Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és."— Előadás másolata:

1

2 Ócsai Madárvárta

3 Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és hogyan tudnak közösségben, összhangban élni a természettel. Elsődleges cél a természet szépségének megismertetése, a Föld iránti felelősségteljesebb szemlélet elsajátíttatása. A nomád természetismereti táborok kiválóan alkalmasak a nagyvárosi szemléletmódtól való elszakadásra. Érdemes minden oldalról bemutatni a természetet, összefüggéseiben és részleteiben egyaránt, gyermekkorban kezdve, az emóciókon keresztül közelítsünk, hogy minél szorosabbá váljon a kapcsolat A táborok gerincét szakmai programok képezik, ezeket kiegészítik a manuális vagy szakmai jellegű játékos foglalkozások és a globális, komplex témákról a holisztikus szemlélet kialakításáért folyó beszélgetések.

4 A szemléletformálás eszközei 3.
Tanulmányi versenyek Hazánkban évtizedekre visszatekintő múltja van az iskolai vagy városi jellegű, illetve a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által koordinált tantárgyi feladatmegoldó versenyektől kezdve a nagyrészt a jeles napokhoz kötődő, eseti jellegű városi vetélkedőkön át az országos környezet- és természetvédelmi megmérettetésekig (Herman Ottó-, a Kitaibel Pál-, a Kaán Károly- és a Teleki Pál-verseny).

5

6

7

8

9

10 A szemléletformálás eszközei 4.
Tanösvények Természeti értékek megismertetésének és a védelmük iránti elkötelezettség kialakításának hatékony helyszínei változatos útvonalúak, könnyen bejárhatóak és bőséges információt nyújtanak rendszerint újonnan kialakított, jelzett túraútvonal mentén található értékeket vezetőfüzet vagy információs (és gyakran az elmélyülést segítő feladatokat adó) táblák, esetenként szakmai vezető révén mutatnak be. Számuk az utóbbi években nőtt, az általuk hordozott információ is kibővült: az adott térség természeti értékei mellett gyakran környezeti problémákat és azok megelőzéséhez, illetve megoldásához szükséges életviteli mintákat is bemutatnak.

11 Tanösvények funkciói Információ- és ismeretanyag-átadás (ismeretterjesztési funkció) Szemléletformálás, a látogatók aktivizálása, részbeni irányítása (értékvédelmi funkció) Kikapcsolódás elősegítése, élményszerzés

12 Tanösvények típusai táblás karós-füzetes kombinált természeti értékeket bemutató egyéb (Humusz, Fürkész, ...)

13 Fürkész Ösvény, Jósvafő

14

15 Aggteleki Nemzeti Park

16

17 Hortobágyi Nemzeti Park

18

19

20

21 Bükki NP, Ipolytarnóc

22

23 Yellowstone Nemzeti Park, USA

24 Jeles napok a környezet- és természetvédelemben
Február 1. A Tisza élővilágának emléknapja Február 2. A Vizes Élőhelyek Világnapja Március 6. Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap Március 22. A Víz Világnapja Április 22. A Föld Napja Április 24. A Kísérleti Állatok Védelmének Világnapja Május 10. Madarak és Fák Napja Május 15. Nemzetközi Klíma Akciónap Május 22. A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja Május 24. Az Európai Nemzeti Parkok Napja Június 5. Környezetvédelmi Világnap Június 8. Az Óceánok Világnapja Június 17. Világnap az Elsivatagosodás és az Aszály Ellen

25 Június 21. A Nap Napja Július 11. Népesedési Világnap Szeptember 16. Az Ózon Világnapja Szeptember 22. Európai Autómentes Nap Szeptember 3. szombatja Takarítási Világnap Szeptember 26. A Tiszta Hegyek Napja Október 1. Habitat Világnap Október első hétvégéje Madármegfigyelési Világnap Október 4. Az Állatok Világnapja Október 8. Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Vn. Október 15. Nemzetközi Gyalogló Nap Október 21. Földünkért Világnap November utolsó hétvégéje „Ne Vásárolj Semmit!” Nap December 29. A Biodiverzitás Védelmének Világnapja

26 Köszönöm a figyelmet! malatinszky.akos@mkk.szie.hu


Letölteni ppt "Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések