Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Témák járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc? járműkiadás változása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Témák járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc? járműkiadás változása"— Előadás másolata:

0 A Közlekedési Igazgatóság tájékoztatója
2010. január 7. Mihálszky Gábor, vezérigazgató-helyettes

1 Témák járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc? járműkiadás változása pihenőidők biztosítása munkaszerződések elégséges szolgáltatás mértéke

2 Járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc?
A közösségi közlekedést, miután veszélyes üzemnek minősül, szabályozott keretek között kell lebonyolítani. A szabályozott üzem biztosítása érdekében Forgalmi Utasítás kerül kiadásra. Autóbusz Forgalmi Utasítás 1999 óta érvényes, a forgalmi feladatok biztonságos elvégzéséhez szükséges folyamatot szabályozza, rendszeres oktatás és vizsgatétel.

3 Járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc?
A jármű átvételét a szolgálati beosztásban meghatározott időben kell megkezdeni, és az adott típusú jármű kezelési szabályzatában előírtaknak megfelelően úgy kell végrehajtani, hogy az átvétel az indulási időig befejeződjön. Ha a járművezető a járművön hiányosságot vagy hibát állapít meg, azonnal jelentenie kell az üzemigazgatósági diszpécsernek, aki köteles intézkedni a hiány pótlására, illetve a hiba kijavítására.

4 Járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc?
Főmérnöki utasítás a jármű átvétel szabályairól - A járművezetők számára pontosan meg kell határozni az üzemeltetési feltételeket, a szolgáltatás minőségirányítása és visszaellenőrizhetősége érdekében. A járműátvétel kihatással van a minőségre, ezért egyértelműen meg kell határozni azokat a munkáltatói elvárásokat, amelyek biztosítják a szolgáltatás elvárt színvonalú biztosítását. Az utasítás tételesen felsorolja azokat a teendőket, amelyeket a járművezetőnek akár rátekintéssel, akár ellenőrzéssel, akár a jármű beindításával kell elvégeznie. A járműátvételi teendők felsorolását részben a KRESZ előírásai alapján, részben a szolgáltatási elvárások ismeretében állította össze a munkáltató.

5 Járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc?
Forgalmi Munkalap járművezetők részére részletesen előírja a napi feladataikat, a kezdő járművek esetében tartalmazza a járműátvételi időt, a járműátvételi idő telephelyen kezdő autóbusz esetében 20 perc, a meghatározott járműátvételi idő megegyezik a korábbi - KSZ szerinti - és az MT szabályai szerint készített, új menetrendeknél.

6 Járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc?

7 Járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc?
A KSZ egyeztető tárgyalások során a 431. sz. pontban („Napi munkaidő kezdete-vége a beosztás szerint foglalkoztatottaknál”) szabályozott jármű átvételi időkkel kapcsolatban a szakszervezetek elfogadták a korábban érvényben lévő szabályok szerinti változatot.

8 Járműkiadás változása
Autóbusz ágazat járműkiadási eltérései azonos életkorú és típusú járműpark ellenére rendkívül eltérő mértékben jelentkeztek a kiadási problémák Szuperkontroll csoport

9 Járműkiadás változása
Kelenföldi telephely kiadási problémai 2010. január első napjaiban már az MT szabályai érvényesek január 4-én, az első munkanapon a telephely kevesebb járművet adott forgalomba, mint a megelőző januári szombati és munkaszüneti napokon -28 db

10 Pihenő idők biztosítása
„Legalább 130 járművet nem tudtak eddig üzembe állítani és az is kérdéses, hogy a pihenőidők változása miatt a napközbeni menetrendet mennyire tudják majd tartani - mondta Nemes Gábor, hozzátéve: az úgynevezett kocsikiadás lassulása miatt már most sem tartható a menetrend.” STOP.hu 2010.január 4. A BKV január 11-től vezeti be az MT előírásai szerint készített új menetrendeket, addig a korábbi KSZ előírásai alapján megtervezettek szerint dolgoznak a járművezetők. A még érvényes menetrendek az MT-hez képest sokkal kedvezőbbek (minden járművezető egy, 20 perces többlet pihenőt kap).

11 561/2006/EK rendelet hatálya Az Európai Parlament és a Tanács 561/2006/EK rendelete tételesen meghatározza a közúti szállítást végző gépkocsivezetőkre vonatkozó szociális előírásokat (pl. vezetési- és pihenőidő), ám a 3. cikk a., pontja alapján az EK rendelet hatálya nem terjed ki a menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást végző járművekre, ha a kérdéses menetrend szerinti szolgáltatás 50 km-t meg nem haladó útszakaszon történik. Így tehát sem az EK rendelet és az erre épülő  1988. évi I. törvény nem írja felül a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseit a BKV járművezetőinek munkavégzésével kapcsolatban.

12 A Társaság munkavállalói jelenleg is rendelkeznek munkaszerződéssel.
Munkaszerződések „További gondot okoz, hogy a munkavállalóknak nincs munkaszerződésük és ez törvénytelen. Emiatt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF) is panaszt tettek.” STOP.hu 2010.január 5. A Társaság munkavállalói jelenleg is rendelkeznek munkaszerződéssel. A munkaszerződések tartalmát és formáját a Társaság Humánügyi Szabályzata határozza meg. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a január 4-ei ellenőrzése során nem állapított meg törvénytelenséget.

13 KSZ megszűnésének hatása a járműkiadásra?
„Nemes Gábor, az MTI-vel korábban azt közölte: több száz járművet nem tudott a BKV üzembe állítani hétfő reggel. A problémát az okozza, hogy január elsejétől a cég a munka törvénykönyve szerint működik. Kifejtette: a munka törvénykönyve számos ponton eltér az eddigi kollektív szerződéstől, így a járművek üzembe állítása sem megy olyan gördülékenyen, ez okozza a problémát.” STOP.hu 2010.január 5. A ma alkalmazott autóbusz menetrendek még a volt Kollektív Szerződés alapján készültek. Ezekben és az új, MT szerint készített menetrendekben is a kocsiátvételi idő megegyezik a korábbi KSZ előírásaival. A fentiek alapján a Kollektív Szerződés megszűnése nem változtatta meg a kocsiátvételi időket.

14 Elégséges szolgáltatás mértéke
„Bartha Pál: Továbbra is azt tartjuk szem előtt, hogy globálisan kezeljük a teljesítményt, és ahhoz képest az elégséges szolgáltatás mértéke, a teljes állapotból a nem sztrájkoló HÉV, metró, troli területén az össz szolgáltatás színvonala meghaladja a 60%-ot. Természetesen az majd alku tárgyát képezheti, hogy az éjszakai járatok, és a szolgálati járatok hogyan fognak közlekedni.” Elégséges szolgáltatás tárgyalás, 2010.január 4. 2010. január 6-án a Független HÉV Szakszervezet is csatlakozott a több BKV-s érdekképviselet által január 12-ére meghirdetett határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. A nem sztrájkoló metró és trolibusz ágazatok, valamint az alvállalkozói autóbuszok teljesítménye a Társaság összes teljesítményét tekintve férőhely kilométerben 37%, míg kocsikilométerben kifejezve mindössze 26%.

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Témák járműátvétel: 20 perc vagy nem 20 perc? járműkiadás változása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések