének lakossági fóruma azon kritikus településeken, ahol az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a kémények használatát veszélyeztetés miatt magas számban megtiltotta.  Ünnepi veszélyekre történő figyelemfelhívás. Karácsonyi és szilveszteri év végi pirotechnikai termékek felhasználásának veszélyeire történő figyelem felhívások.

16 Elmondható, hogy a pozitív eredmények felmutatása nem rövidtávú folyamat, de kijelenthető a bizottság által végzett propaganda tevékenység már 2013-ban eredményesnek nevezhető. A megyében csökkentek a szabadtéri terület tüzek száma, nem történt halállal járó szén-monoxid szivárgás, csökkentek a kéménnyel szorosan összefüggő tűzesetek, nem volt sérüléssel járó szabadtéri rendezvény, tehát a bizottság a megye szolgálatában működik és folyamatosan javítja a megyében élők biztonságát.

17 Forgatókönyvíró és Főszereplő : Tóth Tibor tű. ezredes Szereplők: a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság az Elnökség és a Koordinációs Testület

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tájékoztató a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottságról Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megyei igazgató megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke."

Hasonló előadás


Google Hirdetések