Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ERSO-MUKSZ Bíróképzés Kovács Judit

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ERSO-MUKSZ Bíróképzés Kovács Judit"— Előadás másolata:

1 ERSO-MUKSZ Bíróképzés Kovács Judit ugrokotel@gmail
ERSO-MUKSZ Bíróképzés Kovács Judit ERSO Bíróképző – MUKSZ Főtitkár

2 Egyes és DD kötél Szabadon választott Főbíró feladata
Egyes és DD kötél Szabadon választott Főbíró feladata Versenyzők szólítása, időmérés (időhibák feljegyzése), versenytér elhagyása, kis és nagy hibák számolása és rögzítése Nehézségi fok bírók Az össz. pontszám 50 %-a 5 bíró látja el a feladatot (minimum 3) Kreativitás bírók Az össz. pontszám 50 %-a 5 bíró lája el a feladatot (minimum 3) – hibák számolása!

3 Nehézségi fok egyes kötél

4 Nehézségi fok részei, szintek és kivételek
A nehézségi foknak 5 szintje van Az 5. szint a legnehezebb A nehézségi fokot 5 részre bonjuk Keresztek Többszörös áthajtások – dupla, tripla, négyes, stb…áthajtások Elengedések – a kötél fogójának elengedése Erő elemek – a test egy speciális pozíciója Akrobatika

5 Nehézségi fok maximális pontjai - szintenként
2-es szintű elemek – max. 10 pont 2-es szintű elemek 1 pontot érnek. 3-as szintű elemek – max. 20 pont 3-as szintű elemek 1,6 pontot érnek. 4-es szintű elemek – max. 30 pont 4-es szintű elemek 2,3 pontot érnek. 5-s szintű elemek – nincs maximum Minden 5-s szintű elem 3,5 pontot ér. Páros és Formációnál 4 pontot ér. 10 elemet kell bemutatni a max. ponthoz. 13 elemet kell bemutatni a max. ponthoz. 13 elemet kell bemutatni a max. ponthoz. Korlátlan mennyiségű elemet lehet bemutatni.

6 Nehézségi Fok 2-es szint
Keresztek Minden kereszt, ami nem kombinációban /a keresztek (elemek)között nincsen sima/ van 2-es szintű (Kivétel a sima kereszt(magam előtt a két kéz egymáson), az 1-es szintű elem) Többszörös áthajtások Dupla áthajtás sima kereszttel Dupla áthajtás 2-es szintű elembe érkezve Tripla áthajtás (tripla áthajtás sima keresztel) Elengedések Egyszerű elengedések (egyszerű elengedés az, amikor egy fogót elengedünk, majd megfogjuk.) Erő elemek Egy egyszerű erő elemet befejezni (korbett, fekvőtámasz áthúzás simával) Akrobatika Egyszerű torna elemek (cigánykerék, bukfenc)

7 Nehézségi fok 3-as szint
Keresztek *Hátrafelé hajtással a hát/térd mögött végrehajtott keresztek *T-keresztek, kemencéből való kiugrás *Kereszt-kereszt kombináció – különböző 2-es szintű keresztek egymás utáni végrehajtása (közben nincsen sima), értéke … Többszörös áthajtások Dupla befejezett 2-es szintű kereszttel (*TS, toad, AS, TS, CL) Dupla áthajtás 3-a szintű elembe érkezve Tripla áthajtás sima kereszttel Négyes áthajtás kereszt nélkül Elengedések Két fogót kap el a versenyző Elkap legalább egy fogót elkap, amely megtett egy egész fordulatot A versenyző egy fogót kap el, speciális pozícióban Erőelemek Egy nehéz erőelemet fejez be a versenyző simával. (egy kezes korbett, egy kezes fekvőtámasz) 2-es szintű elemmel fejezi be az egyszerű erő elemet. Akrobatika Kézen átfordulás, flick, rundel, illetve bármi, amihez kéztámasz szükséges

8 Nehézségi fok 4-es szint
Keresztek Ugyanazon 2-es szintű keresztes elemek kézcserével kereszt-kereszt kombinációja – pontozásnál ez 2-4-ként van leírva. Különböző 3-as szintű elemek kereszt-kereszt kombinációja, értéke Többszörös áthajtások Triplák 2-es szintű befejezett elemekkel – TJ, jammies, triple TS. Négyes áthajtás sima kereszttel Elől-hátul tripla kereszttel (360 fokos hossztengely körüli forgás a levegőben, ahol hátrafelé is áthúzzuk a kötelet amíg a levegőben vagyunk és keresztbe érkezünk, vagy kereszttel húzzuk át a kötelet hátrafelé) Elengedések A kötél megtesz egy egész fordulatot és még leérkezés előtt a versenyző áthúzza a kötelet a talpa alatt. Két fogót kap el a versenyző, amely megtett egy egész fordulatot Erőelemek Egy 2-es szintű elemből végrehajtott erőelem (ez lehet dupla, vagy kereszt) Nehéz erőelemet 2-es szintű elemmel befejezni. Erő elemből egy másik erő elembe – fekvőtámasz-fekvőtámasz (közben átmegy legalább egyszer a kötél), páros lábról korbett *Korbett illetve fekvőtámasz hátrafelé hajtással való befejezése Akrobatika Bármilyen szaltó, ahol legalább egyszer, vagy kétszer (simával) átmegy a kötél.

9 Nehézségi fok 5-s szint Keresztek
*Ugyanaz a 3-as szintű kereszt (hátrafelé a hát/térd mögött)kereszt- kereszt kombinációban– bíróként 3-5-ként jelöljük Többszörös áthajtások Négyes áthajtás 2-es szintű befejezett elemekkel Ugyanaz a 2es elem kereszt-kereszt kombinációval duplával végrehajtva Tripla áthajtás befejezett 3-as szintű hát mögött végrehajtott kereszttel Befejezett t-kereszt tripla, t-keresztből való kiugrás duplával, négyes áthajtás t-keresztbe érkezve Elengedések Speciális pozícióban kapja el a kötelet! Erőelemek 3-as szintű elemből végrehajtott erőelem (ez lehet tripla vagy kereszt) 2-es szintű elemből egy nehéz erőelembe való érkezés. *Hátrafelé áthajtott fekvőtámasz-fekvőtámasz. Térd mögötti keresztből, vagy egyik kéz térd mögött a másik hát mögötti keresztből korbettbe! Torna Bármilyen szaltó legalább sima triplával, 2-es szintű, vagy ennél nehezebb elemmel végrehajtva (leérkezés előtt).

10 Összefoglalás Néhány dolog, amit pontozáskor figyelembe kell venni:
Elemeket csak, akkor pontozunk újra, ha különböző kombinációban vannak, vagy ha a kombinációhoz képes legközelebb különálló elemként mutatják be őket. Hátrafelé majd előre (vagy fordítva) elemeket újra számolunk. Azonos elemeket amelyeket a test mindkét oldalán végre lehet hajtani nem számolunk újra. (Példa: ír kereszt dupla balra, majd jobbra, a jobbra végrehajtott elemet már nem számoljuk)

11 Duplakötél nehézségi fok

12 Nehézségi fok részek, szintek és kivételek
A duplakötél nehézségi foknál 5 szint van. Az 5-s szint a legnehezebb. A teljes kép: A bíróknak minden egyes részt egyben kell figyelni, ami azt jelenti, hogy figyelni kell, hogy mit csinálnak bent az ugrálók és ezalatt mit csinálnak a hajtók!

13 Duplakötél nehézségi fok ugrálók
2-es szintű elemek Elkezdeni egy erő elemet Befejezni egy erő elemet *Bakugrás Akrobatika Rundel Bukfenc

14 Duplakötél nehézségi fok Ugrálók
3-as szintű elemek Egyik erő elemből a másik erő elembe való váltás Akrobatika Kézen átfordulás Flick Tarkóbillenés *Segítséggel végrehajtott szaltók (az egyik ugráló emeli a másikat).

15 Duplakötél Nehézségi Fok Ugrálók
4-es szintű elemek Akrobatika Előre vagy hátra, vagy bármilyen szaltó. *A segítséggel végrehajtott szaltók egy szinttel kevesebbet érnek.(3-as szint)

16 Duplakötél nehézségi fok Ugrálók-kiegészítés
Plusz szinteket lehet szerezni, ha az ugrálók kölcsönhatásban vannak egymással. „Fizikai kölcsönhatás”, ahol a kötelekben ugrálók teste egymáshoz ér (fontos, hogy nem segítség céljából). Mindkét ugrálónak legalább 2-es szintű (vagy annál nehezebb) elemet kell bemutatnia, miközben a testük találkozik, pl. fekvőtámasz - egymás vállára támaszkodva. Kölcsönhatás, úgy, hogy nem érnek egymáshoz, mint pl. a subway (kukacos alma), ahol egyik a másik alatt megy át, pl. fekvőtámasszal, spárgával.

17 Duplakötél nehézségi fok „táncos”részek, „lent-fent”,gyorsrész
Amikor a táncos, más néven gyorsrészeket, lent-fent hajtásokat hajtanak végre duplakötélben, ez akár 5-s szintű elem is lehet. 5-s szint: Az ugrálók nagyon gyorsan hajtják végre a gyorsrészt, közben mind mozognak, a hajtók is csináljak a lábmunkát, valamint kezük limitált pozícióban(legalább kereszt) van. Ha az 5-szint definíciójából egy rész hiányzik(gyorsaság, ugrálók mozognak, hajtók mozognak, hajtók is csinálják a gyorsrészt, a hajtók keze limitált), akkor a nehézségi fok szintje 1-el csökken, ha kettő hiányzik, akkor kettővel és így tovább. *Ahhoz, hogy gyorsrésznek lehessen nevezni ezt a részt, legalább 8 ütemet kell teljesíteni.

18 Duplakötél nehézségi fok - Hajtók
A különböző szintek Az kötélben bemutatott elemhez adj 1 szintet, ha: A hajtók duplát hajtanak A hajtó átugorja a kötelet Az ugráló átugrik egy kötelet, amely limitálva van egy hajtónál. Adj hozzá 2 szintet, ha: A hajtók triplát vagy négyest(ennél nehezebb) hajtanak. Az ugráló átugrik egy kötelet, amely két hajtónál van limitálva(ugyanaz a kötél) A hajtó átugorja a kötelet ami limitálva van. Adj hozzá 3 szintet, ha: A hajtó átugorja a kötelet, ami két kéznél van limitálva – pl. a kínai hajtás kereszttel. *Csak az első hajtás számít, amit limitálva, vagy extra szintet kapva hajtottak végre, ha a hajtók ugyanúgy hajtanak tovább az már nem extra szinttel számít.

19 Kreativitás

20 Kreativitás bírók Figyelni kell…
Egyes kötél Zene – 20 pont Mozgás – 10 pont Elemek végrehajtása és kivitelezése – 20 pont Látványos és egyedi elemek – 10 pont Átfogó benyomás – 10 pont Elemek kötés – 30 pont Duplakötél Elemek kötése – 20 pont! *Kölcsönhatás – 10 pont!

21 Kreativitás Zene Zene használat
A gyakorlatot zenére kell végrehajtani, a bírók azt figyelik és pontozzák, hogy a versenyző mozgása mennyire van szinkronban a zene ritmusával. Ütem használat Az ütem, vagy „kiállás” a zene egy erőteljes részére bemutatott elem, vagy mozdulat, amely egyértelműen arra a helyre lett kitalálva. Javalat: Mint bíró használd a papírt jegyzetelésre, és minden alkalommal, amikor ütem használatot látsz írj egy „M” betűt. Kövesd a zene ütemét (kézzel, lábbal ütni a ritmust), és amikor a versenyző nincs szinkronban a zenével írj egy „-”vagy „M-” jelet, hogy a végén a zene használatot nagyobb biztonsággal tudd összegezni!

22 Kreativitás Mozgás Gyakorlat közbeni mozgás: A versenyzők folyamatosan mozognak a gyakorlat közben. Helykihasználás: A versenyzők mennyire járják be a pályát. Javaslat: Használd a papírodat jegyzetelésre. Ha gyakorlat közben nem mozgnak a versenyzők írj egy „/” jelet, hogy a végén könnyebben tudd összegezni a gyakorlat közbeni mozgást. Rajzolj egy „térképet, ahol jelölöd, hogy a versenyzők a pálya mely pontjait járták be.

23 Elemek végrehajtása és kivitelezése
Kreativitás Elemek végrehajtása és kivitelezése Elemek végrehajtása: A versenyzőknek minden elemet tökéletesen kell bemutatni, figyeld, hogy mennyire pontos és precíz az elem végrehajtása. Kivitelezés: A versenyzőknek a gyakorlat és elemek végrehajtása közbeni testtartását figyeld! Mennyire van nyújtva a lába, egyenes-e a háta, szép-e a testtartása! Javaslat: Használd a papírodat jegyzetelésre. Amikor egy elemet nem megfelelően mutat be a versenyző írj egy „E” betűt, ahány „E” betűt írtál annyit kell levonni a maximum 10 pontból. Amikor a versenyző testtartása nem megfelelő írj egy „F” betűt, majd ahányszor leírtad azt a számot vond ki a maximum 10 pontból.

24 Látványos és egyedi elemek
Kreativitás Látványos és egyedi elemek Látványos elemek: Olyan elem, amely minden 5. gyakorlatban látsz. Szaltók, nehéz erőelemek, nehéz elengedések, stb… Egyedi elemek: Olyan elem, amelyet nem látsz minden nap, amely a versenyző egyéniségét tükrözi. Bármely elem lehet egyedi. Táncos részek, gyorsrészek, érdekes kötélelengedések, ritkán látott triplák, stb… Fontos: Egy elem lehet egyben látványos és egyedi is!!! Javaslat: Használd a papírt jegyzetelésre. Mindig amikor egy látványos elemet látsz, írj egy „S” betűt. Mindig amikor egy egyedi elemet látsz írj egy „I” betűt. Ha úgy értékeled, hogy egy elem látványos és egyedi is akkor használd a kettőt együtt „SI”. Fontos: Ha úgy értékeled, hogy egy elem több mint látványos volt, hiszen annyira szépen annyira ritkán látsz ilyet, vagy annyira szépen hajtotta végre a versenyző, akkor adhatsz, több jelölést is! Pl.: Csavart hátra szaltó: „SSII”

25 Átfogó benyomás és elemek kötése
Kreativitás Átfogó benyomás és elemek kötése Átfogó benyomás: Mennyire volt élvezhető a versenyzők gyakorlata? Mennyire volt szépen végrehajtva, mennyire volt a zenére, stb…Itt a kreativitás összes szempontját figyelembe véve, kell pontot adni a versenyzőknek. A gyakorlatot teljes egészében kell értékelni. Elemek kötés: Végig figyelemmel kell követni, hogy a bemutatott gyakorlat mennyire volt bonyolult, hogy az egymást követő elemek elkülönítve, egymás után, vagy bonyolult kötésekkel szerepelnek. Fontos: Mivel ezeket a gyakorlat végén kell értékelni így jó kitalálni saját jelzéseket! Javaslat: Az én jelölésem, hogy minden alkalommal, amikor nagyon tetszik egy gyakorlat „+” jelet írok és „-” jelet, amikor nem tetszik valami a gyakorlat, legyen az a zene, elemek, végrehajtás, stb…

26 Kreativitás Kölcsönhatás
Ez a rész, csak a duplaköteles gyakorlatokra vonatkozik Mennyire vannak az bent ugrálók egymással kölcsönhatásban (elemek amelyet úgy hajtanak végre, hogy közben egymáshoz érnek, megemelik egymást, segítenek a másiknak) Mennyire vannak a hajtók mindeközben kölcsönhatásban az ugrálókkal (bonyolult hajtások közben mutatnak be elemeket az ugrálók, a hajtó ugrál a kötélben/kínai hajtás, átugrik a kötélen/) Javaslat: Használd a papírt a jegyzetelésre, mindig, amikor ilyen elemet látsz, írj a papírra egy „K” betűt. A végén add össze őket, ahány „K” betűt láttál annyi pontot adj a kreativitás ezen részére.

27 Kreativitás Kis és nagy hibák
Kis hiba: Ahol a versenyző egyértelműen elakadt, a gyakorlat folyamatossága megakadt, viszont a versenyző kevesebb, mint 2 mp alatt készen áll, hogy folytassa a gyakorlatát. Nagy hiba: Ahol a versenyző olyan hibát ejt, amely javítása 2 mp-nél hosszabb ideig tart. Nincs hiba: abban az esetben, ha a kötél csak megakad, de a versenyző időveszteség nélkül tudja a gyakorlatot folytatni. Fontos: A kis hiba 12,5 pont levonással, a nagy hiba 25 pont levonással jár. A hibákat a rendszer összeadja, majd megfelezi, az egyik felét a kreativitás pontokból, a másik felét a nehézségi fok pontokból vonja le. Javaslat: Használd a saját rendszeredet!

28 Köszönöm a figyelmet! A nap további részéhez jó szórakozást kívánok!


Letölteni ppt "ERSO-MUKSZ Bíróképzés Kovács Judit"

Hasonló előadás


Google Hirdetések