Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves."— Előadás másolata:

1 A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves szülésznő hallgató Témavezetők: Lipienné Krémer Ibolya SE-ETK Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Ápolástan Tanszék Dr. Laky Ilona Marcella SE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

2 Célkitűzések a menstruációs higiéné ismeretének feltérképezése
a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati fertőzések előfordulási gyakoriságának vizsgálata, valamint összefüggés keresése a menstruációs higiéné ismeretének hiányossága és a fertőzések gyakorisága között ebben a témában kutatás eddig nem történt.

3 Hipotézisek Feltételezem, hogy a fiatalkorú lányok keveset tudnak a menstruációs higiénéről, hogy az utóbbi években emelkedett azon fiatalkorú lányok száma, akiknek nőgyógyászati fertőzésük vagy panaszuk volt, hogy azért növekedett a nőgyógyászati fertőzésekben szenvedő fiatalkorú lányok száma, mert nem ismerik a menstruációs higiéné szabályait.

4 Módszer kvantitatív felmérés önkitöltős kérdőív 19 zárt kérdéssel
14 és 17 év közötti középiskolai tanulók körében válaszadók száma 120, ebből 100 felhasználható statisztikai módszer

5 Eredmények

6 Kutatási eredmények I. A menstruációs higiéné ismeretének hiányából kialakulható leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések: Bacterialis vaginosis (bakteriális hüvelyfertőzés) Vulvovaginalis candidiasis (gombás hüvelyfertőzés) Trichomonas vaginosis (STD)

7 Kutatási eredmények II.
A kézmosás gyakoriságának vizsgálata tampon/betét csere idején N=100

8 Kutatási eredmények III.
A tampon/betét csere gyakoriságának vizsgálata N=100

9 Kutatási eredmények IV.
A tisztálkodás gyakoriságának vizsgálata N=100

10 Kutatási eredmények V. A tampon csere gyakoriságának vizsgálata uszodai tartózkodás alatt N=44

11 Kutatási eredmények VI.
A szexuális együttlét vizsgálata menstruáció ideje alatt N=100

12 Kutatási eredmények VII
Kutatási eredmények VII. A fertőzések előfordulása és a nőgyógyászati vizsgálatok számának összehasonlítása N= N=65 Járt nőgyógyásznál fertőzés tüneteivel. Nem járt nőgyógyásznál, de volt panasza.

13 Kutatási eredmények VIIi.
Leggyakoribb nőgyógyászati panaszok előfordulásának gyakorisága N=88

14 Kutatási eredmények IX.
A higiénés ismeret hiányossága és a fertőzések gyakorisága közötti összefüggés N=100

15 Következtetés A mai fiatalkorú lányok közül 100-ból 43 fő hiányos ismeretekkel rendelkezik a menstruációs higiéné szabályairól. A megkérdezettek több mint felének (88 fő) volt már nőgyógyászati fertőzése. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a menstruációs higiéné ismeretének hiánya miatt alakulnának ki ezek a nőgyógyászati fertőzések.

16 Javaslatok A fiatalkorúak ismeretét bővíteni lehetne tudományos kisfilmekkel, tanulmányokkal és külön felvilágosító órákkal. Szabadon választható tantárgy keretén belül tanulhatnánk a hiányosságokról és közép- és általános iskolákban tartott előadásokkal segíthetnénk a fiatalabb lányokat a védőnőkkel együttműködve. A téma további kutatását fontosnak tartom általános iskolák felső tagozatos tanulóival kiegészítve.

17 Legfontosabb felhasznált irodalom
Serdülőkorú lányok egészsége és életmódja ( Németh Á., Aszmann A. Kovacsics l., Kökönyei Gy. Örkényi Á., Páll G., Sebestyén E., Várnai D., Zakariás I.)– Országos Gyermekegészségügyi Intézet, 2007 Sylvia Schneider – Birgit Rieger : Felvilágosító könyv fiataloknak CSER Kiadó, 2001 Dr. Végh György – Dr. Zsirai László: Biztonságos szerelem – A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzése Spring Med Kiadó Kft Mi az intim higiénia? (szerző nem volt feltüntetve) - Védőnő című szaklap VIII. évfolyam 1998/5. szám Dr. Szalay János – Dr. Molvarec Attila: A női genitális traktus higiénéje - Védőnő című szaklap XII. évfolyam 2002/2. szám

18 Saját munka irodalomkutatás célkitűzések, hipotézisek felállítása
kérdőív elkészítése, kitöltetése adatok Excel táblázatba való bevitele, eredmények kiszámítása, diagramok készítése az előadás diasor elkészítése

19 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves."

Hasonló előadás


Google Hirdetések