Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes hálózatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes hálózatok"— Előadás másolata:

1 Számítógépes hálózatok
5.gyakorlat Adatkapcsolati réteg CRC, Egyszerű Simplex protokoll, Alternáló-bit protokoll Laki Sándor Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

2 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
Hamming-korlát Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

3 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
1. Feladat Egyetlen paritásbit által nyújtottnál nagyobb biztonságot akarunk elérni, így olyan hibaészlelő sémát alkalmazunk, amelyben két paritásbit van: az egyik a páros, a másik a páratlan bitek ellenőrzésére. Mekkora e kód Hamming-távolsága? Mennyi egyszerű és milyen hosszú burst-ös hibát képes kezelni? Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

4 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
CRC áttekintés Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

5 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
2. Feladat Számolja ki a inputhoz a 4-bit-CRC kontrollösszeget, ha a generátor polinom x4 + x2 + 1! Adjon egy olyan inputot, amely 1-gyel kezdődik és ugyanezt a kontrollösszeget eredményezi! Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

6 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
3.Feladat Történt-e hiba az átvitel során, ha a vevő a következő üzenetet kapja: A generátor polinom x6 + x4 + x + 1 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

7 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
4. Feladat Tegyük fel, hogy a csomagok P1, P2, ..., P7 szimplex-üzemmódban kerülnek átvitelre. A csatorna egy csomagot egy időegység alatt visz át. A hálózati réteg megpróbál minden második időegységben egy csomagot átadni az adatkapcsolati rétegnek. A fizikai rétegben pontosan minden második csomag és pontosan minden harmadik nyugta hibásan kerül átvitelre. Szimulálja a csomagok átvitelét az egyszerű szimplex protokoll, az alternáló bit protokoll esetén, egy csúszó ablak protokoll esetén, ahol n = 3 és a küldő- és a fogadó- ablakméret 3. Tegyük fel, hogy a ”timeout” 2 időegység, a csúszó ablak esetében 3 időegység. Tegyük továbbá fel, hogy a csomag átadása a hálózati és az adatkapcsolati réteg között, valamint az adatkapcsolati és a fizikai réteg között gyakorlatilag időveszteség nélkül történik. Minden csomag (és minden nyugta) a csatornát egy egész időegységre lefoglalja. (Adatcsomag és nyugta nem vihető át egyidejűleg. Tegyük fel, hogy konfliktus esetén mindig az adatcsomag győz. Kivéve csúszó ablak protokoll esetén: legyen full duplex a csatorna!) Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

8 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
5. Feladat Egy csatornának 4 Kbps a sebessége és 20 ms a terjedési késleltetése. Milyen keretméret-tartományra ad az alternáló bit protokoll stratégiája legalább 50%-os kihasználtságot? Tegyük fel, hogy a nyugta mérete elhanyagolható. a hatékonyság η >= 0.5 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

9 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
6.Feladat ”Go-Back-N” és Szelektív Ismétlés esetén legfeljebb hány csomagot küldhet a küldő egyszerre, illetve legfeljebb hány csomag lehet egyidejűleg elküldött, de nem nyugtázott, ha a sorszámok tere 16 elemű (pl. sorszámok 0-tól 15-ig)? Gondoljon a legkedvezőtlenebb pillanatokban elveszett nyugtákra. Mutasson egy példát erre az esetre. Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

10 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
7. Feladat Tízezer repülőjegy-foglaló állomás egyetlen réselt ALOHA-csatorna használatáért verseng. Egy átlagos állomás 28 kérést ad ki óránként. Egy rés hossza 225 μs. Megközelítőleg mekkora a teljes feldolgozandó terhelés (G)? Hogyan határozható meg? Adja meg S(G) átvitelt is! Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

11 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
8.Feladat Egy végtelen populációjú réselt ALOHA-rendszer mérései azt mutatják, hogy a rések 10%-a tétlen. Mekkora a G csatornaterhelés? Mekkora a maximális átvitel? Túlterhelt-e a csatorna? Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

12 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.
9. Feladat: Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.


Letölteni ppt "Számítógépes hálózatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések