Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, június 5.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, június 5."— Előadás másolata:

1 DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, 2014. június 5.
„ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)

2 A hűtőszekrény működési elve
Kádas Gergő 10. A

3 A hűtőszekrény feltalálója
A hűtőszekrény elméleti változata egy másik feltaláló ötlete volt, bár Oliver Evans sosem valósította meg. Helyette Perkins hozta létre, és később szabadalmaztatta a hűtőszekrényt. Jacob Perkins ( )

4 Hűtőközeg Hűtőközegként használtak ammóniát (először) propánt
metilkloridot kén-dioxidot freont más vegyületeket Legszívesebben a freont (R-12. R-22)használták a gyártók Hőszigetelések habosítására is a legalkalmasabb volt.

5 Freon Tulajdonságai: - Színtelen, szagtalan - Vegyileg közömbös
- Nem gyúlékony, nem mérgező Legnagyobb ipari felhasználói a kozmetikai cégek és a hűtőgépgyártók Káros a környezetre montreáli egyezmény(korlátozza a a freonszármazékok használatát) Elkezdődött az alternatív gázok kifejlesztése Sokáig az R-134a jelű gáz látszott hűtőközegként a befutónak (drágább) Napjainkban:szub- és szuperkritikus szén-dioxid(R-744)

6 Hűtőgépek fajtái Termodinamikai elven működő hűtőgépek:
- Gőzkompressziós hűtőgép. - Abszorpciós hűtőgép. - Gőzsugaras hűtőgép. - Levegő hűtőközegű hűtőgép. Nem termodinamikai elven működő hűtőgépek: - Termoelektromos hűtőgép. - Termoakusztikus hűtőgép. Napjainkban a gőzkompresszíós hűtőgép a legelterjedtebb

7 A hűtőgép működése: Az ábrán egy tipikus egyfokozatú hűtőgép elvi vázlata látható. Minden ilyen gépnek négy fő eleme van: 1 kondenzátor, 2 fojtás, 3 elpárologtató hőcserélő  4 kompresszor

8 Magyar hűtőgép gyártás
A szocialista ipar büszkesége Jászberényi Fémnyomó és Lemezárugyárban 1958-ban megindult a sorozatgyártás 1960- első 100 literes Lehel 100-as 1963-ban Hűtőgépgyár néven új vállalat Jászberényben 1965-ben már kétpercenként készült el egy (125, 150, 175, 200 illetve 230 literes) hűtőszekrény Az 1991-es privatizáció: a svéd AB Electrolux megvette a Lehel Hűtőgépgyárat A termékek éveken át Zanussi-Lehel néven kerültek forgalomba 1999- a Lehel név lekerülése a készletekről

9 A hatvanas évek magyar háztartásainak valóságos luxustárgyai voltak a Lehel
hűtőszekrények.

10 A hűtőszekrény innovációja

11 Köszönöm a figyelmet!

12 DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, 2014. június 5.
„ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)

13 A hidraulikus sajtó működési elve és alkalmazásai
Készítette: Teleki Emese Szabina 10.A

14 A hidraulika fogalma A görög ‘hydro’=víz és ‘aulos’= cső szavakból ered A folyadékok összenyomhatatlanságán alapul Gyakorlatban magát az emelőt vagy más mechanikai szerkezetet értik (pl.: repülőgép kormányszerkezet)

15 Hidraulika Működése és Alkalmazhatósága
Munkahengereken vagy hidromotoron keresztül szabályozó és vezérlő segítségével Mai járművek hidraulikus kományművel, a munkagépek hidrosztatikus hajtással készülnek Repülőgépeknél és helikoptereknél manővervezérlés Modern színház sem képzelhető el hidraulika nélkül

16 Hidraulikus sajtó Gyakran használt eszköz erő megsokszorozására
Vízzel vagy olajjal esetleg különleges hidraulika folyadékkal töltik fe Sokkal nagyobb terhet képes elmozdítani Pascal törvényén alapul

17 Hidraulikus sajtó működése
A folyadékok a nyomást minden irányban továbbadják Kis működtető erővel nagy munkanyomást lehet elérni Gyors működésűek Alsó hengerrel és két oszloppal vagy zárt kerettel készülnek

18 Hidraulikus sajtó alkalmazása
Közismert alkalmazása a kézi működtetésű autó emelő Raklapokat szállító kézi targonca Kábelek kifeszítéséhez is hidraulikus emelőket használnak Hidraulikus olló (tűzoltók baleseteknél)

19 Köszönöm a figyelmet!

20 DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, 2014. június 5.
„ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)

21 A Tyndall – jelenség fizikája.

22 A kinetikus gázelmélet
A kinetikus gázelmélet a gázok makroszkopikus, termodin mikai tulajdonságait az azt alkotó atomok és molekulák mozgása alapján magyarázza, elemi statisztikus megondolások segítségével.

23 Kinetikus gázelmélet, nyomás
A kinetikus gázelmélettel értelmezni tudjuk a gázok nyomását. Az edény falába ütköző és onnan visszapattanó részecskék lendületváltozást szenvednek. Ez a falnak a részecskékre kifejtett erejéből adódik, ennek a reakcióereje hozza létre a nyomást.

24 Kinetikus gázelmélet, hőmérséklet
A kinetikus gázelmélet új megvilágításba helyezi a hőmérsékletet is. Megállapítása szerint a részecskék átlagos mozgási energiája a tökéletes gázban, az abszolút hőmérséklettel arányos, és független a gáz anyagi minőségétől.

25 Tyndall - jelenség A Tyndall-jelenség kolloidokban lejátszódó fényszóródási jelenség. Elnevezését felfedezőjéről, John Tyndall-ról kapta. A jelenség során akolloidokba érkező fényt a kolloidban lévő részecskék szórják. A szóródási jelenség akkor a legerősebb, ha a szóró részecskék sugara a fény hullámhosszához hasonló: , ahol „r” a részecskék sugara és „λ”(Lambda) a beeső fény hullámhossza.

26 Készítette Kispál Krisztina
Köszönöm a figyelmet! Készítette Kispál Krisztina

27 DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, 2014. június 5.
„ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)


Letölteni ppt "DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, június 5."

Hasonló előadás


Google Hirdetések