Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez"— Előadás másolata:

1 Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez
Gyakorlatok, feladatok és kiegészítő anyagok Készítette Szücsné Dr. Harkó Enikő magyartanár

2 (Forrás: http://palatabla. zenith. org
Teleki-kastély A településen található kastély legjelentősebb ura gróf Teleki Sándor ( ), szabadságharcos ezredes és emlékíró volt. Rokonsága között olyan híres férfiak voltak, mint gróf Teleki Mihály - I. Apafi Mihály nagyhírű kancellárja -; Teleki Sámuel, a könyvtáralapító kancellár és Teleki Samu, a híres Afrika-kutató és vadász. Koltó - Coltău Forrás: ismételt letöltés )

3 A kitekintő képek és a vers összevetése
A kastélypark (Forrás: (Fforrás: A kitekintő képek és a vers összevetése 1. A Szeptember végén című vers és a kastélyparki szobor összevetése alapján keresse ki azt a verssort, amely a szobor mottója is lehetne! (Figyelje az alakok testtartását!) 2. A költemény és a kastélyról készült képek összehasonlítása után keresse ki azt a verssort, amely leginkább passzol a képekhez!  Figyelje meg Petőfi és Júlia küllemének ábrázolását (termet, ruha →külső jegyek)!

4 két szerkezeti egység: 1-4. sor; ………….
Feladatok a vershez 1. A vers szerkezeti tagolását figyelve egészítse ki a következő ábrát! 1. versszak két szerkezeti egység: 1-4. sor; …………. 5-6.sor : ← költői én 1-2. sor: ← a természet 7-8. sor: ← költői én 3-4. sor: ← a természet ITT (közel) OTT (távol)

5 két szerkezeti egység: 1-4. sor; indoklás sor: elmúlás
2. versszak két szerkezeti egység: 1-4. sor; indoklás sor: elmúlás 5-6. sor: ← ehhez köthető kérdés időszembesítések: jelen : …………verssorok jövő: …………. verssorok 3. versszak 1-2. sor : Júliára vonatkozik / ő a cselekvő 3-7. sor : ………………………………………./……………………………….. 8. sor : vallomás

6 az idilli, boldog hangulat jellemzésére!
Írjon példaszavakat! az idilli, boldog hangulat jellemzésére! a nyugtalan, fájó lelkiállapot igazolására! 4. Ha megfigyeli, hogy az előbbi feladatnál mely ponthoz írt több jellemzőt, segít a vers műfajának eldöntésében. A vers látványra és látomásra is épül. Írjon egy-egy konkrét példát a látványra! a látomásra!   6. Nem szokványos szerelmes vers, inkább töprengés, elmélkedés a szerelemről, a fiatalságról, az elmúlásról és a síron túli hűségről. Kontemplatív☼ lírának is nevezhetjük, hiszen a természet szemléléséből indul ki, és ez indíttatást nyújt az elmélkedésre, filozofálgatásra. Ismer hasonló verseket Petőfitől vagy más szerzőktől ☼ szemlélődő, elmélkedő, elmélyedő (Forrás: letöltés )

7 Berzsenyi Vers címe Természeti kép Szerző Vers címe Természeti kép

8 Hozzon példákat az életkép műfajára Petőfi költeményei közül!
ÉLETKÉP: zsánerkép; festészeti műfaj, amely az élet köznapi eseményeit, jeleneteit ábrázolja igen szoros kapcsolatban az adott történelmi helyzettel. A mindennapi élet valamely tipikus jelenetét vagy figuráját ábrázoló, lírai és epikai elemeket egyaránt magába foglaló kisebb prózai vagy verses mű. A kelet-európai irodalmaknak a népiesség jegyében fogant kedvelt műfaja. A környezet- és jellemrajzot előtérbe helyező, a cselekményt másodrangúnak tekintő rövidebb színpadi mű. A naturalizmus idején divatos, a népszínműhöz közelálló színpadi műfaj. (Forrás: ismételt letöltés: ) Kiegészítő feladat Hozzon példákat az életkép műfajára Petőfi költeményei közül! Irodalomjegyzék elérhetősége Petőfi lírájának feldolgozásához:

9 „Szeptember végén (1847) E versében ifjú házasként, a földerengő ősz melankóliájában a szerelem legkonvencionálisabb kétségeit szólaltatja meg: „Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre / Könnyezve borítasz-e szemfödelet? / S rábírhat-e majdan egy ifju szerelme, / Hogy elhagyod érte az én nevemet?” „Ez a normális, ez az átlagember kérdése – állapítja meg Németh G. Béla –, mindenki fölteszi s mindenki nem-mel felel rá, s mindenki átlépi a nem-et, ha valóban bekövetkezik a helyzet. Mint ahogy átlépte hamarosan Petőfi ifjú özvegye is. Ez a normális, az átlagélet (kegyetlen vagy jótékony?) örök rendje... S azáltal éppen, hogy a szerelem és halál játékát a normális élet fölvirágozatlan napi tényeként, fogalmaival éli át, válik megrendítővé; a szokásos élet gesztusaival emeli a jelképiség magasságába, az örök emberi dolgok magasába. Mert voltaképp nem is csak a szerelemről van itt már szó, hanem minden emberi dolgok múlandóságáról.” Petőfi szerelmi költészetének újszerűsége éppen ebben rejlik: az itt a szerelem, ami a mindennapi életben is: jelentős összetevője, de csupán része az életnek.” (Forrás: ismételt letöltés: )

10 Átlagos-e a szerelem? Mely levélpapírra írná gondolatait?
Tetszőleges műfajú rövid szövegműben a bázisszöveg egyik tézisére fókuszálva fogalmazza meg a válaszát a következő kérdésre! Átlagos-e a szerelem? Mely levélpapírra írná gondolatait? A B C Képek forrás: letöltés: )


Letölteni ppt "Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez"

Hasonló előadás


Google Hirdetések