Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. augusztus 7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. augusztus 7."— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. augusztus 7.

2 A munkaerő-piaci helyzet alakulása az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján

3 61,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek júliusban Júliusban 31 064 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, számuk júniushoz képest 10 ezerrel csökkent. Az előző év azonos időszakához képest enyhébb (6,1%-os) csökkenés tapasztalható. Az előző hónapról maradt betöltetlen álláshelyekkel együtt összesen 61,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ebből a hónap végén 27,6 ezer maradt betöltetlen.

4 A legtöbb új állást a feldolgozóipar területén kínálták a munkáltatók  A bejelentett állások 67,8%-a nem támogatott és 32,2%-a támogatott álláshelyre vonatkozott.  A legtöbb új, nem támogatott állást a feldolgozóipar (5700 darab) és az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás (4868 darab) területén jelentették be a munkáltatók.

5 Júliusban enyhén emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein 2008. július végén összesen 421,1 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 5,4 ezer fős emelkedést, az egy évvel korábbihoz képest 8,8 ezer fős növekedést mutat. Júniushoz képest hat régióban emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, Közép-Magyarországon ellenben kisebb, (0,3%-os) csökkenést figyelhettünk meg.

6 Emelkedésbe fordult júliusban a nyilvántartott pályakezdők száma A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma a júliusi zárónapon 43,1 ezer fő volt, 6,9 ezer fővel több, mint június végén, s 2,1%- kal magasabb, mint egy évvel korábban.

7 A belépő pályakezdők száma egy hónap alatt csaknem megkétszereződött A belépő pályakezdők között a megelőző hónaphoz képest a diplomások száma emelkedett a legnagyobb mértékben. A nyilvántartásba belépő pályakezdők között továbbra is az érettségit adó középiskolákban végzettek vannak többségben (50,2%), további 19,3%-uk szakiskolai végzettségű, s 16,6%- uk rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

8 A pályakezdőkkel ellentétben mérséklődött a belépő, nem pályakezdők száma A nyilvántartásba belépők száma összességében 2,5%-kal emelkedett egy hónap alatt, ezen belül a pályakezdőké csaknem kétszereződött, azonban a bekerülő nem pályakezdők száma 9,4%-os mérséklődést mutatott. A megelőző év azonos hónapjához viszonyítva a beáramlási trendeknél a pályakezdők esetében 8,3%-os, a nem pályakezdők esetében pedig 8,9%-os csökkenés figyelhető meg.

9 A területi különbségek továbbra is jelentősek

10 78 ezer fő vett részt különböző aktív foglalkoztatási programokban Májusban összesen 78 ezer fő részesült valamilyen aktív foglalkoztatási eszköz támogatásban. Egyre többen vesznek részt az EU társfinanszírozásával működtetett TÁMOP 1.1.2 programokban. Az előző év hasonló időszakához képest 13,1 ezer fővel (23,2%-kal) magasabb ez az érintett létszám. A legtöbben bér- és járuléktámogatásban (34%) és munkaerő-piaci képzésben (27,8%) vettek részt.

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. augusztus 7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések