Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása"— Előadás másolata:

1 Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása
Előadó: dr. Horváth Szabolcs igazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága Győr, november 21.

2 Győr-Moson-Sopron megye szerepe a nemzetgazdaságban
Forrás: KSH

3 Megyei sajátosságok A megyék rangsorában
a legmagasabb foglalkoztatási, és a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta (2016. II. negyedév) harmadik éve a legmagasabb „vidéki” egy főre jutó összevont jövedelem (2015.) A megye húzóágazata a járműipar (a évi nettó árbevételben 53,5%-kal, az adózás előtti eredményből 36,1%-kal, az alapkutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költségéből 99,8%-kal részesedik az ágazat). A vállalkozások értékesítési relációját illetően domináns az export aránya.

4 Győr-Moson-Sopron megyei adóalanyok részaránya adózói körönként 2015
Győr-Moson-Sopron megyei adóalanyok részaránya adózói körönként évben Folytatódott a több éve jellemző tendencia, mely szerint az adóalanyszámban minimális növekedés volt tapasztalható az egyéni gazdálkodók irányába történő enyhe elmozdulás mellett. Összességében a működő adóalanyok számában érdemi változás nem mutatkozott. Az összes működő ~75 ezer megyei adóalany harmada társas gazdálkodó, melynek 0,4%-át adja a 100 legnagyobb árbevételt realizáló.

5 A megyei vállalkozások szektoronkénti megoszlása árbevétel szerint*

6 A Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozások nettó árbevételének alakulása (2008-2015.)
A megye összes vállalkozásának nettó árbevétele az előző évhez képest az országos növekedést meghaladva 8,5%-kal bővült. A nettó árbevételen belül továbbra is meghatározó a export dominanciája.

7 TOP 100 kiadványról Állandóság Változás Együttműködés
Adózói közreműködés Szakmai színvonal Adatforrás: társaságiadó-bevallások Változás Új szempontrendszer 100 legnagyobb nettó árbevételű vállalat gazdálkodási, pénzügyi, vagyoni jellemzői 50 legnagyobb foglalkoztató Kistérségi TOP 3 listák Közel 90%-os visszajelzési arány, majdnem 85%-os részbeni vagy teljes nyilvánossághoz való hozzájárulási arány. A ranglistában jórészt ismerős cégnevek szerepelnek, de 9 új cég jelent meg az árbevételi, és 4 új a foglalkoztatói listán), hűen tükrözve az állandóság és változás egymás mellettiségét.

8 TOP 100 társaságok számának megoszlása nemzetgazdasági ágazatok szerint 2015. évben
(13% - Járműipar)

9 * Naptári évvel megegyező üzleti év szerinti gazdálkodók
A legnagyobb nettó árbevételt realizáló TOP 100* adózói kör adatainak alakulása Győr-Moson-Sopron megye 100 legnagyobb vállalkozása realizálta a megye üzleti forgalmának 74,4%-át. A megyei növekedést meghaladóan, 10,7%-kal bővült a „százak” nettó árbevétele az előző évhez képest. A TOP 100 árbevétel több mint 85%-át a feldolgozóipar adta (ezen belül közel 85%-ot a járműgyártás). 74,4% * Naptári évvel megegyező üzleti év szerinti gazdálkodók

10 TOP 100 legnagyobb árbevétel
Az árbevételi toplista élbolyában nem volt sorrendváltozás az előző évhez képest. A legnagyobb árbevételt realizálók többsége toplistás nagyfoglalkoztató is. * Naptári évtől eltérő üzleti év szerint gazdálkodó

11 A megye legnagyobbjai 2015. évben
A megye legnagyobb belföldi értékesítő vállalata előző évivel közel azonos, 70 milliárd Ft belföldi árbevételt realizált. A megye legnagyobb exportőre 12%-kal, milliárd Ft-ra növelte külpiaci értékesítését. A megye legnagyobb beruházója 194 milliárd Ft-ot fejlesztett, ami a megye összes beruházásának felét adja.

12 TOP 50 legnagyobb foglalkoztató
2015-ben az első 50 legtöbb munkavállalót foglalkoztató összesen 42,6 ezer főnek adott munkát. A létszámbővülés 3,8%-os mértékű. Dolgozói létszámát az Audi Hungária Motor Kft., illetve az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. emelte a legnagyobb mértékben, nagyságrendileg közel 500 illetve 400 fővel.

13 Kistérségi sajátosságok
Közúti áruszállítás Közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása Fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem Egyéb bútor gyártása Elektronikai alkatrész gyártása Sörgyártás Gépjármű-karosszéria, pótkocsi gyártása A megye 7 kistérségében működő TOP 3 vállalkozások évben összesen milliárd Ft árbevételt értek el. Ezzel a megye összes nettó árbevételének mintegy 60%-át adták.

14 Országos árbevételi toplisták
A HVG és a Figyelő minden évek óta jelentet meg országos listákat és elemzéseket. A HVG TOP 50 listájában egy Győr-Moson-Sopron megyei székhelyű adózó szerepelt. Az 50 legnagyobb vállalat teljesítménye 16,5%-kal volt magasabb, mint az előző évben, és ez érdemben az export bővülésének köszönhető (ami ezen körben az árbevétel 4/5 részét adta). A Figyelő magazin TOP 200 listáján nyolc megyei székhelyű adózó található, ami 3. helyezést jelent a megyék rangsorában. A listán szereplő vállalatok 61%-a budapesti, illetve Pest megyei. A „kétszázak” a GDP közel 20%-át adták, és a 200-as lista 179 exportálójának részesedése a magyar kivitelből 68%. A HVG TOP 500 listájába már húsz megyei adózó került be, mellyel a megyei rangsorban Borsod-Abaúj-Zemplénnel holtversenyben 4. helyezés volt elérhető.

15 Országosan 2,3%-kal nőtt az üzleti forgalom.
A megye vállalkozásainak üzleti forgalma I-III. negyedévben az áfabevallások alapján -1,4% -3,0% +1,5% Országosan 2,3%-kal nőtt az üzleti forgalom. A megyei tendenciát (-1,4%) érdemben az autóipar aktuális helyzete határozta meg.

16 Foglalkoztatás alakulása a 2015-2016. I-III. negyedévben
A járulékbevallások adatai szerint a megyei székhelyű munkáltatók I-III. negyedévében 171,2 ezer főt foglalkoztattak a verseny- és közszférában, mely 5,4%-os bővülést, összességében mintegy 9 ezer új munkahelyet jelentett az egy évvel korábbi adatokhoz mérten.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések