Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár"— Előadás másolata:

1 A zöldítési intézkedések politikai céljai és a végrehajtási folyamatuk Magyarországon
Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium Multifunctional Landscapes Roadshow Budapest, június 3.

2 Természeti erőforrások
A mezőgazdasághoz kapcsolódó természeti erőforrások: termőföld, talaj, víz, erdő, növényzet és az állatvilág genetikai állománya = biodiverzitás

3 Termőföld Magyarország összes területe 9,3 millió hektár, ebből:
mezőgazdasági terület 5,337 millió hektár. A mezőgazdaságilag hasznosított terület: 80 százaléka szántó, 14 százaléka gyep (legelő, rét), 6 százalék a konyhakert, a gyümölcsös és a szőlőterület részaránya.

4 Természeti erőforrások hasznosításának kihívásai
A mezőgazdaság hosszútávon jelentkező kihívásai a természeti erőforrások hasznosítás során: Az időjárás változékonyabbá, szélsőségesebbé és kiszámíthatatlanabbá válik, csökken a biológiai sokféleség, egyes térségekben kevesebb lesz az ivó- és öntözővíz, egyes kártevők, növény- és állatbetegségek gyorsabban terjednek, a tengeri és folyami halászat hozama drasztikusan visszaesik. Stratégiai feladat a természeti erőforrások fenntartható gazdálkodása!

5 Alkalmazható eszközök
Kutatás-fejlesztés támogatása; A műszaki-technológiai fejlődés legújabb vívmányainak alkalmazása növénytermesztésben és állattenyésztésben: technológiák, művelésmódok, jó gyakorlatok; Szakmai ismeretek átadása gazdálkodóknak; Támogatáspolitika

6 Uniós közvetlen támogatások 2014-2020 között (EMGA)

7 Alltech Kérődző Szeminárium, Velence 2013.
KAP Nőnek a magyar agrártámogatások 2014 és 2020 között. Magyarország részaránya a KAP költségvetéséből 3,19%-ra emelkedik a korábbi 2,36%-ról, A korábbi 10,4 milliárd euró helyett 12,3 milliárd euró agrártámogatást kap között, A közvetlen támogatások Magyarországra jutó összege 1,6 milliárd euróval nő hoz képest, azaz mintegy 500 milliárd forinttal több jut a magyar gazdáknak a következő 7 évben, Az uniós költségvetési ciklus első éve, 2014 átmeneti év lesz, amelyben a közvetlen támogatások változatlanok maradnak. Alltech Kérődző Szeminárium, Velence 2013.

8 Közvetlen támogatások
KAP I. pillér II. pillér Piaci intéz-kedések Közvetlen támogatások Vidék- fejlesztés (+ nemzeti társfinanszírozás +nemzeti kiegészítések) Intervenció, magántárolás, stb. Különleges támogatások 4 tengely Egyre szűkülő alkalmazási lehetőségek moduláció +top-up támogatások EU12-ben

9 KAP ÚJ CÉLKITŰZÉSEI (2014-2020)
Életképes élelmiszertermelés: - a mezőgazdasági jövedelmek és a szektor versenyképességének javítása. 2. Természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás: - a mezőgazdaság által előállított közjavak ellentételezése és ösztönözése. 3. Kiegyensúlyozott területi fejlődés: - a vidéki közösségek és vidéki munkahelyek fenntartása.

10 A KÖZVETLEN TÁMOGATÁSOK ÚJ RENDSZERE
A támogatás feltétele a kölcsönös megfeleltetés intézkedéseinek betartása Minden tagállam számára kötelező elemek Tagállamok által választható önkéntes elemek + Alaptámogatás „Zöld” komponens Fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás Termeléshez kötött támogatás Természeti hátrányokkal sújtott területek támogatása CAPPING CAPPING VAGY Tagállam számára kötelező, a gazdák számára választható elem A kisgazdaságok számára kialakított egyszerűsített támogatási rendszer Zöldítés követelményei alól mentesülnek. A kölcsönös megfeleltetést itt is be kell tartani, de támogatási szankció nincs.

11 Zöldítésről Közvetlen támogatás egy része kifizetésének feltétele az eddigi követelményeken túl további zöld kötelezettségek teljesítése Cél a környezetvédelmi teljesítmény javulása Minden EU-tagállamban közvetlenül hatályos lesz; Delegált jogi aktusok nagy szerepe,.

12 A zöldítést érintő területek nagysága az EU-ban
Forrás: EUROSTAT

13 A KAP-ban jelenleg is létező zöld elemek
Kölcsönös megfeleltetés: HMKÁ (Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot) JFGK (Jogszabályban foglalt gazdálkodói követelmények) 1-5, 9: természet és környezetvédelem, talajvédelem- vízvédelem, növényvédőszer használat. AKG: önkéntes, 5 éves kötelezettségvállalás, Magyarországon 21 célprogram (fokozottan védett madárfajok, szántó, gyep, ültetvény, biogazdálkodás, őshonos állatfajok génmegőrzése) Tanúsított rendszerek (pl.: ISO integrált és egyéb környezeti szempontú tanúsító rendszerek, melyek a jövőben mentességet adhatnak egyes KAP intézkedések feltételrendszere alól): piaci és üzleti alapon, nem hatósági ellenőrzés, hanem akkreditált auditálás üzleti alapon.

14 „Zöld” komponens a 2013. március 19-i Tanácsi Álláspont tükrében
Kötelező a tagállam és a gazdák számára is, a közvetlen kifizetési nemzeti keretösszeg 30%-a. Általános érvényű (kivéve kisgazdálkodók), évenkénti és nem szerződéses formájú. A kölcsönös megfeleltetés követelményein túlmutat. Feltételei: - Diverzifikálás - Állandó gyepek fenntartása - Ökológiai célterület fenntartása (állandó gyepen felüli jogosult területen).

15 „Zöld” komponens – I. Terménydiverzifikáció
- Bizottsági javaslat szerint: 3 ha szántó felett betartandó, legalább 3 féle növény termesztése tárgyévben, meghatározott min. és max. arányokkal, - Nem ugyanazt jelenti, mint a vetésváltás Vetésváltás = időbeliség; Terménydiv. = térbeliség Mentesülő üzemtípusok (javaslat szinten): pl. 75% feletti gyepterület vagy árasztásos kultúrák; ahol a szántó teljes egészében fű, egynyári takarmánynövény vagy hüvelyesek termesztésére szolgál, illetve parlagon hagyják. - Tanácsi Álláspont szerint: 10 ha szántó felett 2 növény, 30 ha szántó felett 3 növény.

16 „Zöld” komponens - II Állandó gyepterület
Bizottsági javaslat szerint: gazdálkodói vagy akár parcella szinten rögzíteni és nyomon követni az állandó gyepterületek nagyságát. Bizottsági javaslat szerint: - 5%-ban lehetne megváltoztatni a nagyságát a 7 év alatt. Tanácsi Álláspont szerint: nemzeti vagy regionális szintű monitoring, illetve alternatív megoldások.

17 „Zöld” komponens – III. Ökológiai célterület
Bizottsági javaslat szerint: a támogatható szántóterület 7%-át ki kell jelölni minden üzemben ökológiai célokra, Tanácsi Álláspont konkrét listát tartalmaz (ami tagállami kezdeményezésre a Bizottság jóváhagyásával bővíthető), bevezetés kétlépcsős: 2014-től 5%, majd egy évi felülvizsgálat után 7%, Beszámítható területek: mezsgyék, puffersávok, fehérjenövény termőterület, ültetvények, erdős területek, kunhalmok (tájelemek), stb.. Egyenértékű gyakorlatok elismerése akár egy, akár a zöldítés mindhárom követelményére vonatkozóan, illetve többféle mentesülő gazdálkodási/területi típus (ez fontos előrelépés az eredeti bizottsági javaslathoz képest).

18 „Zöld” komponens – IV. Következetesen, 2011 óta képviselt magyar álláspont: - egyszerűsítés fokozott érvényesítése, - ne korlátozza a versenyképességet, - ne nehezítse meg túlzottan a források lehívását, ne járjon túl nagy teherrel, - a lehető legnagyobb tagállami mozgástér. Terménydiverzifikáció: - a Bizottság által javasolt 3 ha-os küszöböt emelni kell, - kisebb üzemek esetében elegendő legyen 2 különböző növényt termeszteni. Állandó gyepterület: - tagállami szintű követelmény fenntartása. Ökológiai célterület: - a jelenleg ökológiai célokat szolgáló területek is beszámíthatóak legyenek a célterület mértékébe még akkor is, ha jelenleg nem támogatható területek, - a 7% rugalmasabb kezelését (termelői csoportok vagy tagállami szinten), csökkentését szeretnénk.

19 Vidékfejlesztési prioritások 2014-2020
A időszak vidékfejlesztési céljait a hat vidékfejlesztési Uniós prioritáson keresztül kell elérni: Tudás transzfer a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban Mezőgazdaság versenyképessége, üzemek életképessége (beruházások) Élelmiszerlánc-szervezés, kockázatkezelés a mezőgazdaságban Mezőgazdaságtól és erdőgazdálkodástól függő ökoszisztémák megőrzése, javítása (AKG, Natura 2000, ökogazdálkodás, génmegőrzés, stb.) Erőforrás hatékonyság és alacsony szénfelhasználású és szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés az agrár-élelmiszer és erdőgazdálkodási ágazatokban A vidéki területek foglalkoztatási és fejlesztési lehetőségeinek kiaknázása.

20 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár"

Hasonló előadás


Google Hirdetések