Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 1 Költségosztás kötelező módszere 559/2013.(XII.31.) Korm. rendelet 28. §-a a fűtési energiaköltség megosztására.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 1 Költségosztás kötelező módszere 559/2013.(XII.31.) Korm. rendelet 28. §-a a fűtési energiaköltség megosztására."— Előadás másolata:

1 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 1 Költségosztás kötelező módszere 559/2013.(XII.31.) Korm. rendelet 28. §-a a fűtési energiaköltség megosztására. Készítette: Fignár Zoltán Üzemvezető 2014.01.25. Közösképviselők fóruma Miskolc, Városház tér 8. 2014.02.11.

2 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 2 Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a lakóközösségek csak a költségosztók alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók alapos áttekintését követően döntsenek a költségosztók alkalmazásáról, és amennyiben azok alkalmazása mellett döntöttek, akkor a költségelosztás előnyeit igyekezzenek a lehető legnagyobb mértékben kihasználni. !

3 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 3 Költségosztás kezdete 1926 Németországban felszerelik az első párologtatós elven működő költségosztókat 1924 A Odin Clorius megkapja az első megbízást hőmennyiség- fogyasztásmérők kihelyezésére. 1902 A CLORIUS cég megalakult Dániában Odin és Aksel Clorius alapítók által. Magyarországon a technológia az 1990-es évektől kezdett ismerté válni.

4 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 4 Költségosztás

5 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 5 Az Európai Unió irányelve Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve az energiahatékonyságról rögzíti, hogy az EU tagországaiban 2017. január 1- től kötelező jelleggel be kell vezetni a lakásonkénti hőmennyiségmérést, vagy ahol ez költséghatékonyan nem lehetséges (megjegyzés: mint pl. a panel épületekben) ott fűtési költségmegosztókat kell alkalmazni, amennyiben a feltételek adottak. §

6 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 6 4. A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet módosítása 28. § A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 23/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 559/2013.(XII.31.) korm. rendelet "(2) E rendeletnek a Mód. Korm. rendelettel megállapított rendelkezései alapján a tulajdonosi közösség és a megbízott közötti, a Mód. Korm. rendelet hatálybalépése előtt kötött szerződéseket legkésőbb a 2014. január 1-jét követően induló első elszámolási időszak kezdetéig kell módosítani."

7 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 7 A fűtési költségmegosztók alkalmazására vonatkozó általános szabályok Költségosztás épületen belül Miskolcon elszámolási időszak a fűtési idény szeptember 15. és május 15. közötti időszaka, tehát a 2014. szeptember 15-től induló fűtések díjának elszámolását már ennek figyelembevételével kell megoldani. A költségosztást végző vállalkozásokkal az erre vonatkozó megállapodásokat, ahol még nem tették meg, módosítani szükséges.

8 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 8 A díjszétosztási elvek meghatározása Az épületrészek tulajdonosai szótöbbséggel hozott döntése alapján a következő módokon történhet: •a) a fűtött légtérfogat alapján, •b) fűtési költségmegosztók adatainak alapul vételével, •c) energetikai tanúsítvány alapján. Költségosztás épületen belül

9 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 9 A kidolgozott kormány rendelet Költségosztás épületen belül A kötelező alkalmazás azt jelenti, ha a tulajdonosi közösség fűtési költségmegosztók alkalmazásáról döntött, akkor  az elszámolási időszakban igénybe vett fűtési hőmennyiségnek legalább 30%-át, de legfeljebb 50%-át az épületrészek fűtött légtérfogata arányában kell felosztani.  A fennmaradó részt fogyasztás arányosan, a fűtési költségmegosztók leolvasott adatainak alapulvételével – és azoknak a 104/2011.(VI.29.) Kormányrendeletben meghatározott korrekciós tényezőkkel történő módosításával számított értékei arányában - kell az épületrészek között felosztani.  A fogyasztás arányos hányad épületrészekre történő felosztásának számítása során az egyes épületrészekre figyelembe vett fajlagos fűtési hőfelhasználás nem lehet nagyobb a felhasználási hely fajlagos fűtési hőfelhasználása 2,5-szeresénél.

10 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 10 Fűtési hődíj költségek 100% Csőhálózat fűtése Fürdőszoba fűtése Közös helyiségek fűtése Épület fűtési hőmennyiségének felosztása Költségosztás épületen belül 30-50% 50-70% Az alapköltség a lm 3 arányos rész, korszerűsítés előtt 30 % javasolt, panelprogram után 50%, míg a köztes állapotra a kettő közötti érték.

11 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 11 Költségosztás épületen belül A felosztási arányok meghatározása továbbra is a lakóközösség kezében van (kicsi a mozgástér, mégis születnek helytelen döntések) •légtérfogat arányában felosztandó költséghányad: legalább 30 %, legfeljebb 50 % •régi, nagy belmagasságú, nagy radiátorokkal ellátott épületeknél, vagyis ahol a radiátorok hőleadása jelentősen meghaladja a csővezetékekét a 30-70 % felosztási arány elfogadható, de 40-60 % lenne megfelelő •kétcsöves panelépületeknél minimum 40-60 % felosztási arány lenne megfelelő •egycsöves panelépületeknél és minden hőszigetelt épületnél 50-50 % felosztási arány lenne megfelelő •ha egy épületben helyes üzemeltetés és 50-50 % felosztási arány mellett is jelentős a nullás fogyasztások aránya, akkor egyedi költségmegosztási rendszer kidolgozása lenne szükséges, mivel csak így lehetséges a csövek hőleadásának figyelembe vétele

12 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 12 Lakások korrekciós fizetése a hőigényhez képest Költségosztás épületen belül

13 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 13 Épület egy lakására jutó hőfelhasználás Költségosztás épületen belül

14 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 14 Költségosztás épületen belül

15 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 15 Megjegyzések a korrekciókhoz •A korrekciók az épületrész egyes helyiségeire számítandók,több korrekció esetében összevonással kell megállapítani. •A földszinti és a legfelső emeleti korrekciók nem alkalmazhatók azoknál a helyiségeknél, amelyek légterében hőszigetelés nélküli vízszintes elosztóvezeték halad át. Költségosztás épületen belül Egy lakására jutó hőfelhasználás korlátai

16 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 16 Egy lakására jutó hőfelhasználás Költségosztás épületen belül

17 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 17 Költségosztás épületen belül A költségosztó programozása 1.

18 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 18 A 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte Februárban kezdődik a Panel III. program, amely 500 milliárd forintba kerül. A cél, hogy a lakóközösségek 40 százalékos energia-megtakarítást érjenek el Panelprogram

19 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 19 Panelprogram hatása

20 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 20 Panelprogram hatása 1.

21 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 21 Panelprogram hatása

22 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 22 Panelprogram hatása 1.

23 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 23 év GJ Panelprogram hatása

24 KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 24 Köszönöm a figyelmüket! Fignár Zoltán üzemvezető MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.


Letölteni ppt "KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA A JÖV Ő NKÉRT 1 Költségosztás kötelező módszere 559/2013.(XII.31.) Korm. rendelet 28. §-a a fűtési energiaköltség megosztására."

Hasonló előadás


Google Hirdetések