Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Választások és döntések A közszolgálati életpályamodell A közszolgálati életpályamodell dr. Hazafi Zoltán "Életutak – generációk - ünnepek" szakmai konferencia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Választások és döntések A közszolgálati életpályamodell A közszolgálati életpályamodell dr. Hazafi Zoltán "Életutak – generációk - ünnepek" szakmai konferencia."— Előadás másolata:

1 Választások és döntések A közszolgálati életpályamodell A közszolgálati életpályamodell dr. Hazafi Zoltán "Életutak – generációk - ünnepek" szakmai konferencia HSZOSZ – ICF Magyar Tagozat - ZSKF Budapest, 2014. május 22. (ISBN: 978-963-9559-54-7)

2 Javaslatok Probléma felvetés  Kínálati munkaerő-piac  Munkaerő-piaci kitettség ?

3 1.Kínálati munkaerő-piac  a munkaerő-piac befolyásoló hatása a közszolgálatban tompító hatások társadalompolitikai szempontok puha költségvetési korlátok kínálati munkaerő-piac Munkaerő-piaci hatások

4 a személyi állomány elöregedése A vizsgálat fókuszában a pálya elnőiesedése feladatokkal nem arányos szakképesítések

5 Nemek aránya a közigazgatásban 2004, 2013 (%)

6 I. és II. besorolási osztályban is betölthető feladatkörök aránya tényadatok illetve munkáltatói javaslatok alapján (%)

7 Besorolási osztályok aránya a közigazgatásban 2006, 2013 (%)

8 2.Munkaerő-piaci kitettség Kereseti arányok (%) (köztisztviselői, kormánytisztviselői kereset = 100%) Az egymástól jelentősen eltérő ösztönző rendszerek megbonthatják a közigazgatás egységes munkaerő-piaci megítélését és a szervek, szervtípusok egymással versenyezve a jobb és képzettebb munkaerőért a közigazgatást magát is egy belső munkaerőpiaccá tehetik.

9 Nemek aránya életkori megoszlásban a teljes közigazgatásban és 12 autonóm szervnél (%)

10 → a kínálati munkaerő-piac árnyaltabb megítélése → a fiatalítás nem vezethet életkori diszkriminációhoz, az elöregedés problémája nem szűkíthető a generációváltás menedzselésére → generációváltás  megszerzett tudás, tapasztalat átadás technikája → újra kell építeni a közszolgálat arculatát, vonzerejét megalapozó kedvezmény-rendszerét (kinevezett tisztviselők, szerződéses állomány) → társadalmi preferenciákra reagálás (speciális foglalkoztatási igényű munkavállalói csoportok foglalkoztatási lehetőségei) → a munkaerő-piaci kitettséggel indokolt eltérések igazolására és nyomon követésére meg kell határozni a munkaerő-piaci kitettség jellemzőit és intézményesíteni szükséges a munkakör-elemzések mellett a munkaerő-piaci kitettség jellemzőinek nyomon követését. Összegzés, javaslatok

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Választások és döntések A közszolgálati életpályamodell A közszolgálati életpályamodell dr. Hazafi Zoltán "Életutak – generációk - ünnepek" szakmai konferencia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések