Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klasszikus zene 1750-1827.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klasszikus zene 1750-1827."— Előadás másolata:

1 Klasszikus zene

2 Őket nevezzük összefoglaló névvel bécsi klasszikusoknak.
A bécsi klasszicizmus Az európai zenei életben 1750 körül új stílus kezd kialakulni. Ez a kor a régimódinak , dagályosnak tartott barokk zenével ellentétben egyszerűségre, változatos ritmusra, dallamosságra, táncos tempók alkalmazására törekszik. Új formákat, új műfajokat hoz létre, a fúvósok bevonásával gazdagítja a zenekari hangzást. Az új zene központja Bécs, az új stílus három nagy mestere az itt élő Haydn Mozart Beethoven. Őket nevezzük összefoglaló névvel bécsi klasszikusoknak.

3 Jellemzők: 2. Műfajok: 3. Zeneszerzők: hangszeres énekes opera
Egyszerűség, dallamosság Jellemzők: 2. Műfajok: énekes hangszeres versenymű szimfónia vonósnégyes szonáta opera oratórium 3. Zeneszerzők:

4 Esterházy hercegek udvari zeneszerzője
Joseph HAYDN Az Esterházy hercegek udvari zeneszerzője és karmestere. Üstdob szimfónia, Búcsú szimfónia

5 Joseph Haydn A tehetséges gyermeket szülei a közeli városba adják, ahol iskolamester rokonuk énekelni, zongorázni, hegedülni tanítja. Nyolcévesen felveszik a bécsi István templom kórusába. Tizenhét éves korában kiteszik a kórusból. Alkalmi munkákból él, kottát másol, orgonál, hegedül. Népies daljátékot, szórakoztató zenét, „divertimentót” komponál ben az Esterházy hercegek szolgálatába lép, mint udvari zeneszerző és karmester. Kismartonban, és hazánkban Eszterházán (ma Fertőd) saját zenekara és operatársulata élén adja elő messze földön híres műveit. Vonósnégyeseit és szimfóniáit az osztrák népzene dallam- és ritmusvilága hatja át, Haydn e műfajok megteremtője. Híres művei a Teremtés és az Évszakok.

6 Esterházy kastély Eisenstadt (Kismarton)

7 Eszterházy „Pompakedvelő” Miklós herceg udvari muzsikusa, majd zeneszerzője és karmestere lett
Haydn munkaszerződése

8 FERTŐD Esterházy kastély

9

10 SZERENÁD

11

12 MOZART 1756-1791 Wolfgang Amadeus „Csodagyerek” Varázsfuvola
Szöktetés a szerájból, Egy kis éji zene

13 Wolfgang Amadeus Mozart
Mozart, a bécsi klasszika korának kiemelkedő zeneszerzője az ausztriai Salzburg városában született 1756-ban. Muzsikus édesapja, Leopold Mozart korán felfedezte fia zenei tehetségét. A kis Mozart már hároméves korában önálló dallamocskákat talált ki, s ezeket édesapja fel is jegyezte. Négyéves korában már zongorázott, hegedült, és hatévesen adta első nyilvános koncertjét. Édesapjával fél Európát beutazta: előkelő udvarokban és hercegi rezidenciákon nagy ámulattal hallgatták a csodagyerek művészi játékát. A boldog gyermekkort nehéz, nélkülözésekkel és adósságokkal teli felnőttévek követték. Az ifjú Mozart 1781-ben, huszonöt évesen szakított a salzburgi érsekségnél betöltött munkája kötöttségeivel, és Bécsbe költözött, ahol szabadúszó művészként élt és alkotott. Keze alatt zseniális vonósnégyesei, szonátái, szimfóniái, versenyművei, miséi mellett olyan örök értékű operák születtek, mint a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Szöktetés a szerájból, a Cosí fan tutte, vagy A varázsfuvola ben, nagyon fiatalon, mindössze harmincöt évesen bekövetkezett halála miatt gyászmiséjét, a Requiemet már nem tudta befejezni. Vázlatai alapján utólag egy tanítványa egészítette ki a hiányzó szólamokat. Sírhelye máig ismeretlen, feltehetőleg tömegsírba temették, mivel akkoriban épp járvány volt Bécsben, és féltek attól, hogy a holttestek tovább fertőznek.

14 Mozart szülőháza A Mozart család: Salzburg Leopold Mozart,
Wolfgang és Nannerl  Salzburg

15

16 VÁGYÓDÁS A TAVASZ UTÁN

17 Sarastro áriája

18 BEETHOVEN Ludwig van 1770-1827 Német zeneszerző, a zenetörténet egyik
legnagyobb alakja. Fiatalon elvesztette hallását. 9 szimfónia

19 Ludwig Van Beethoven Fiatalságát szülővárosában, Bonnban töltötte.
1792-ben Bécsbe költözött, ahol Haydnnál is tanult. Legtöbbet a hallatlan energiával folytatott önművelésének köszönhetett. 1795-ben kezdte meg nyilvános zongoraművészi szereplését és adta ki első művét. Főúri pártfogói hosszú ideig gondtalan életet biztosítottak számára. Beethoven több ízben ellátogatott Martonvásárra a Brunsvik családhoz. 1800 körül kezdődő fülbaja egyre súlyosbodott, és 1808-ban hallásának romlása már lehetetlenné tette hangversenyezéseit. (Heiligenstadti végrendelet) Beethoven a bécsi klasszicizmus legszubjektívebb hangú mestere. Nagy, nemes eszméket öntött zenébe, az egész emberiséghez akar szólni. Török induló Für Elise

20 Az egykori heileigenstadti Herrengasse 6.
(ma Bécs, Probusgasse 6) ház belső udvara, ahol Beethoven a "Heiligenstädter Testamentumot" írta

21 Beethoven: IX. szimfónia IV. tétel AZ EURÓPAI UNIÓ HIMNUSZA
ÖRÖMÓDA AZ EURÓPAI UNIÓ HIMNUSZA

22 A MORMOTÁS FIÚ DALA

23 SZÁZSZORSZÉP

24

25 szimfónia

26 A XVIII. Század második és a XIX. Század első
felében a klasszikus zene egyik legfontosabb műfaja a klasszikus szimfónia, amely négytételes nagy zenekarra írott mű. Első tétele rendszerint gyors, a második lassú, a harmadik többnyire menüett (tánc), a negyedik pedig ismét gyors tempójú. Első nagy mestere Haydn, aki 104 szimfóniát írt. Mozart 47, Beethoven 9 szimfóniát alkotott.

27 1. hegedű 2. hegedű brácsa cselló VONÓSNÉGYES

28 VERSENYMŰ

29 SZONÁTA

30 A szonátaforma a klasszikus hangszeres zene valamennyi
műfajára jellemző. Általában többtételes művek első és utolsó tételében jelenik meg. Lényege, hogy három nagy szakaszból áll: - Az expozíció bemutatja a tétel fő- és melléktémáit (zárótémát), - a kidolgozás a témákat feldolgozza, variálja, - a visszatérésben (repríz) újra az expozíció témáit halljuk. Formája: A A B A, mert az expozíció ismétlődik. *** Haydn, a szonátaforma megalkotója több mint 50 zongoraszonátá írt, Mozart hegedű-zongoraszonátákat, Beethoven a hegedű mellett csellóra és kürtre is komponált szonátákat.

31 OPERA

32 ORATÓRIUM

33


Letölteni ppt "Klasszikus zene 1750-1827."

Hasonló előadás


Google Hirdetések