Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÉPJÁRMŰVEZETŐK FÁRADTSÁGA, ELALVÁSA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÉPJÁRMŰVEZETŐK FÁRADTSÁGA, ELALVÁSA"— Előadás másolata:

1 GÉPJÁRMŰVEZETŐK FÁRADTSÁGA, ELALVÁSA
„AZ ÁLMOSSÁG VEZETÉSI KÉPESSÉGEINKET EGY KIS MÉRTÉKŰ ALKOHOLFOGYASZTÁS HATÁSÁNÁL IS NAGYOBB MÉRTÉKBEN RONTHATJA!”

2 KRESZ „4. §. (1) Járművet az vezethet, aki a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs; b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá; c) a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyás alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.”

3 Közúti járművezetők képzésében. A JÁRMŰVEZETÉS EMBERI TÉNYEZŐI
Közúti járművezetők képzésében A JÁRMŰVEZETÉS EMBERI TÉNYEZŐI − a lelki jelenségek (az érzékelés, a figyelem, mérlegelési és döntési folyamat, a reakcióidő, az érzelmek) − az alkalmazkodás (az alkalmazkodás tanulási folyamata, napi problémái) − az életmód szerepe a közlekedésben (fáradtság, alkohol, kábítószer, betegségek, gyógyszerek, dohányzás) − az emberi kapcsolatok.

4 Közúti járművezetők képzésében
KÖZLEKEDÉS FELTÉTELEI - személyi feltételek, a jármű részvételének feltételei - vezetési- és a pihenő időszakra vonatkozó szabályok - a gépjárművezetői magatartás megváltozása alkohol, kábítószerek, gyógyászati termékek, adott lelkiállapot vagy fáradtság hatására GÉPKOCSIVEZETÉS EMBERI TÉNYEZŐI az életmód szerepe a közlekedésben: teljesítőképesség, felkészülés a munkára, öltözködés, helyes táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerek, kábítószerek, elfáradás. Minden szakos oktató képes a „Járművezetés elméletének” oktatására!?

5 2003/59/EK irányelv 89/1988. (XII. 20. ) MT rendelet 24/2005. (IV. 21
2003/59/EK irányelv 89/1988. (XII.20.) MT rendelet 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet

6 Előírások alkalmazása „A tantárgy tanításának a célja, hogy a személyszállítást és az áruszállítást végző gépkocsivezető megismerje és megtartsa a számára előírt rendszeres heti és napi pihenőidőket, ne vezessen szünet nélkül a megengedettnél hosszabb ideig, ami csökkenti a közúti biztonságot és rontja a munkakörülményeit.”

7 Egészségügy, közúti közlekedés– és környezeti biztonság, szerviz, logisztika · A vezetési képességre hátrányosan ható szerek o alkohol o kábítószerek o gyógyszerek, betegségek o dohányzás · A jármű biztonságos vezetésére képes állapotot befolyásoló tényezők o fáradtság, kialvatlanság o stressz o emberi kapcsolatok

8 A balesetek bekövetkezése A balesetek nem megtörténnek, azokat okozzák
A balesetek bekövetkezése A balesetek nem megtörténnek, azokat okozzák! - „Szervezeti tényező” : „… A szolgálati beosztásnak és a gépkocsi-vezetői vezénylésnek is kellő figyelemmel kell lennie arra, hogy a jármű volánjához csak kellően kipihent, fit gépkocsivezetők kerülhessenek.” - Fizikai és pszichés állapot : Betegség és fáradtság, de az öregedéssel járó életfolyamatok is korlátozhatják az emberi teljesítőképességet. A kialvatlanság, vagy egy akut fertőzés is csökkentheti a járművezető figyelmét, ronthatja a reakcióképességét, kedvezőtlen befolyást gyakorolva a döntési folyamatokra. A gyógyszerfogyasztás tovább gyengítheti a vezetői képességeket.

9 A jó testi és lelki állapot jelentősége A járművezető biztonsága és egysége: stressz, táplálkozás, alkohol Az utasok, és az áru biztonságának a szem előtt tartása mellett sokszor alig fordítunk figyelmet a járművezető saját egészségi állapotára és jó kondíciójára. Pedig ahhoz, hogy megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani, döntő az egyéni teljesítőképessége.

10 Az éjszakai nyugalom: Az ember az életének egy harmadát alvással tölti
Az éjszakai nyugalom: Az ember az életének egy harmadát alvással tölti. Ez azonban egyáltalán nem elvesztegetett idő, ez alatt töltődnek az ember „Akkumulátorai”. Az ébrenlét alatt is változik azonban az emberi teljesítőképesség. Minden ember egy nap alatt több olyan fázison esik át, amelyekben a teljesítőképessége csökken. Az éjszakai órákban az ember hosszan kerül ilyen fázisba. Bizonyosan sokan ismerik az ebéd utáni fáradtságot.

11 A fáradtság és ismertetőjegyei A fáradtság és az azzal kapcsolatos koncentrációképesség eredménye lehet az, hogy a sofőr hibázik. Következménye lehet a reakciósebesség csökkenése, így a vezetés során elkövetett hibák száma nő. Az alváshiány, hasonlóan az alkoholos állapothoz, ügyetlenséghez vezet. A fáradtság jelei Ásítás, Égő szemek, Fényérzékenység, Gyakori pislogás, Enyhe fejfájás, Ingerlékenység, Elbambulás, A látótér alagútszerű beszűkülése, Észlelésváltozás, egészen a hallucinációig, Az oldaltávolság és a követési távolság helytelen megítélése, Hirtelen és szükségtelen kormánymozdulatok, Gyakori félrekapcsolás, Kiszámíthatatlan, erős fékezések, Lelassult reakcióidők, Döntésképtelenség Koncentrációs- és orientációs zavarok, Túláradó eufória

12 Teendők fáradtság ellen Az első, amit leszögezhetünk: a fáradtság ellen csak a kielégítő alvás segítség! Téves hit: a kávé ébren tart! A Kávé és az egyéb serkentő italok, valóban csökkenthetik rövid időre a fáradtságot, de ezt követően azonban a teljesítőképesség hirtelen alázuhan. Ötletek a fáradtság legyőzéséhez - Helyes táplálkozás - Aktív pihenés (Szabadidő aktív eltöltése, A pihentető alvás a négy fal között, Tudatos táplálkozás) - A szív- és érrendszer felfrissítése - A törzsizomzat átmozgatása - A lábizmok mozgatása, - A hőmérséklet - Óvatosan a gyógyszerekkel - A megfelelő megszakítások

13 Az egészséges, kiegyensúlyozott = megfelelő táplálkozás A táplálék a test tüzelőanyaga. A gépjárműve feltöltésekor egyetlen autós sem választana az előírtnál rosszabb minőségű tüzelőanyagot, így csökkentve a motor teljesítményét. A nem megfelelő vagy rossz minőségű tüzelőanyag tartós alkalmazása hosszabb távon a motor károsodásához vezet. Csakúgy, mint az autós, az ember teljesítőképessége is csökken, ha nem a megfelelő tüzelőanyaggal töltik fel. A csökkent mértékű koncentrációképesség, a fáradtság a helytelen táplálkozása tipikus következményei lehetnek.

14 Alkohol, bódító szerek és gyógyszerek A gépkocsivezetőnek alaposan ismernie kell az alkohol és a gyógyszerfogyasztás kockázatait és következményeit. Az alkohol nem tápszer, hanem élvezeti cikk, ami mértékkel fogyasztva nem feltétlenül káros, ellenkező esetben azonban óriási kockázatot rejt magában.

15 Az egészségkárosodás megelőzése A járművezetők a munkaidejük nagy részében ülnek. Ez rendkívül kényelmesnek tűnhet, pedig nem az. Mind az izomzat, mind pedig a gerinc számára az órákig tartó ülés igen nagy megterhelés. Ezt a terhelést csökkentik ugyan a modern vezetőülések, de a sofőrök ennek ellenére megérzik a terhelést. A jelek ismertek: hátfájás, fáradtság, kimerültség, stb. Azért, hogy a hosszú ülés ne okozzon maradandó károsodást, a járművezetőnek is tenni kell. - Terhelések és igénybevételek (A hát iskolája) - A gerincoszlop és a porckorongok (Vezetőülés, kormányfogás, lábbeli)

16 Közúti járművezetők UTÁNKÉPZÉSE Hét program: I
Közúti járművezetők UTÁNKÉPZÉSE Hét program: I. A közlekedési képzettség hiányosságainak megszüntetésére irányuló elméleti foglalkozás (6 óra) II. Közlekedési képzettség, kultúra és magatartás hiányosságainak és hibáinak megszüntetését célzó járművezetői gyakorlati foglalkozás (7 óra) III. A közlekedési szabályok megtartását célzó foglalkozás (12 óra) IV. Magatartásformálás (25 óra – csoportterápiás foglalkozás) V. Az „enyhén ittas vezetők” foglalkozása (7 óra) VI. A „közepesen ittas vezetők ” foglalkozása (15 óra) VII. A „súlyosan ittas, vagy visszatérő vezetők” foglalkozása (25 óra)

17 MEGOLDÁS – technikai eszközök bevonása 1) Elalvásjelző fülhallgató 2) Elalvás gátló szemüveg 3) Szemkövető, infravörös digitális kamera 4) Sapka elektródákkal 5) Jawbone up

18 MEGOLDÁS Tananyagokban nagyobb hangsúly a FÁRADTSÁG és az ALVÁS fontosságának. Ez csak abban az esetben lehet hatékony, ha a kötelező részvételt igénylő képzéseken a részvételek ellenőrzésre is kerülnek.

19 MEGOLDÁS a közlekedés résztvevőit a lehető legszélesebb körben tájékoztatni a FÁRADTSÁG és az ALVÁS kockázatairól

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Katona Judit NiT-AFT Kft. „Kamionsuli” iskolavezetője 06-30/


Letölteni ppt "GÉPJÁRMŰVEZETŐK FÁRADTSÁGA, ELALVÁSA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések